Economia07/11/2019

Una de cada quatre empreses inspeccionades presenta deficiències en el registre de jornada laboral

El Pla de lluita contra la precarietat també ha permès millorar les condicions de feina de 6.744 treballadors de les Illes

Carles Tudurí
i Carles Tudurí

PalmaEl Pla de lluita contra la precarietat laboral de les Illes Balears ha permès detectar que una de quatre empreses inspeccionades no aplica de manera correcta el registre de la jornada laboral, que va començar a ser obligatori el maig passat. El pla ha permès, a més, millorar les condicions de feina de 6.744 treballadors a les Illes, que han vist reconvertit el seu contracte de temporal a indefinit o de parcial a jornada completa gràcies a l'actuació de 32 inspectors de treball que durant el mesos de juliol i agost han participat en aquesta campanya.

La novetat d'enguany ha estat que per primera vegada s’ha realitzat el control de jornada a algunes de les empreses que s’han visitat. En total, s’ha actuat en 650 centres de treball i s’han efectuat 151 requeriments: pràcticament a un de cada quatre establiments visitats.

Cargando
No hay anuncios

Les dades les han presentades aquest dijous en roda de premsa el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela; la directora general de Treball i Salut Laboral, Virginia Abraham, i la directora territorial de la Inspecció de Treball, Yolanda Robledo.

En total, s’han visitat 1.328 empreses de les Balears, que han permès que 3.500 contractes temporals s'hagin transformat en indefinits, que representen el 48,3% de tots els contractes revisats. Així, pràcticament un de cada dos contractes revisats en qüestions de temporalitat estava en frau de llei, un percentatge elevat, però inferior al d’altres anys, fet que demostra l’efectivitat de la Inspecció de Treball i l’efecte dissuasiu que provoca, expliquen des de la Conselleria.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la parcialitat, s’han ampliat les jornades de 232 contractes a temps parcial, el 10% dels quals s’han revisat. També s’ha aflorat l’ocupació de 280 persones i s’ha tramitat l’alta a la Seguretat Social de 60 treballadors que feien feina en economia submergida.

Sancions

Quant a les sancions, aquest estiu s’han iniciat 93 expedients, amb una proposta de multes que ascendeixen a gairebé 400.000 euros i que afecten 120 persones treballadores. 315.000 euros corresponen a sancions d'economia irregular, 66.257 a obstrucció a la labor inspectora, 7.877 a matèries laborals i 6.138 a prevenció de riscos laborals.

Cargando
No hay anuncios

Una part important d'aquestes sancions corresponen a l'actuació especial de la nit del 8 d'agost, que va efectuar una actuació conjunta del cos d’Inspecció de Treball amb la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a 49 locals de l’Arenal, Magaluf i Sant Antoni de Portmany. Gràcies a aquest operatiu es varen beneficiar 108 persones treballadores.