Energia
Economia09/05/2024

Endesa redueix els guanys per la caiguda dels preus energètics

Aquest primer trimestre, la situació s'ha repetit amb Repsol, mentre que Iberdrola salva els mobles i Naturgy no presenta resultats

MADRIDLa normalització dels preus energètics, en especial del gas, es nota en els resultats empresarials de les grans energètiques espanyoles dels primers tres mesos del 2024, que veuen com els beneficis extraordinaris registrats l'any 2022, el pitjor moment de la crisi energètica, però també del 2023, queden en un segon pla. Endesa n'és l'últim exemple.

La segona companyia elèctrica de l'Estat va registrar un benefici de 292 milions d'euros durant el primer trimestre, cosa que es tradueix en una davallada d'un 51% si es compara amb el mateix període del 2023. Llavors va anotar uns guanys històrics de fins a 594 milions d'euros en tres mesos, tal com ha informat aquest dimecres la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Cargando
No hay anuncios

La situació s'ha repetit amb Repsol, que també va anunciar menys guanys, mentre que Iberdrola salva els mobles (en el seu cas, els guanys es van disparar un 85% per extraordinaris). Pel que fa a Naturgy, la principal gasista espanyola (i tercera elèctrica de l'Estat), només presenta resultats semestrals i anuals de manera que no es pot comparar. En conjunt, Endesa, Iberdrola i Repsol han sumat uns guanys de 4.021 milions d'euros entre gener i març, força per sobre dels 3.191 milions del 2023. Cal tenir en compte, amb tot, que 1.165 milions d'euros del benefici d'Iberdrola provenen d'una operació extraordinària: la venda del negoci elèctric a Mèxic.

Cargando
No hay anuncios

"Normalització" del mercat

En el cas d'Endesa, rere la caiguda de guanys hi ha una "esperada normalització del negoci tèrmic i del gas", destaca la companyia en un comunicat de premsa. Les xifres del negoci contrasten amb "l'extraordinari context" dels últims dos exercicis i estan alineades "amb un context de mercat més racional", apunta l'energètica. El resultat brut d'explotació (ebitda) de la companyia que dirigeix José Bogas es va situar en els 1.079 milions d'euros, una caiguda del 26% en comparació amb els històrics 1.462 milions registrats el primer trimestre del 2023.

Cargando
No hay anuncios

De fet, si ens fixem en les àrees de negoci, l'ebitda per la producció convencional elèctrica, ja sigui a través de les centrals de gas, de carbó o les nuclears, cau fins als 293 milions d'euros (el 66% menys). En canvi, l'ebitda de la producció renovable –que des de fa setmanes cobreix el gruix de la demanda elèctrica a l'Estat– va créixer el 13%, fins als 247 milions d'euros. També es disparen els guanys per la comercialització d'energia. En xarxes, Endesa va anotar un benefici brut d'explotació de 486 milions d'euros. En aquest sentit, Bogas ha tornat a exigir al govern espanyol una "remuneració justa pel negoci de la distribució elèctrica, que permeti incentivar les inversions".

Impacte de l'impost extraordinari

Part de la caiguda dels guanys també s'explica per l'impacte de l'impost extraordinari del govern espanyol sobre el sector. De moment, s'ha prorrogat un any i el govern estudia la manera de consolidar-lo. En el cas de les energètiques, la idea serà suavitzar-lo a través de deduccions per a les seves inversions. Mentrestant, Endesa i la resta de companyies, reiteren que es tracta d'una figura "discriminatòria".

Cargando
No hay anuncios