Crisi econòmica
Economia08/07/2021

Esade considera la supervivència de les empreses "viables" una clau en la sortida de la crisi

La institució creu que les cancel·lacions turístiques poden alentir el creixement els pròxims mesos

MadridEl ritme de vacunació i el control de la pandèmia a Espanya permeten pensar en una evolució de l'economia a mitjà i llarg termini "molt positiva". Així d'optimista s'ha mostrat el director de l'Informe econòmic i financer d'Esade d'aquest segon semestre, Toni Roldán. La clau de volta, però, perquè aquest pronòstic es compleixi és la sostenibilitat de les empreses i evitar que les que són "viables" s'ensorrin, apunta l'informe. El gust agredolç l'ha deixat la previsió turística a Espanya, que mentre no atrapi els nivells previs a la crisi serà un factor que continuarà determinant el ritme de creixement.

"Espanya va anar tard [ajudant les empreses]", ha apuntat Roldán, que ha defensat que per sortir de la crisi igual com s'hi va entrar serà inevitable mantenir els estímuls públics els pròxims mesos. L'informe, però, afegeix un matís: "Concedir els diners a empreses amb problemes de solvència i evitar, sempre que sigui possible, canalitzar recursos a empreses inviables".

Cargando
No hay anuncios

Les vies per les quals aposta l'estudi per evitar que problemes com el de la productivitat es converteixi en una "cicatriu" estructural són impulsar una reforma profunda de l'educació i treballar per una transició "inevitable" de persones encara afectades per un ERTO cap a sectors que s'han recuperat més ràpidament. Sobre els expedients de regulació temporal d'ocupació, Roldán considera "inevitable" que es mantinguin per sostenir les rendes de les famílies afectades. En aquest sentit, creu que Espanya tenia "un problema estructural d'inversió i suport fiscal a les famílies" més enllà de la pandèmia. "Ara potser seria un bon moment per començar a compensar-ho", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

El mannà europeu

L'informe també destaca com a clau per a la recuperació la capacitat d'absorció i la utilització "efectiva" dels fons europeus. Malgrat que el Pla de Recuperació i Resiliència del govern espanyol ja té l'aprovació definitiva de Brussel·les, l'informe conclou que "encara queden alguns aspectes per millorar i concretar". Roldán n'ha destacat alguns elements: unes reformes estructurals més ambicioses que les que ha presentat el govern espanyol, com ara la de les pensions o la laboral; més transparència a l'hora de seleccionar els projectes que rebran els fons per evitar que els diners es destinin només a grans empreses tradicionals i no tant a sectors "innovadors", i augmentar la capacitat administrativa amb mitjans tècnics i humans.