Reforma autònoms

Escrivá frega l’acord amb els autònoms i rebaixa les quotes: entre 230 i 590 euros al mes

Les organitzacions de treballadors per compte propi aplaudeixen el moviment i veuen "pròxim" el consens

El ministre José Luis Escrivá en una imatge d'arxiu.
28/06/2022
2 min

MADRIDEl ministeri de la Seguretat Social busca un desenllaç feliç per al nou sistema de cotitzacions per "ingressos reals" per als treballadors autònoms. El titular de la cartera i responsable de la mesura, José Luis Escrivá, ha traslladat una nova proposta pel que fa a les quotes que hauran de pagar els treballadors per compte propi i les rebaixa en relació amb l'últim document plantejat, tal com demanaven les organitzacions (UATAE, ATA i UPTA).

En concret, Escrivá planteja per al 2025 una forquilla d'entre 230 i 590 euros al mes en funció dels rendiments nets del treballador. Així, des del ministeri es planteja una rebaixa de 15 euros en els trams més baixos, mentre que incrementa en 25 euros la quota per als trams més alts. El plantejament divideix les quotes en 15 trams, que van des d'aquells treballadors que tenen ingressos inferiors o iguals a 670 euros al mes, fins a aquells autònoms que facturen més de 6.000 euros al mes, que pagarien una quota de 590 euros. Des del ministeri consideren que en la reunió celebrada amb els agents socials aquest dilluns s'han fet "avenços significatius" i s'han intercanviat "diferents aportacions sobre la redacció del text normatiu". Arribar a aquestes quotes, però, serà progressiu. Al 2023, la forquilla començarà sent d'entre 245 i 500 euros al mes; per al 2024, Escrivá proposa unes quotes d'entre 237 i 530 euros mensuals i, finalment, al forquilla del 2025 quedaria com es mostra en la següent gràfica.

Progressivitat de les quotes mensuals dels autònoms
Proposta de quotes segons el tram de rendiments nets del treballador
Progressivitat de la base de cotització dels autònoms
Proposta de la base de cotització segons el tram de rendiments nets del treballador

Satisfacció de les organitzacions

La negociació de la reforma, compromesa amb Brussel·les al Pla de Recuperació, s'ha allargat més del previst fins al punt que, en alguna ocasió, s'ha arribat al bloqueig, reconeixien a aquest diari fonts pròximes a la negociació. El to d'aquest dilluns, però, ha sigut ben diferent. El president de l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA), Lorenzo Amor, ha subratllat que les posicions "estan molt a prop d'un preacord" a falta de conèixer el text definitiu. Fins ara, ATA, l'organització vinculada a la patronal CEOE, ha sigut la més crítica amb els plantejaments d'Escrivá. Des d'ATA aplaudeixen que es mantingui la tarifa plana per als nous autònoms, així com la garantia que els "rendiments nets" siguin exclusivament per l'activitat que desenvolupen els autònoms. La definició d'aquests "rendiments nets" o ingressos reals delimita, entre altres qüestions, les deduccions que puguin aplicar els treballadors.

Al seu torn, des d'UPTA, el president Eduardo Abad ha sostingut que la proposta d'Escrivá "compleix amb les expectatives" de l'organització, vinculada a la UGT, i ha destacat que implicarà un estalvi de fins a 767 euros a l'any per a aquells autònoms amb uns guanys nets inferiors a 670 euros al mes.

Tot plegat, però, no entrarà en vigor fins al 2023 i caldrà completar-ho el 2025, ja que la proposta és per a aquests 3 anys vinents després de les complicacions durant la negociació. L'objectiu del govern espanyol és que els tres milions d'autònoms a qui pot arribar a afectar la reforma paguin unes quotes d'acord amb els seus guanys. Segons el calendari amb Brussel·les, la reforma hauria d'estar enllestida el 30 de juny. Per arribar-hi a temps, el govern espanyol ja va aprovar uns canvis tècnics per complir amb el calendari acordat.

stats