La crisi de preus

Espanya, el país de l'OCDE on les empreses han contribuït més a la pujada de la inflació

L'organisme situa en el 2,7% la previsió de creixement de l'economia mundial per al 2023

INFLACIÓ A LA BAIXA 
 L'IPC català va reduir-se  fins a l'1,7% tot i l'alça de la fruita i la carn.
07/06/2023
2 min

ParísL'augment de la inflació s'està moderant tant a la zona euro com als Estats Units, però continua sent "obstinadament elevada", ha advertit l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE). En l'informe de previsions econòmiques publicat aquest dimecres, l'organisme millora lleugerament la previsió de creixement de l'economia mundial aquest any (2,7%), tot i la dificultat del context internacional, però adverteix que encara queda "un llarg camí" per tornar a la situació d'abans de la pandèmia, amb un creixement mundial sostingut i més elevat. Després d'un 2022 molt difícil per les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna, l'OCDE es mostra una mica més optimista i creu que el 2023 marcarà "un punt d'inflexió".

Tot i l'alentiment de l'alça, la inflació es manté com un dels principals perills de l'economia. L'OCDE analitza com hi han contribuït els impostos, els costos laborals i els beneficis de les empreses. Segons aquestes dades, extretes a partir del deflactor del PIB, Espanya és l'estat –d'entre les grans economies de l'OCDE– on les empreses han contribuït més a la pujada de la inflació des de finals del 2021 i durant tot el 2022: aproximadament tres quartes parts de l'augment de la inflació interna –és a dir, deixant-ne fora la inflació generada per l'augment dels preus de l'energia– es deu als beneficis empresarials, segons l'informe.

Tot i això, l'organisme no en dona més detalls i admet que és difícil saber si és conseqüència de la falta de competència o "de factors específics que han contribuït a un fort creixement dels beneficis en alguns sectors o en un subconjunt d'empreses". En tot cas, la dada reforça la tesi que algunes empreses han aprofitat l'augment de la inflació per incrementar els marges de benefici. La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha criticat en més d'una ocasió que els salaris reals hagin disminuït substancialment mentre que els marges de beneficis d'empreses de molts sectors han crescut.

La contribució dels beneficis empresarials a la inflació també ha augmentat en molts altres països d'Europa, com França, Itàlia i el Regne Unit, però en cap cas tant com a Espanya. A França, per exemple, dos terços es deuen a l'increment de costos laborals i només un terç als marges de les empreses. Espanya és l'estat d'entre les grans economies de l'OCDE on els beneficis empresarials van caure més durant el 2020, el primer any de la pandèmia.

Més creixement

Pel que fa al creixement del PIB espanyol, l'OCDE fa una nova revisió a l'alça per al 2023 i el 2024. Si en les últimes previsions havia fixat l'increment en l'1,7 per als dos anys, aquest dimecres les ha corregit: aquest any l'economia creixerà un 2,1% i un 1,9% el 2024. Segons l'economista en cap de l'organisme, Clare Lombardelli, l'economia espanyola ha aguantat millor l'embat de la guerra d'Ucraïna que els països del seu entorn, però recomana al govern espanyol que redueixi les mesures de suport tenint en compte l'elevat nivell del deute.

stats