Espanya rep els primers 9.000 milions d'euros dels fons europeus

Es tracta del primer pagament, que equival al 13% dels gairebé 70.000 milions acordats

La vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño.
17/08/2021
2 min

Barcelona"El desemborsament dels fons Next Generation UE posa avui en marxa el Pla de Recuperació i Resiliència d'Espanya". Un tuit de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha engegat formalment aquest dimarts la maquinària dels fons europeus al país. Després de molts mesos de tràmits, l'Estat acaba de rebre la primera tongada de diners: 9.000 milions d'euros, el 13% dels 70.000 milions d'euros que Brussel·les s'ha compromès a injectar d'ara fins al 2026.

Aquesta primera transferència ha arribat un mes després que el Consell de Ministres d'Economia i Finances europeu (Ecofin) aprovés el pla de recuperació espanyol. Un pla, ha verbalitzat la ministra d'Economia espanyola, Nadia Calviño, que "ha rebut la màxima qualificació per part de les autoritats europees". En realitat, però, els 9.000 milions d'euros són una bestreta que no està condicionada al compliment de cap reforma, la idea és més aviat que ajudin als governs a amortitzar algunes de les mesures que s'han anat implementant des que va esclatar la pandèmia.

I precisament a això ha fet referència Calviño en una compareixença estona després que s'informés d'aquesta primera injecció europea. "La notícia d'avui és important, però no hem estat aturats esperant que arribessin [aquests diners]", ha afirmat la ministra. El pla fa un any que es prepara –ha dit– i ja s'han començat a desplegar les inversions per impulsar les reformes. De fet, en un comunicat previ a la seva trobada amb la premsa, el ministeri que lidera havia matisat que la recepció d'aquests 9.000 milions permet al govern "continuar" amb aquest desplegament.

Segons s'explica en aquest comunicat, en els pressupostos generals de l'Estat del 2021 s'hi van incloure partides per a l'activació del pla en qüestió, cosa que ha permès executar part dels recursos abans de rebre aquesta primera injecció.

"Hem distribuït més de 7.000 milions d'euros entre les comunitats autònomes", ha exemplificat Calviño. Uns diners que s'haurien de destinar a rehabilitar edificis, a millorar l'eficiència energètica, a recuperar ecosistemes malmesos i a impulsar mecanismes de protecció davant la violència de gènere, entre d'altres. I també, segons la ministra, s'han començat a fer licitacions directes per part de l'Estat de grans obres d'infraestructures ferroviàries.

Els següents passos

Segons el calendari de pagaments tancat amb la Comissió Europea, aquest no hauria de ser l'únic pagament dels fons que hauria de rebre Espanya el 2021. "La Comissió Europea preveu executar un nou desemborsament aquest mateix any que pujarà a 10.000 milions d'euros per les fites i objectius assolits pel nostre país fins a l'aprovació del pla", explica el govern central.

De fet, apunten, "el calendari de desemborsaments semestrals de la Comissió permetrà que Espanya rebi entre el 2021 i el 2023 el 80% de les transferències previstes". Així ho ha confirmat també Calviño, que ha apuntat que, en conseqüència, les inversions del govern s'acceleraran a partir de la segona meitat d'aquest any i que hi haurà una gran concentració fins al 2023.

Segons recorda el ministeri d'Economia, el pla de recuperació preveu fer 212 grans inversions i reformes que permetran transformar econòmicament i socialment Espanya. Entre les mesures hi ha, per exemple, digitalitzar més d'un milió de petites i mitjanes empreses, donar suport a la internacionalització d'unes 3.000 societats, formar més de 2 milions i mig de persones en competències digitals, modernitzar el sector turístic i assolir una flota d'almenys 25.000 vehicles elèctrics d'aquí tres anys.

stats