Impacte de la pandèmia
Economia31/05/2021

Espanya, segon país avançat que trigarà més a recuperar el PIB per càpita d'abans del covid

L'economia espanyola liderarà el creixement aquest any després de ser la que va caure més el 2020

L'OCDE ha donat a Espanya una notícia bona i una de dolenta. La bona: que serà el país de l'eurozona on l'economia més creixerà aquest any. La dolenta: que, entre els països avançats, serà el segon que més trigarà a recuperar el PIB per càpita que tenia abans del covid, només per darrere d'Islàndia.

Aquest organisme ha fet una millora generalitzada de les previsions de creixement en el seu últim informe, en el qual vincula molt clarament la recuperació al desplegament de la vacuna. "Els països que estan sabent controlar les infeccions amb estratègies efectives de salut pública estan veient com les seves economies es recuperen més ràpidament". Això explica que, per exemple, els Estats Units o el Regne Unit (que a finals de maig ja tenien el 86% i el 90% de la població vacunada, respectivament) puguin créixer al voltant d'un 7% en els dos casos.

Cargando
No hay anuncios

Més vacunes = més llocs de treball

Espanya està ben posicionada pel que fa a vacunacions si es compara amb altres països europeus: al 52% de la població ja se li ha administrat una dosi, un nivell gairebé idèntic al d'Alemanya i lleugerament superior al de França. Això li permetrà registrar un creixement del PIB del 5,9%, segons l'OCDE, una estimació gairebé idèntica al 6% que preveu el Banc d'Espanya. Tot i així, el problema d'Espanya és que la caiguda del 2020 va ser la més dura de tota l'OCDE: un 10,8%. Que el descens durant el primer any de pandèmia fos tan acusat també explica que ara les xifres de creixement siguin més grans.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, quan l'OCDE analitza quant triguen els països a recuperar el PIB per càpita que tenien el desembre del 2019, Espanya torna a sortir-ne malparada. En concret, els espanyols hauran d'esperar encara dos anys (segon trimestre del 2023) per recuperar aquell nivell. Només Islàndia (tercer trimestre del 2023) està pitjor.

Països veïns, com Portugal o França, tornaran a la situació prepandèmia d'aquí poc més d'un any (tercer trimestre del 2022) i d'altres que també tenen una economia altament dependent del turisme, com Grècia o Itàlia, ho faran fins i tot abans (segon trimestre del 2022).

Cargando
No hay anuncios

Entre els països emergents hi ha casos més greus que els d'Espanya o Islàndia: Sud-àfrica haurà d'esperar a finals del 2024 per tornar al punt de sortida, mentre que a l'Argentina li caldrà esperar fins al 2026.

Precisament, la caiguda del turisme sembla explicar una part important de la patacada que va viure l'economia durant la pandèmia: l'exportació de serveis va caure un 48% a Espanya, mentre que la venda de productes espanyols a l'estranger es va quedar gairebé igual i només va baixar un 0,7%.