Banca
Economia28/10/2024

Espies, magnats i un 'robatori' de 17.000 M$ en l'últim gran escàndol financer a Bangladesh

El nou governador del banc central del país denuncia com un grup d'empresaris va col·laborar amb l'estat per desviar diners dels principals bancs

ARA
i ARA

BarcelonaEl nou governador del banc central de Bangladesh, Ahsan Mansur, ha acusat magnats vinculats al règim derrocat de l'exprimera ministra del país, Sheikh Hasina, de treballar amb membres de la seva poderosa agència d'intel·ligència militar per desviar 17.000 milions de dòlars del sector bancari durant el seu govern. En una entrevista al Financial Times, Mansur, que va ser nomenat governador després que Hasina fugís del país a l'agost, assegura que la direcció general d'aquestes forces va ajudar a forçar adquisicions dels principals bancs de Bangladesh en una trama de coaccions.

L'alt càrrec creu que es van extreure prop de 16.700 milions de dòlars del país asiàtic amb aquestes operacions, utilitzant mètodes com ara préstecs als seus nous accionistes i factures d'importació inflades. "Aquest és el robatori de bancs més gran segons els estàndards internacionals", va dir. "No ha passat a aquesta escala enlloc; va ser patrocinat per l'estat i no hauria pogut passar sense la gent d'intel·ligència posant pistoles al cap dels antics consellers delegats dels bancs". El governador va explicar que Mohammed Saiful Alam, fundador i president del conglomerat industrial S. Alam, i els seus socis, haurien "desviat" com a mínim 10.000 milions de dòlars del sistema bancari després de prendre el control dels bancs amb l'ajuda dels serveis d'intel·ligència. "Cada dia s'estaven donant préstecs a ells mateixos", va dir.

Cargando
No hay anuncios

En un comunicat emès pel despatx d'advocats Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan en nom de Saiful Alam, el grup ha insistit que "no hi ha veritat" en les al·legacions de Mansur. Pel que fa a les forces armades, aquestes no han respost a les sol·licituds de comentaris per part del Financial Times per donar la seva versió dels fets. Sheikh Hasina va estar al poder durant dues dècades a Bangladesh, un país de 170 milions d'habitants i el segon exportador de peces de roba del món, però el seu govern va caure entre denúncies per la manipulació de vots, l'empresonament i tortura d'opositors i la corrupció generalitzada. L'exprimera ministra va fugir a l'Índia a l'agost i es desconeix el seu parador actual.

Cargando
No hay anuncios

Investigació del cas

El govern interí encapçalat pel premi Nobel de la pau Muhammad Yunus, que va prendre el poder després de la seva fugida, s'ha compromès a recuperar els fons que, segons afirma, van ser malversats pels membres del règim. Mansur, un antic funcionari del Fons Monetari Internacional (FMI), va explicar al rotatiu britànic que havia demanat l'ajuda del Regne Unit per investigar la riquesa a l'estranger dels aliats de Sheikh Hasina i que els membres del consell d'administració dels principals bancs del país havien estat atacats sota el seu mandat. Segons el seu relat, aquestes persones van ser "segrestades de les seves cases" pels funcionaris d'intel·ligència i portades a altres llocs com ara hotels. Allà se'ls va exigir "a punta de pistola" que venguessin totes les seves accions dels bancs al "senyor S. Alam" i que renunciessin als seus càrrecs. "Ho van fer en un banc rere l'altre", va denunciar Mansur.

Cargando
No hay anuncios

Mohammad Abdul Mannan, antic conseller delegat d'Islami Bank Bangladesh, un dels prestadors més grans del país, va dir que va patir la pressió de "persones associades amb l'antic govern" des del 2013. El banquer va explicar que el gener de 2017 el van desviar de camí a una reunió de la junta i el van portar a veure un alt funcionari de defensa. Després el van retenir durant un dia sencer per obligar-lo a dimitir.