Economia11/12/2020

Els establiments de Menorca perdran el 50% de la facturació al desembre

Les reserves de sopars d’empreses i celebracions familiars cauen un 80% i no és clar que sigui rendible obrir per Cap d’Any

Ivan Martín
i Ivan Martín

MaóEl sector de la restauració de Menorca afronta la campanya nadalenca més desil·lusionant dels darrers anys. El coronavirus condiciona un dels mesos clau per començar el primer trimestre de 2021 amb solvència econòmica. Les associacions de restauració de CAEB i PIME preveuen una caiguda del 50% de la facturació, i els propietaris d’alguns dels restaurants més tradicionals afirmen que la davallada de les reserves per als dinars i sopars d’empreses, clubs esportius, grups d’amics i famílies arriba al 80%. A més, veuen amb preocupació i incertesa l’altre plat fort de la campanya nadalenca: la nit de Cap d’Any.

El president de l’associació d’Hostaleria i Restauració de Menorca de la CAEB, José Bosch, assegura que “en el millor dels casos” les caixes cauran a la meitat al desembre i reconeix que té “por” de l’escenari que deixa la crisi del covid-19 en el sector. “Les previsions de la campanya nadalenca impedeixen la contractació de personal i vaticinen una purga de negocis, tan sols podran mantenir-se aquells que disposin d’un important coixí”, assegura.

Cargando
No hay anuncios

Les dificultats econòmiques de les empreses i de les famílies, moltes amb algun membre o més que ha quedat a l’atur o ha quedat afectat per un Expedient Temporal de Regulació d’Ocupació, se sumen a les mesures restrictives del Govern balear per evitar la propagació de la covid-19. El president de l’Associació menorquina de bars, cafeteries i restaurants (PIME), Toni Sanseloni, considera que la prohibició d’utilitzar les barres els “enfonsa”, i critica el paper de l’Administració: “Només ens faltava això per Nadal, ens sentim discriminats”. També recorda que els contagis en el sector són minoritaris. Prova d’aquesta discriminació, segons Sanseloni, és que no es pugui “fer un cafè en un bar, però sí entrar a una botiga de roba, que t’atenguin en un taulell i accedir a un emprovador”.

Una altra normativa que genera rebuig és la reducció a sis del nombre màxim de persones que es poden reunir en una taula. José Bosch assenyala que “ha fet molt de mal” i Toni Sanseloni afegeix: “Condiciona la campanya nadalenca”. Les limitacions de reunió estan provocant que alguns restauradors accedeixin a dividir els comensals en diferents taules separades per tal de complir la normativa i mantenir una trobada. Una manera de fer que no comparteixen els presidents de les associacions. “No podem fomentar-ho”, apunta Bosch, i Sanseloni recorda: “La prioritat és la salut i cal ser prudent, perquè molta gent té por i és necessari que gaudeixin dels nostres establiments amb seguretat”. Caldrà veure quin efecte té la relaxació de les mesures preventives just els dies festius clau, que permetrà que els locals obrin fins a la 1.30 h i que en una taula s’hi puguin aplegar fins a deu persones.

Cargando
No hay anuncios

Per tot plegat, no és estrany que des de les patronals prevegin nombrosos tancaments de negocis durant els pròxims mesos. Bosch explica que el novembre “ha estat molt dolent” i han facturat la meitat que el mateix mes que l’any passat. Per això, segons Bosch, “hi ha propietaris que dubten d’obrir els restaurants per Nadal o de fer-ho només els caps de setmana”. Sanseloni va més enllà i es pregunta si les administracions “volen tancar la majoria d’establiments de la restauració”. Retreu “als polítics” que no tenen “una cultura de l’empresariat” i diu que les ajudes per instal·lar lectors de codis QR i aparells per controlar la renovació de l’aire “no solucionen res”. “El que ens fa mal és perdre tres taules cada dia”, hi insisteix.

Pocs sopars d’empresa

Els restaurants de Menorca tenien l’any passat, pel pont de la Constitució, un 80% més de reserves que no ara per a sopars d’empresa. De moment no hi ha cap estimació per a la nit de Cap d’Any, però sí que hi ha un petit augment de la demanda respecte dels altres festius. Segons els presidents de les patronals de la restauració, el preu mitjà per comensal es manté en els 30 euros per Nadal, mentre que per Cap d’Any oscil·la des dels 60 fins als 80 euros.

Cargando
No hay anuncios

El director de l’Espai Gastronòmic Ses Voltes de Ciutadella, Carlos Carrasco, indica que les reserves per a dinars i sopars d’empreses “s’han desplomat”, confirma la caiguda del 80%, i ho atribueix a la falta d’informació dels ciutadans respecte de les normatives de l’Administració. “Cada dia canvien -lamenta- i han aconseguit desorientar el client, que no sap a què s’ha d’atendre”. Carrasco dona la darrera nit de l’any per perduda: “La gent organitzarà més dinars, que s’allargaran unes hores perquè amb el toc de queda estam sentenciats a les nits”. En el cas de Ses Voltes, aquest tipus de dinars, més les trobades d’estudiants i amics, representa més de la meitat de la facturació del desembre.

El restaurant Es Molí des Racó del Mercadal és un altre clàssic per celebrar l’arribada de Nadal amb companys de feina o amics. Un dels propietaris, Joan Riudavets, reconeix que no saben què passarà, però coincideix amb Carrasco: “Els sopars d’empresa i la nit de Cap d’Any els tenim perduts”. Per aquest motiu, l’aposta d’Es Molí es concentra a potenciar els migdies: “Volem fomentar els dinars amb festa d’horabaixa, sempre mantenint les mesures sanitàries de seguretat. Que vinguin a celebrar Nadal i facin un poc de sobretaula amb música de fons en directe”. Malgrat la idea, Riudavets té clar que la facturació se’n ressentirà. El menjar a domicili pot ser un bàlsam per a determinats establiments, tot i que hi ha reticències. “Entren reserves fortes i crec que augmentaran respecte de l’any passat, però cal tenir en compte que no n’hi ha prou per quadrat les xifres, perquè som més de 20 treballadors en plantilla, i amb 4 o 5 cuiners ja cobriríem la demanda”, conclou.