Economia15/06/2016

Els Estats Units decideixen no apujar els tipus d'interès per l'atur i les turbulències del 'Brexit'

La Reserva Federal decideix esperar en vista de la inestabilitat que regna als mercats

àlex Font Manté
i àlex Font Manté

BarcelonaEl passat desembre, la Reserva Federal dels Estats Units va decidir apujar els tipus d'interès per primer cop en una dècada. Era un punt d'inflexió tímid a les polítiques expansives dels Estats Units per sortir de la crisi. Després d'aquella petita pujada (es va elevar de gairebé el 0% fins a situar-les entre el 0,25% i el 0,5%), la mateixa Fed va donar per fet que els augments de tipus es mantindrien de forma lenta però "gradual", i es va assenyalar el juny en vermell com a probable data en què hi hauria una nova pujada.

Però, finalment, la Fed ha decidit no tocar els tipus d'interès, i ho ha decidit per unanimitat de tots els seus membres.

Fins fa unes setmanes, els inversors mantenien la previsió que al juny hi hauria una nova pujada. Però diferents factors poden haver fet que Janet Yellen, la presidenta de la Reserva Federal, hagi optat per mantenir els tipus per no afegir més llenya al foc. En primer lloc, les últimes dades d'atur als Estats Units (la creació d'ocupació s'ha frenat segons els últims indicadors). I en segon lloc, la inestabilitat que s'ha observat en els últims dies a mesura que ha augmentat la possibilitat probabilitat que el Regne Unit abandoni la UE.

Cargando
No hay anuncios

"La votació sobre el 'Brexit' ha influït en la decisió", ha concedit Yellen. "Les incerteses internacionals han pesat molt", ha afegit més tard.

Els tipus de tot el món es troben en mínims històrics. De fet, segons un estudi recent de Bank of America Merrill Lynch, actualment els tipus d'interès es troben en el nivell més baix dels últims 5.000 anys. Tot i aquest esforç ingent per reflotar l'economia, els bancs centrals no estan aconseguint trobar un bon ritme de creixement.