Estrasburg condemna que les empreses inspeccionin els correus dels treballadors sense avisar-los
El tribunal dona la raó a un empleat acomiadat per enviar missatges personals amb l'adreça de correu de la feina
Madrid / EstrasburgLes empreses podran inspeccionar els correus dels seus treballadors només si els avisen abans. Aquesta és la sentència que el Tribunal Europeu de Drets humans ha fet pública aquest dimarts i que empara un treballador de Romania que havia denunciat l'empresa de la qual era empleat perquè espiaven el seu correu electrònic professional. Fa un any, el mateix tribunal havia donat la raó a l'empresa però ara considera que "les autoritats romaneses no han protegit correctament el dret del demandant en relació amb la seva vida privada ni la seva correspondència".
Per tant, les empreses hauran d'assegurar-se que els treballadors són conscients amb antelació que la direcció de l'empresa els supervisa els comptes de correu electrònic professional. Aquesta sentència, de fet, es remunta a fa una dècada. Aleshores el treballador, Bogdan Barbulescu, va ser acomiadat per fer servir el correu personal per comunicar-se amb la seva família.
Concretament, l'empresa havia presentat impresos els missatges privats del treballador al seu germà i la seva promesa com a prova que l'empleat havia violat la prohibició de la companyia de fer servir el correu de la feina per a usos personals.
Així, el Tribunal Europeu de Drets Humans, per una majoria d'11 jutges a 6, ha donat suport a l'empresa i ha considerat que la justícia no havia protegit el dret de Barbulescu a la seva vida i a la seva correspondència privada.
Casos similars
Cal recordar, per exemple, que el 2013 el Tribunal Constitucional va avalar que una empresa acomiadés un treballador per fer servir el correu electrònic professional amb finalitats personals. Aleshores el treballador, del sector químic, havia denunciat la companyia en considerar improcedent l'acomiadament, però el TC el va considerar lícit perquè "la limitació de l'ús del correu electrònic per a finalitats professionals portava implícita la facultat de l'empresa de controlar-ne l'ús amb l'objectiu de verificar el compliment per part del treballador de les seves obligacions i deures laborals". És a dir, l'empresa pot intervenir el correu electrònic corporatiu per saber quin ús en fan els treballadors. En aquest cas, aquest control va permetre demostrar que el treballador acomiadat proporcionava "informació confidencial de l'empresa a personal d'una altra entitat mercantil".