Europa reobre la capsa de Pandora i apunta que l'acomiadament és massa barat a Espanya

Yolanda Díaz convocarà sindicats i patronal per abordar una reforma sobre la rescissió de contractes

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, aquest dilluns.

Madrid/Brussel·lesLa indemnització per acomiadament torna a estar a debat. El Comitè Europeu de Drets Socials ha conclòs que Espanya incompleix la Carta Social Europea en matèria de compensació pels treballadors als quals els rescindeixen el contracte, i la ministra de Treball, Yolanda Díaz (Sumar), ja ha anunciat que convocarà els sindicats majoritaris –UGT i CCOO– i la patronal espanyola CEOE per abordar una reforma de l'acomiadament. "És un element que serà susceptible de reforma", ha avisat Díaz aquest dilluns en declaracions als mitjans de comunicació.

La vicepresidenta ha reiterat que aquesta és una matèria que cal abordar a la taula del diàleg social i "adaptant-la a la legislació europea". És a dir, al que indica el Comitè Europeu de Drets Socials, que penja del Consell d'Europa i emet resolucions que, segons diu la UGT, són vinculants. Díaz ha recordat que l'acord per formar govern entre el PSOE i Sumar ja incorpora "establir garanties davant l'acomiadament, donant compliment a la Carta Social Europea".

Segons la UGT, la comissió del Consell d'Europa (en una resolució que es farà pública el dilluns 29 de juliol) assegura que la compensació espanyola, que preveu un pagament basat en 33 dies de salari per any amb un màxim de 24 mensualitats, no té en compte factors com l'impacte de l'acomiadament en la carrera del treballador, les seves circumstàncies personals o els possibles danys morals. A més, ressalta que en els casos de poca antiguitat la legislació no té cap efecte dissuasiu i que l'opció de readmissió s'aplica de forma molt excepcional i, per tant, a la pràctica els treballadors veuen limitades les possibilitats de recuperar la feina.

"És una resolució molt important", ha defensat el líder de la UGT, Pepe Álvarez, en roda de premsa aquest dilluns. Álvarez ha abraçat la idea de començar a negociar la reforma a partir del setembre, però ja ha advertit que és "vinculant". "És un òrgan jurisdiccional i el que fa és sentenciar en conseqüència", ha assegurat el vicesecretari general de Política Sindical de la UGT, Fernando Luján, en roda de premsa. De fet, els tribunals superiors de justícia de Catalunya i el País Basc han emès sentències en què reconeixen una indemnització extra basant-se en la Carta Social Europea.

El Comitè Europeu de Drets Socials recorda que els sistemes d'indemnització compleixen amb la Carta Social Europea quan preveuen una compensació d'un nivell prou alt per dissuadir l'empresari d'acomiadar treballadors i de reparar el dany patit que suposa perdre la feina. També indica que s'ha de preveure el reemborsament de les pèrdues econòmiques de l'acomiadat que ha d'afrontar des que perd la feina fins que l'organisme al qual ho pot recórrer pren una decisió definitiva, i que realment es tingui en compte la possibilitat de readmissió del treballador.

Així, arran de la denúncia presentada per la UGT, l'organisme del Consell d'Europa insta Espanya a fer més flexible la legislació en matèria d'indemnitzacions i donar més marge als tribunals laborals per ajustar les compensacions als danys reals que pateix cada treballador en concret. D'altra banda, demana que les indemnitzacions siguin més altes i assenyala que una de les opcions és retirar el topall màxim de 24 mensualitats o elevar-lo significativament.

El Comitè Europeu de Drets Socials també aposta per fomentar la reincorporació i assegurar que hi hagi més treballadors que poden ser readmesos després d'haver sigut acomiadats de forma injustificada, accelerar les tramitacions judicials sobre les disputes per acomiadaments i introduir un salari de tramitació per als treballadors durant aquest període de litigi.

Discrepàncies

Com la majoria de negociacions que ha entomat l'executiu espanyol en matèria laboral, aquesta no es presenta fàcil. D'entrada, la patronal espanyola CEOE es mostra contrària a tocar l'acomiadament a Espanya: "El Comitè és consultiu i hi ha molts temes consultius que no s'atenen", ha afirmat el president de la CEOE, Antonio Garamendi, en una entrevista a El País. Però el debat també neix dins l'executiu espanyol. El ministeri de Justícia, sota la batuta del PSOE, ha expressat amb anterioritat que Espanya ja compleix amb les recomanacions europees.

stats