Periscopi global
Economia24/03/2023

Evergrande presenta l'esperat pla de reestructuració de deute

La immobiliària més endeutada del món protagonitza la reestructuració de deute més gran de la Xina

PequínEl gegant immobiliari xinès Evergrande ha anunciat, finalment, l'esperat acord de reestructuració de deute extern després del col·lapse del 2021. Ha presentat un pla amb acords vinculants per reestructurar gran part dels 18.900 milions d'euros de deute offshore que té. La companyia espera tancar abans de finals de març el tracte amb els principals creditors internacionals, que tenen 17.749 milions d'euros en bons, cosa que representa prop del 84% del total del deute extraterritorial de l'empresa.

Aquesta operació serà la reestructuració de deute més gran que ha vist mai el mercat xinès i pot servir de precedent per a altres promotors xinesos amb deutes pendents amb inversors estrangers. El sector immobiliari a la Xina ha estat durant dècades un motor de creixement: aportava al voltant del 25% al PIB del país. Actualment, els paisatges amb esquelets d'edificis a mig construir i grues abandonades es poden trobar a l'extraradi de Pequín i d'altres grans ciutats. És la ferida de la crisi immobiliària, però és més aguda a ciutats més petites on proliferen barris dormitori inacabats. Les mesures del govern adoptades el 2020 per tallar el crèdit i frenar l'endeutament excessiu, juntament amb la crisi provocada per la pandèmia, van impactar de ple en el sector immobiliari.

Cargando
No hay anuncios

La crisi d'Evergrande

Evergrande, una de les immobiliàries més grans de la Xina, ha estat la víctima de més alt perfil en aquesta crisi. La seva caiguda va arrossegar altres immobiliàries i ha servit d'avís per al necessari sanejament del sector del totxo del gegant asiàtic. Amb un passiu de 255.000 milions d'euros, Evergrande va desencadenar l'alarma el 2021. Era la immobiliària més endeutada del món i la situació va provocar especulacions sobre si la Xina podia patir una crisi com la que va viure Occident amb Lehman Brothers.

Cargando
No hay anuncios

Però l'economia xinesa ha resistit. Tot el grup ha estat sotmès a una reestructuració abonada i supervisada per l'estat: un comitè de gestió de riscos, dirigit per funcionaris, ha pilotat l'operació. Tot i que el govern sempre havia insistit que no rescataria aquest promotor, ja que això transmetia el missatge que es recompensava la mala gestió, en realitat ha treballat per reflotar-lo i evitar el contagi. El conglomerat ha estat obligat a vendre actius per recapitalitzar-se.

La companyia es va crear el 1996 i va acabar convertint-se durant un temps en la immobiliària més gran del país per vendes contractades. El seu fundador, Hui Ka Yan, simbolitzava el que es pot definir com el “somni xinès”: va néixer en la pobresa, fill d'un llenyataire, i es va convertir en multimilionari. Ha tingut excel·lents relacions amb el poder. El 2021, Hui va ser un dels selectes convidats als actes de celebració del centenari de la fundació del Partit Comunista. Però res no va evitar l'enfonsament de l'empresa.

Cargando
No hay anuncios

Endeutament

Durant anys Evergrande va basar el seu creixement en un fort endeutament per finançar-se i vendre sobre plànol els seus projectes. Els bancs i els governs regionals estaven molt oberts a facilitar préstecs per al desenvolupament de projectes fins que el regulador central va tancar l'aixeta. El govern va adoptar restriccions per evitar l'excés d'endeutament i van arribar els problemes de liquiditat.

Cargando
No hay anuncios

Evergrande es va enfonsar el 2021 perquè no va poder fer front als pagaments dels seus bons offshore. La borsa de Hong Kong va acabar suspenent la cotització de la companyia fa un any, després que les seves accions perdessin un 90% del valor des de principis del 2021.

Cargando
No hay anuncios

De fet, la situació desencadenada per Evergrande ha provocat que es tornin a relaxar les mesures que van endurir els crèdits. L'objectiu és que s’acabin els projectes ja venuts sobre plànol per evitar el descontentament social. Pequín també necessita reactivar el sector, que s'ha desaccelerat. Segons les estadístiques del 2022, les vendes contractades de les cent principals immobiliàries van caure al voltant del 43%.

L'acord presentat ara per Evergrande preveu diverses opcions per a les forquilles de bons. Es pot triar canviar els títols de deute per altres de nous del mateix valor i venciments d'entre 10 i 12 anys o convertir-los en accions de les seves filials i combinar-les amb nous bons amb venciments més curts, d'entre 5 i 9 anys.

Tot i la reestructuració, la companyia necessitarà en els tres anys vinents finançament addicional d'entre 33.674 i 40.408 milions d'euros per garantir el lliurament de les propietats venudes sobre plànol.