Economia25/04/2019

Quatre anys de presó per a l’exdirector del Banc de València

El tribunal acorda que s’indemnitzi CaixaBank amb 168 M€

Daniel Martín
i Daniel Martín

ValènciaL’Audiència Nacional va condemnar ahir l’exconseller delegat del Banc de València, Domingo Parra, i el director de participacions immobiliàries, Alfonso Monferrer, a quatre anys de presó i sis mesos, respectivament. El motiu: un delicte continu d’administració deslleial per haver generat un perjudici de 198 milions a l’entitat amb el finançament de diverses macrooperacions urbanístiques a les províncies de València i d’Alacant que la sentència qualifica “d’absolutament arriscades i amb un clar caràcter especulatiu”. Arran de la seva “desastrosa gestió”, tots dos hauran d’indemnitzar de manera conjunta i solidària amb 168 milions CaixaBank, que el 2012 va comprar per un euro el Banc de València al FROB, l’organisme estatal que havia rescatat l’entitat.

El tribunal també va condemnar a quatre mesos de presó, per la seva condició de còmplices, els empresaris Salvador Vila, administrador de Salvador Vila SL, i l’expresident del València Club de Futbol, Juan Bautista Soler, administrador d’Urbanas de Levante SL. El primer haurà d’indemnitzar CaixaBank amb 119 milions i el segon amb 130 milions. Si no ho poden fer, la responsabilitat subsidiària correspondrà a les dues empreses i a la companyia Nou Litoral. Per contra, la sala va absoldre els dos directius i els dos empresaris del delicte d’apropiació indeguda, que demanaven tant la Fiscalia com la Sareb (l’anomenat banc dolent ).

Cargando
No hay anuncios

La sentència descarta una indemnització al FROB, que va injectar 5.500 milions per sanejar el Banc de València, perquè entén que no va ser perjudicat directament per la conducta il·lícita dels acusats, sinó que l’entitat afectada va ser el Banc de València i, en conseqüència, la seva successora, CaixaBank.

La d’ahir és la segona vegada que l’Audiència Nacional es pronuncia en contra de Domingo Parra, que al febrer ja va ser condemnat a un any i set mesos de presó per administració deslleial en préstecs a la societat Pegoliva, la qual li era afí tant econòmicament com personalment.

Cargando
No hay anuncios

La causa es va originar arran de la querella interposada el 2013 pel FROB. L’entitat pública va denunciar la “conducta abusiva” amb què Domingo Parra va intentar generar un “lucre lícit” als seus socis mitjançant operacions immobiliàries conjuntes del Banc de València i diverses empreses. En conjunt, aquestes operacions van generar pèrdues de 198 milions.

Per al tribunal, els negocis van ser impulsats per Parra sense abans avaluar el risc que suposaven per a l’entitat bancària, una negligència que segons la sentència queda demostrada per l’absència del preceptiu estudi de la capacitat de recuperació dels fons invertits ni de la solvència de les empreses, així com pel fet que no es van exigir garanties suficients per saldar hipotètics deutes amb l’entitat. En aquest sentit, l’Audiència Nacional subratlla que “l’acusat va aprovar les operacions i les empreses van poder disposar dels fons dineraris amb data anterior al fet que aquestes operacions fossin aprovades pels òrgans rectors del Banc de València”.