Els EUA suspenen el seu finançament a l'Organització Mundial del Comerç
Els fabricants de cotxes europeus exigeixen negociacions urgents per frenar els aranzels de Trump a l'automoció

BarcelonaEls Estats Units han pausat les seves contribucions a l'Organització Mundial del Comerç (OMC), han dit tres fonts comercials a l'agència Reuters, mentre que el govern del president nord-americà Donald Trump intensifica els seus esforços per retallar la despesa pública. L'administració Trump s'està retirant de les institucions mundials que considera en desacord amb les seves polítiques econòmiques i planeja abandonar-ne algunes, com l'Organització Mundial de la Salut, i ha retallat contribucions a altres com a part d'una àmplia revisió de la despesa federal.
De fet, l'OMC ja es va veure perjudicada per una mesura dels Estats Units el 2019 durant el primer mandat de Trump, quan va bloquejar nous nomenaments de jutges per al seu principal tribunal d'apel·lacions, cosa que va deixar el seu sistema clau de solució de controvèrsies només parcialment funcional.
L'organisme de vigilància del comerç, amb seu a Ginebra, tenia un pressupost anual de 205 milions de francs suïssos (més de 214 milions d'euros) el 2024. Segons documents públics de l'OMC, a Washington corresponia contribuir amb prop de l'11% d'aquesta quantitat, segons un sistema de taxes proporcional a la seva participació en el comerç mundial.
Un delegat nord-americà, segons Reuters, va dir en una reunió pressupostària de l'OMC celebrada el 4 de març que els pagaments als pressupostos del 2024 i el 2025 estaven en suspens en espera d'una revisió de les contribucions a les organitzacions internacionals i que informaria l'OMC del resultat en una data no especificada, van dir dues fonts comercials amb coneixement directe. Una tercera font comercial, segons l'agència, va confirmar la seva versió i va dir que l'OMC està preparant un “Pla B” en cas que es prolongui la pausa en el finançament, sense donar-ne més detalls.
El sector de l'automoció demana negociacions urgents
L'estratègia econòmica de Donald Trump ha provocat una nova sacsejada a les borses. Els aranzels del 25% als cotxes i les peces d'automòbil no fabricats als EUA que el president nord-americà va anunciar aquest dijous, i que haurien de començar a aplicar-se el 2 d'abril, han provocat ja una caiguda de les accions dels grans fabricants de la indústria. Les marques més destacades del sector a Europa, Japó i Corea del Sud han registrat importants caigudes a la borsa aquest dijous. Les marques dels EUA ja van caure dimecres quan Trump va anunciar els aranzels.
De fet, aquestes taxes no són només pels cotxes, sinó que també afecten els components, i de retruc també els fabricants dels mateixos Estats Units, que per fabricar els seus cotxes utilitzen peces procedents d'altres països. De fet, la indústria de l'automoció espanyola no exporta cotxes als Estats Units –Cupra es planteja entrar en el mercat estatunidenc a finals de la dècada–, però els aranzels als components si que poden afectar la indústria auxiliar catalana i espanyola en dues vessants: d'una banda, per les vendes que fan a fabricants nord-americans, i de l'altra banda, perquè si les exportacions de fabricants europeus als Estats Units baixen, la mateixa indústria europea farà menys comandes a la indústria auxiliar catalana i espanyola del sector.
Afectació “limitada” a Espanya
Tot i això, el ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, i el ministre d'Indústria, Jordi Hereu, consideren que Espanya es veurà afectada de manera “limitada” pels aranzels dels EUA als vehicles estrangers, i estimen que “al voltant de l'1% al 2% del total de les exportacions” espanyoles se'n veuran afectades. El principal sector que pot rebre més impacte negatiu és el de la producció de components, on “Espanya és líder mundial en producció” i és previsible que hi hagi una exposició indirecta que afecti aquest mercat, ja que Espanya ven peces a països com França, Itàlia o Alemanya, que tenen un gran pes en el mercat nord-americà.
“Molts dels vehicles que s'exporten des dels principals països exportadors als Estats Units, com Mèxic o Alemanya, entre altres, també porten components de la indústria espanyola”, ha assenyalat Cuerpo. “Estem convençuts que aquesta no és la solució per al sector, ni als Estats Units, ni a la resta del món. Ja ho hem dit des de fa molts mesos, aquest tipus de mesures, una carrera d'iniciatives proteccionistes, només tindrà efectes o impacte negatiu per a tots, començant pel país que les imposa”, ha manifestat el titular d'Economia en unes jornades d'Eldiario.es.
“Respondrem en la justa mesura, de manera, per descomptat, àgil, de manera també proporcional a les mesures que es vagin imposant, perquè a més tenim les eines per fer-ho. Des d'Europa es protegirà els sectors, les indústries i també els consumidors, i es posarà per davant el missatge que preferim arribar a una solució negociada amb els Estats Units en l'àmbit del sector”. Cuerpo ha anunciat que els dies vinents tant ell com el ministre d'Indústria, Jordi Hereu, es reuniran de manera urgent amb el sector. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha expressat que el govern espanyol farà costat al sector. El director general de la patronal espanyola de fabricants, Anfac, José López-Tafall, ha demanat al govern espanyol i a Brussel·les un pla específic de l'automoció per fer front als aranzels.
Alemanya demana una “resposta ferma”
L'Associació Alemanya de la Indústria de l'Automòbil (VDA), la patronal del país que és el més afectat pels aranzels de Trump, ha exigit a la Unió Europea i als EUA “negociacions urgents” per aconseguir un acord comercial. La presidenta de VDA, Hildegard Müller, ha dit que els aranzels “envien un senyal desastrós per al lliure comerç”. El ministre alemany sortint d'Economia i Clima, Robert Habeck, ha remarcat la importància que la Unió Europea doni una “resposta ferma” a aquests aranzels anunciats per Trump. “Ha de quedar clar que no retrocedirem. La força i l'autoconfiança són necessàries. Alhora, donarem suport a la Comissió Europea per continuar trobant en negociacions una solució amb els Estats Units que eviti una espiral aranzelària”, ha defensat Habeck.
El dirigent alemany, que forma part de l'aliança dels Verds, ha afegit que “els anuncis d'aranzels elevats sobre automòbils i components de cotxes són notícies dolentes per als fabricants alemanys de vehicles, per a l'economia alemanya, per a la UE, però també per als EUA”. “Interfereixen en les cadenes de subministrament globals i també encariran els cotxes nord-americans. Els preus continuaran pujant als Estats Units”, ha advertit. Alhora, ha recordat que els aranzels “no són una sorpresa” i que Brussel·les s'ha preparat per a la mesura amb els estats membres.