La facturació dels comerciants de Palma cau fins a un 90% a l’estiu

Un 25% de les botigues de Ciutat ha tancat amb la crisi sanitària i s’espera que a partir d’octubre aquest percentatge augmenti

La facturació dels comerciants de Palma 
 Cau fins a un 90% a l’estiu
Catalina Riera
28/08/2020
3 min

PalmaDescomptes de fins al 70%, cartells d’“Es traspassa” i de liquidació total per cessament del negoci. Tot això es veu en els aparadors d’algunes de les botigues dels carrers de Sant Miquel, Jaume II, Oms i Sindicat, els més comercials de Palma. L’any passat, en plena temporada alta, la situació que es vivia en aquests carrers era ben diferent de la d’ara. Han passat d’estar plens de turistes a estar pràcticament buits, i de residents, se n’hi veuen ben pocs.

L’impacte que ha tingut el coronavirus en el petit comerç és contundent. Segons un estudi de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), les Balears lideren la caiguda del sector en tot el territori espanyol, amb una reducció de vendes del 17,3% entre el gener i el juliol. A més, segons la Federació d’Empresaris de Comerç de les Balears (Afedeco), la facturació del sector ha caigut a Palma entre un 70% i un 90% en comparació amb el 2019, i un 25% dels negocis han hagut de tancar. Però la situació que es preveu per a aquest hivern és encara pitjor. “Les pèrdues mensuals que tenen els comerços són molt grans; per això, a partir de setembre o octubre, hi haurà més botigues que optaran per tancar”, explica un dels directius d’Afedeco, Pau Bellinfante. El president de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM), Jordi Mora, també ho té clar: “A partir d’octubre hi haurà un paquet d’empreses que aniran a concurs de creditors i després de Nadal, un altre”. No obstant això, Bellinfante intenta ser optimista i està convençut que “l’únic que podria salvar la situació” del comerç seria la creació de centres comercials oberts al centre de Palma. “Es tracta de potenciar les activitats a l’aire lliure i d’atreure la gent, ja que ara els residents no es desplacen cap al centre de la ciutat, perquè prefereixen quedar al seu barri o anar als centres comercials”, afirma. I és que “s’ha de tenir en compte que, quan un negoci tanca, afecta una gran quantitat de persones, des del personal que hi fa feina fins als proveïdors”, apunta el president d’Afedeco, Toni Gayà.

Un hivern difícil

La botiga By, de Pedro Mesquida, abaixarà la barrera. Dels cinc comerços que té oberts, Mesquida en tancarà un al carrer de Jaume II. “El covid ens ha destrossat. Estic facturant entre un 10% i un 20% respecte del que facturava l’any passat, i amb aquesta quantitat no puc pagar el lloguer del local, el personal i la quota d’autònoms, entre altres despeses”, comenta. En una situació similar es troba la botiga especialitzada en moda marroquina Andalucía, situada al carrer dels Oms. El seu propietari, Omar Salguini, fa tres anys que va obrir i la pandèmia l’obliga a tancar. “No venen turistes, tampoc residents. No entren doblers i he de pagar un lloguer. És inviable viure així”, lamenta. Catalina Ramón, la propietària de la botiga de roba vintage situada a prop de Jaume II, Rita’s House, també passa per moments difícils. Té clar que aguantarà fins que “pugui pagar el lloguer del local” i creu que aquest any el tancarà amb pèrdues. També confessa que té por del 2021, perquè creu “que serà el pitjor hivern després de la postguerra”.

“Aquest estiu ha estat com un hivern dolent”, comenta la botiguera de La Elegancia, al carrer del Sindicat, Josefina González, tot i que el seu és un comerç emblemàtic que va començar a funcionar l’any 1935. La família té el local en propietat i, si no fos seu, ja haurien tancat, reconeix González. Explica, a més, que hi ha hagut dies que no ha fet cap venda i que la seva facturació respecte de l’any passat ha disminuït un 70%. “La situació ens ha fugit de les mans, des de dia 15 de juliol no aixecam el cap; és una angoixa”, lamenta. “El problema que té el comerç és que no hi ha turistes que comprin”, afegeix el propietari de la botiga Casting de Sant Miquel, Vicenç Garau. En un dia, l’any passat venia més de 50 parells de sabates i ara , a tot estirar, arriba a 15. “Aquesta crisi és pitjor que la del 2008. Passam molta pena amb vista a l’hivern, no sabem què passarà. Fins ara tenim obert al migdia, però a partir d’octubre tancarem, perquè no és sostenible”, diu Garau.

144 HOTELS DE MALLORCA TANQUEN A L’AGOST

Mallorca acomiada el mes d’agost amb el tancament de 144 hotels. Així ho va dir aquesta setmana la presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), Maria Frontera, i el president de l’Agrupació de Cadenes Hoteleres de Mallorca (ACH), Gabriel Llobera. Ambdós han atribuït aquest tancament a les restriccions que Alemanya i el Regne Unit han imposat als ciutadans que viatgen des de les Balears. Cal destacar que fins a mitjan agost un 47% dels 850 establiments associats a la FEHM estaven oberts, però la caiguda del turisme ha fet que molts tanquin.

stats