Economia 04/06/2024

La fallida de l'operador turístic alemany FTI deixa milers de viatges i milions d'euros enlaire

Sidetours, l'empresa representant del gegant alemany a les Illes ha assegurat que faran front als compromisos, però hi ha molta preocupació

4 min
Turistes arriben a l'aeroport de Palma

PalmaFTI Touristik, l'empresa alemanya considerada com el tercer operador turístic més important de tot Europa, ha presentat aquest dilluns una sol·licitud d'obertura de procediment d'insolvència als jutjats de Múnic amb l'objectiu de declarar-se en fallida per les pèrdues econòmiques que ha arrossegat durant els darrers anys la corporació dedicada al turisme. Aquesta situació ha encès les alarmes del sector turístic de les Illes Balears, ja que són milers els viatgers de nacionalitat alemanya que han planificat els viatges d'aquest estiu amb aquesta empresa, i també són molts els negocis que en poden resultar afectats.

De moment no hi ha cap dada disponible perquè la informació s'ha sabut aquest mateix dilluns, però el sector de l'allotjament sap que ara mateix té milions d'euros enlaire de tot allò que s'havia contractat per a aquesta temporada. Segons han dit fonts de l'empresa a la premsa alemanya, precisament el fet que ha accelerat la fallida va ser que transportistes i hotelers començassin a demanar pagaments anticipats davant les primeres informacions dels problemes econòmics del grup alemany.

Els treballadors del grup, que són 11.000, han rebut aquest dilluns matí una comunicació oficial en què se'ls informava de la declaració de fallida després que la direcció intentàs negociar amb els màxims responsables del govern alemany amb l'objectiu d'aconseguir una injecció de finançament públic. Com que no ho aconseguiren, FTI Touristik ha decidit no esperar més i comunicar la situació a tots els nivells.

De fet, poc després de fer-se pública la notícia, la Conselleria de Turisme de les Illes Balears s'ha posat en contacte amb la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) i amb els operadors turístics que fan feina a l'Arxipèlag per conèixer de primera mà l'efecte que tindrà la fallida de FTI a la temporada turística d'enguany i, si és necessari, dur a terme un pla de mesures per pal·liar aquests possibles efectes. A hores d'ara encara no es coneixen aquestes dades.

Hores més tard, la que s'ha pronunciat ha estat Sidetours, l'empresa amb base a Palma que actua com a 'receptora' i que, per tant, representa l'operador turístic i gestiona bona part dels fluxos d'aquest grup alemany. A través d'un comunicat, Sidetours ha explicat que, des del moment de l'anunci, s'han posat en contacte amb els seus clients (turistes), empreses de les Illes i hotels per explicar-los la situació i traslladar-los un missatge de "seguretat". En aquest sentit, els han assegurat que "es farà front a tots els compromisos i paquets de viatge ja firmats" i que faran feina per "evitar que la fallida de l'empresa tingui efectes negatius en clients i proveïdors".

Segons la informació disponible en aquests moments, la fallida empresarial a hores d'ara només afecta l'empresa FTI Touristik, però està previst que en els pròxims dies altres companyies que formen part del grup visquin la mateixa situació. Un cop l'empresa ha fet pública la fallida, han habilitat una línia telefònica i una pàgina web per als seus clients per tal de poder resoldre'n tots els dubtes i tenir una línia de contacte directe amb la companyia.

A punt de la salvació

Segons recull la premsa alemanya, l'operador turístic FTI Group, ara ja en fallida, feia temps que tenia problemes i, per això, durant el mes d'abril semblava que una operació d'entrada de capital nord-americà, el fons Certares, estava a punt de salvar l'empresa, amb un deute que supera els 1.000 milions d'euros. Segons diferents fonts, l'operació es va arribar a confirmar, però, així i tot, no ha tingut l'efecte esperat. Per aquest motiu, els responsables de FTI van tornar a tocar la porta del govern alemany. No era la primera vegada, i en aquesta ocasió les institucions públiques s'hi han negat. La crisi venia d'enrere, i el govern alemany ja havia fet una aportació de prop de 600 milions d'euros, que, així i tot, no han aconseguit evitar la fallida. De fet, els problemes principals tenen l'origen en la pandèmia, quan el grup va entrar en nombres vermells de manera molt preocupant i es va veure obligat a començar a desfer-se de diferents actius, com per exemple, la seva divisió de creuers.

Segons han informat els responsables de l'empresa, s'esperava que, amb l'anunci de compra de Certares s'incrementàs el nombre de reserves, però "no s'han complert les expectatives", han afirmat a la premsa alemanya. FTI Group opera a sis mercats (Alemanya, França, Àustria, Suïssa, el Regne Unit i els Països Baixos) i té rutes establertes a 120 països.

Síndrome Thomas Cook

Hores després de l'anunci de la fallida, al sector turístic illenc i a la resta de les zones vacacionals de l'Estat s'ha escampat la preocupació entre l'empresariat hoteler, ja que FTI hi té importants contractes. Per tant, al record hi ha de la caiguda d'un operador turístic encara més gran, Thomas Cook, que també sense cap avís va aturar d'enlairar els seus avions un dilluns d'ara fa cinc anys, deixant un important forat d'impagaments.

Ara mateix encara no es coneix el detall del nombre de viatgers ni l'import dels contractes hotelers que afectarà, però les xifres seran molt significatives, si es té en compte que es tracta del tercer grup alemany, el mercat turístic més important de les Illes Balears.

stats