La recuperació postcovid

La Fed esquiva les urgències però apunta a una retirada d'estímuls a finals d'any

El banc central dels EUA es debatia sobre si calia reduir el suport a l'economia davant la forta recuperació

Imatge d'arxiu de Jerome Powell, president de la Reserva Federal dels EUA.
3 min

BarcelonaJerome Powell, president de la Reserva Federal –el banc central dels Estats Units–, ha apuntat aquest divendres a una retirada progressiva dels estímuls monetaris al seu país a finals d'aquest any. En una conferència a la trobada anual –enguany celebrada online– de bancs centrals a Jackson Hole, a l'estat nord-americà de Wyoming, Powell ha indicat que l'economia nord-americana i el mercat laboral s'estan recuperant a un bon ritme des de principi d’any, per la qual cosa caldrà reduir el suport a l'activitat per evitar un sobreescalfament de l'economia.

Diversos membres conservadors del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, en les sigles en anglès), l'ens intern responsable de la política de la institució, havien opinat en els últims mesos que el ritme intens de creixement i sobretot les fortes pujades de preus de béns i serveis de consum mostraven la necessitat de reduir aviat els estímuls de suport a l'economia i apujar els tipus d'interès, que estan a mínims històrics del 0%. No obstant, la incertesa i l'increment de contagis als EUA provocats per l'arribada de la variant delta del covid-19 van fer matisar les posicions d'aquestes veus que demanaven una reculada.

Des de l'esclat de la pandèmia el març del 2020, la Reserva Federal ha comprat deute de les administracions públiques i derivats de préstecs hipotecaris per valor de 120.000 milions de dòlars mensuals, a més d'altres programes per fer fluir el crèdit del sector financer cap a l'economia real i d'ajuda a empreses i famílies. Aquestes grans injeccions de diners han sigut una de les causes per les quals l'economia nord-americana s'ha recuperat a un ritme ràpid, juntament amb els estímuls fiscals de més de cinc bilions de dòlars aprovats pel Congrés i el govern dels EUA. De fet, els projectes bilionaris de l'administració de Biden són una altra de les causes de preocupació per als membres conservadors de la Fed, perquè a parer seu pressionen a l'alça els salaris i, per extensió, fan pujar els preus.

Preus a l'alça

Efectivament, els preus als Estats Units estan creixent aquest any a un ritme molt més elevat que abans de la pandèmia, però és un fenomen que la Fed ja va preveure i que considera transitori. L'explicació de l'organisme, que comparteixen la resta de bancs centrals del món, és que la reactivació de l'economia arreu del món ha ocasionat colls d'ampolla i escassetat de primeres matèries i components a la indústria, ja que les indústries proveïdores no poden satisfer de cop tota la demanda acumulada. Això ha fet pujar els costos a les empreses, que s'han vist obligades a incrementar els preus. Un exemple d'aquesta escassetat són els microxips utilitzats pels fabricants de cotxes.

Davant d'aquesta situació, i malgrat l'avenç de la nova variant, Powell ha ajornat fins al desembre la retirada dels estímuls, la qual cosa suposa admetre que la recuperació evoluciona a bon ritme, però alhora minimitza les pors expressades pels membres conservadors del FOMC sobre possibles increments de preus. La Fed té un doble mandat: d'una banda, evitar que a llarg termini els preus creixin més d'un 2% anual de mitjana i, de l'altra, donar suport a les empreses per fomentar la creació del màxim de llocs de treball.

"El meu punt de vista és que s'ha assolit el nivell de progrés substancial per a la inflació. També hi ha hagut un progrés clar cap a la plena ocupació", ha dit aquest divendres Powell en la intervenció a Jackson Hole. "Si una inflació més alta i sostinguda es convertís en una preocupació seriosa, el Comitè Federal del Mercat Obert respondria i utilitzaríem les eines que tenim per assegurar-nos que la inflació es mou dintre del nostre objectiu", ha afegit.

stats