Economia18/02/2022

La FEHM s'oposa frontalment a la moratòria de la llei turística: "És una decisió ideològica"

La presidenta de la federació hotelera ha assegurat que és una "imposició", que "necessiten" el lliure mercat i que "perden competència sana"

PalmaLa Federació Empresarial Hotelera de Mallorca ha anunciat que s'oposa frontalment a la moratòria de places que inclou la nova llei turística. La seva presidenta, Maria Frontera, ha assegurat a la roda de premsa d'aquest divendres dematí que és una "imposició" del Govern per "qüestions ideològiques".

Alhora, Frontera també ha defensat que amb la normativa que existia fins ara es funcionava bé. Es referia al Pla d'Intervenció en Àmbits Turístics (PIAT), que comprenia la borsa de places que la mateixa moratòria ha congelat. Segons Frontera, que no es pugui utilitzar la borsa de places "fa que es perdi competitivitat amb altres destinacions de la Mediterrània", i ha assegurat que és "necessita" el lliure mercat per no perdre "competència sana".

Cargando
No hay anuncios

Pèrdua "d'atractiu" o "d'avantguarda" són alguns dels reiterats adjectius que la presidenta de la FEHM ha anat deixant sobre la taula per definir l'efecte de la moratòria al sector hoteler mallorquí. Com ha passat amb les altres branques que formen el sector turístic, la FEHM també ha reconegut que el Govern no els havia anunciat res de la moratòria fins just abans de la presentació de la llei.

Del que també ha parlat Maria Frontera és de la possibilitat d'ampliar els establiments un 15% i de la reducció d'un 5% de les places turístiques com a moneda de canvi. "No és l'acord que cercàvem", ha afirmat Frontera, "perquè per beneficiar-nos dels incentius hem de renunciar a places que són patrimoni empresarial del sector".

Cargando
No hay anuncios

Alhora, ha definit la mesura com una "imposició que coarta i és intrusiva". A més, ha avisat que avui dia queden un 40% d'establiments de la planta hotelera per renovar-se, i que en molts d'aquests casos no es podrà fer perquè no es podran permetre reduir places. Això, segons ha dit Frontera, farà que quedin "fora de la modernització i fora del mercat i desapareixeran, que és el que sembla que vol el Govern".

Cargando
No hay anuncios

Crítiques al sector hoteler

Maria Frontera s'ha mostrat molesta amb les crítiques que, segons ha dit, s'han escampat sobre el sector hoteler. Ha volgut recordar que l'any passat es va obrir més d'un 80% de la planta hotelera adherida a la federació, quan només varen arribar un 48% dels turistes que arribaren l'estiu del 2019. "Això és compromís amb l'economia de les Balears", exclamava Frontera, que ha assegurat que molts d'empresaris varen avançar doblers per als seus empleats i varen fer esforços per donar-los feina.

Cargando
No hay anuncios

Frontera ha dit que estan "cansats de ser assenyalats" a les Balears, quan suposen "més d'un 40% del PIB illenc". A més, dins l'àmbit de les crítiques, també s'ha recordat d'Habtur, dient que, si fos per ells, també tindrien "les mateixes regles del joc" que tant reclama la patronal del lloguer vacacional. La presidenta de la FEHM ha reconegut que el problema amb l'altra patronal va arribar amb l'oferta via plataformes digitals, que abans no n'hi havia hagut.

Finalment, Maria Frontera també ha parlat dels sindicats, amb relació a totes les reaccions que hi ha hagut a partir del decret llei. Així doncs, ha demanat que "no diguin despropòsits que no se sostenen", com la reducció de jornades laborals. I ha conclòs: "Demanam respecte per al col·lectiu, som els empresaris els que hem mantingut l'ocupació i hem estat fidels als nostres treballadors".

Cargando
No hay anuncios