França

França pagarà gairebé 10.000 milions per completar la nacionalització de l'elèctrica EDF

Preveu pagar 12 euros per acció, molt per sota dels 32 euros que reclamen els accionistes

El govern francès vol controlar el 100% d'EDF.
19/07/2022
2 min

ParísRecomprar les accions de l'energètica EDF que estan en mans d'inversors privats costarà a l'estat francès 9.700 milions d'euros, segons els càlculs del govern. El ministeri d'Economia ha anunciat aquest dimarts que l'estat, que ja té un 85% de la companyia, llançarà l'OPA pel 15% restant al setembre. Oferirà 12 euros per acció, lleugerament per sobre del preu que cotitzava l'acció a l'obertura de la borsa aquest dimarts però molt per sota del preu que els accionistes van pagar el 2005, quan l'estat va privatitzar una part de la companyia. De fet, alguns accionistes ja han anunciat que no acceptaran vendre les accions a aquest preu i reclamen que l'estat els pagui aquests 32 euros per acció.

En plena onada inflacionista i davant la perspectiva de possibles problemes de subministrament energètic en els pròxims mesos derivats de la guerra a Ucraïna, el president de França, Emmanuel Macron, aspira a controlar totalment la principal energètica per poder garantir el finançament del pla per rellançar l'energia nuclear. EDF arrossega un deute enorme de 65.000 milions d'euros i el pla nuclear —clau per augmentar la producció d'electricitat— exigirà també una gran inversió: els sis nous reactors nuclears previstos tenen un cost estimat de 50.000 milions. "Aquesta operació donarà a EDF els mitjans necessaris per accelerar la posada en marxa del nou programa nuclear", ha resumit el ministre d'Economia, Bruno Le Maire.

Amb la renacionalització, el govern francès vol oferir garanties als seus creditors i evitar una nova degradació de la nota que li donen les agències de qualificació. Trobar finançament als mercats serà més fàcil per a una empresa de titularitat 100% pública. A més, Macron aspira a controlar del tot les decisions empresarials, especialment pel que fa al parc nuclear. Amb l'actual president d'EDF, Jean-Bernard Lévy, el govern francès ha tingut topades per la imposició per part de l'executiu de la venda d'electricitat a preus molt baixos a les energètiques competidores amb l'objectiu de reduir la factura dels consumidors. L'executiu també retreu a Lévy els retards i el sobrecost del nou reactor nuclear de Flamanville, que hauria d'estar en funcionament des del 2012 però no estarà a punt fins a l'any que ve.

stats