Alimentació

El fundador de La Fageda cedeix el relleu de la cooperativa que va crear el 1982: "Està en molt bones mans"

Cristóbal Colón ocuparà la presidència d'honor del projecte i Sílvia Domènech en serà la directora general

El fundador de La Fageda, Cristóbal Colón, i la nova directora general, Sílvia Domènech.
2 min

Barcelona“Si jo avui em morís o hagués de marxar, el projecte quedaria en molt bones mans”. Feia més de deu anys que Cristóbal Colón es preparava per a aquest moment: el relleu al capdavant de La Fageda, la cooperativa que va fundar el 1982, un projecte del qual no només és l'ideòleg, sinó també l'ànima, i que ha aconseguit donar feina a més de 500 persones amb discapacitat intel·lectual, malalties de salut mental o en risc d'exclusió social, sense que el seu objectiu mai fos generar beneficis ni repartir dividends.

Amb 75 anys, Colón ha anunciat aquest dimarts que deixa la presidència del reconegut grup alimentari, del qual a partir d'ara en serà el president d'honor. L’economista Josep Maria Bonmatí, fins ara vicepresident del patronat de La Fageda, es converteix en el nou president, i la garrotxina Sílvia Domènech, que ocupava el càrrec de directora adjunta des del 2019, continuarà ara com a directora general de la cooperativa.

Psiquiatre de professió i originari dels Monegres, Colón no suportava que els centres per a la cura de les malalties mentals –aleshores se'n deien manicomis– es limitessin a tancar els pacients entre les mateixes quatre parets sense oferir-los cap activitat mínimament estimulant. És per això que un dia d'abril de fa més de 40 anys es va plantar al despatx de l'alcalde d'Olot, Joan Sala, per demanar-li un local on muntar una empresa que donaria feina a una quinzena de persones afectades per malalties mentals.

D'un petit espai en un antic convent, on van començar a treballar fent figuretes del nen Jesús, van passar a gestionar la granja de vaques lleteres del mas Els Casals, al parc natural de La Fageda. L'entrada d'Espanya al mercat comú europeu els va obligar a reduir la venda de llet, però van decidir començar a produir iogurts amb la producció de llet sobrant i, de cop, una petita cooperativa garrotxina sense ànim de lucre competia amb multinacionals com Danone.

Compromís social

“Al llarg d’aquests 42 anys el nostre treball ha donat sentit a la vida de moltes persones. La suma del temps i els esforços dedicats al projecte han valgut la pena d’una manera immensa”, celebra Colón. El projecte sempre ha engegat noves línies de negoci amb l'objectiu de mantenir els llocs de treball i generar-ne de nous, no de fer més diners. Per exemple, van entrar en la producció de melmelades perquè els vivers de plantes forestals van deixar de tenir tanta demanda i necessitaven una alternativa per conservar els treballadors. “Espero que no creixem gaire. A mi em sembla que créixer és un error, no és la nostra filosofia”, deia el psiquiatre en una entrevista a l'ARA el 2021, després de guanyar el premi Ignasi Pujol.

Colón marxa confiat perquè deixa La Fageda "en molt bones mans", després d'un procés estratègic iniciat el 2013 en què s'han executat una sèrie d'inversions, tant en les infraestructures industrials com en els serveis a les persones que atenen, per assegurar el relleu en la governança i la sostenibilitat a futur del projecte. "Em sento molt tranquil pel compromís i per la solvència professional dels patrons i directius", ha remarcat l'emprenedor social.

stats