El fundador de Huawei alerta que el grup està en situació "de vida o mort"
Ren Zhengfei recomana als treballadors formar "esquadrons" per desenvolupar nous projectes
MadridRen Zhengfei, fundador del fabricant tecnològic xinès Huawei, ha advertit els treballadors de l'empresa a través d'un comunicat intern que el grup es troba en una situació "de vida o mort". La companyia va ser inclosa el mes de maig passat pel govern dels Estats Units en una llista de corporacions vetades per raons de seguretat nacional. Tot i així, l'executiu de Donald Trump va aplicar una moratòria a la decisió, que es va allargar ahir fins al novembre.
En aquest sentit, segons informen Bloomberg i Reuters, l'empresari recomana als empleats de Huawei amb poca càrrega de treball o desocupats que formin "esquadrons de comandament" per desenvolupar nous projectes. Ren avisa que els treballadors que no compleixin amb el seu rol veuran retallats els seus salaris cada pocs mesos i poden arribar a perdre els seus llocs de treball.
"O bé poden formar un 'esquadró de comandament' per explorar nous projectes, en aquest cas podrien ser promoguts a comandant de la companyia si ho fan bé, [...] o poden trobar feina en el mercat intern", recull el comunicat. "Si no aconsegueixen trobar un rol, els seus salaris es reduiran cada tres mesos", afegeix.
"Si no pots fer la feina, llavors deixa pas perquè rodi el nostre 'tanc', i si vols venir al camp de batalla, pots estirar el 'tanc'", assenyala Ren, de 74 anys, a la circular interna. L'Oficina d'Indústria i Seguretat del Departament de Comerç dels Estats Units d'Amèrica va decidir ahir estendre per un període addicional de 90 dies la llicència temporal que expirava aquest dilluns sobre el veto que impedeix a Huawei i diverses de les seves filials mantenir relacions comercials amb empreses nord-americans per motius de seguretat.
El Departament de Comerç dels EUA va explicar l'extensió del període de gràcia concedit al fabricant xinès com l'oportunitat de brindar als consumidors nord-americans el temps necessari per desvincular-se dels equips fabricats per Huawei, atesa la persistent amenaça per a la seguretat nacional i la política exterior.
Tensió amb el govern de Trump
No obstant això, a part de l'extensió d'aquest període de gràcia fins al pròxim 19 de novembre, el Departament de Comerç dels EUA va anunciar també que sumava 46 filials de Huawei més a l'anomenada "llista d'entitats" amb l'objecte de dificultar que la companyia xinesa pugui burlar les restriccions. Per la seva banda, el fabricant xinès ha expressat la seva oposició a la decisió dels EUA, que considera "una motivació política" sense cap relació amb la seguretat nacional.
"Esclar que aquesta decisió, presa en aquest moment en particular, té una motivació política, i no té res a veure amb la seguretat nacional", ha assenyalat la companyia xinesa, per a la qual aquestes accions violen els principis bàsics de la lliure competència del mercat i no beneficien a ningú, incloses les empreses nord-americanes.