Què ha passat amb GameStop? Petits inversors guanyen els grans fons de Wall Street al seu propi joc

Les accions de la cadena de botigues de videojocs es disparen un 1.700% impulsades per l'activisme de milions d'aficionats

Una botiga de la cadena GameStop, a Nova York.
Matt Phillips / Taylor Lorenz
29/01/2021
7 min

Nova YorkUn agent immobiliari d’Indiana, un excuiner del Bronx, un pastor evangèlic de Califòrnia i un estudiant de secundària als afores de Milwaukee. Tots ells formen part dels milions de brokers aficionats que, de manera col·lectiva, s’estan enfrontant a alguns dels inversors més prestigiosos de Wall Street. I, de moment, van guanyant. Impulsats per una barreja d’avarícia i avorriment, decidits a donar una lliçó a Wall Street i alimentats per les idees de fer-se rics ràpidament a través de les xarxes socials, aquests inversors han acumulat accions de diverses empreses per disparar-ne el preu a nivells estratosfèrics.

Algunes d'aquestes companyies pertanyen a una era anterior. Les accions de la firma de telèfons intel·ligents BlackBerry han augmentat gairebé un 280% aquesta arrencada d'any. Les de la cadena de cinemes AMC, prop d'un 840%. Però el negoci que millor representa aquest joc de David contra Goliat és GameStop, una cadena de botigues de videojocs en problemes.

A Wall Street els inversors individuals solen ser menystinguts. Se'ls anomena diners ximples, condemnats a perdre contra els analistes i traders altament remunerats que compren i venen accions per guanyar-se la vida. Però en els últims dies els petits inversors –molts dels quals seguidors d’una popular pàgina juvenil del portal Reddit anomenada Wall Street Bets–, han capgirat els papers i s'han agrupat per posar contra les cordes almenys dos fons de capital risc que havien apostat perquè les accions de GameStop caurien.

Mentre aquests gestors de diners professionals havien invertit a curt termini en les accions de l'empresa, convençuts que estaven condemnades a caure encara més, els inversors minoristes han anat empenyent el valor cap a l'alça comprant-ne accions i opcions d'accions. Això va fer que el valor de mercat de GameStop augmentés de 2.000 milions de dòlars a més de 24.000 en qüestió de dies. Les accions han augmentat de valor més del 1.700% des del desembre. Entre dimarts i dimecres, el valor de mercat va augmentar per sobre dels 10.000 milions de dòlars.

L’enfrontament quasi tribal que ha generat a les xarxes –com una mena d’esport d’equip que enfronta els principiants més valents contra els rics de Wall Street– ha estat especialment útil per motivar la participació de més inversors. Aquesta setmana mateix el fundador de Tesla, el multimilionari Elon Musk, va alimentar el fenomen publicant a Twitter la pàgina de Reddit des d'on es gestiona aquesta partida. I creix l’especulació respecte a la possibilitat que altres inversors hi vegin l'oportunitat de fer augmentar encara més les accions.

Ben Patte, un estudiant de secundària de 16 anys de Wisconsin, assegurava haver guanyat 750 dòlars en accions de GameStop. Per a ell i altres corredors de borsa novells, la campanya era tota una reivindicació: "És una bona oportunitat per guanyar diners i riure's dels fons de capital risc. Comprar GameStop és com guanyar-los en el seu propi joc".

Ningú sap com acabarà tot plegat. Alguns analistes afirmen que la intensa activitat podria acabar comportant una venda més àmplia al mercat i obligar els fons del bàndol perdedor d’aquestes operacions a vendre's una part de les carteres per recaptar efectius i cobrir les pèrdues generades. Malgrat que aquest frenesí especulatiu va sorgir al marge del mercat, el selectiu S&P 500 va caure més d’un 2,5% dimecres, el seu pitjor dia des de finals d’octubre, perquè la Reserva Federal nord-americana va fer una avaluació pessimista de l’economia just abans que algunes grans empreses tecnològiques anunciessin guanys.

"El que passa en situacions d'estrès és que la gent es veu obligada a recaptar fons i això sovint significa vendre els seus guanyadors", afirma Steve Sosnick, estrateg principal d'Interactive Brokers a Greenwich, Connecticut. "Com s'acaba? Malament. Al final, com més gran sigui el globus, més fort serà l’esclat". “Quan s'acabarà? No ho sé", admet. Dimecres, la plataforma de brokers online TD Ameritrade va imposar restriccions al comerç de GameStop, AMC i altres accions argumentant "condicions de mercat sense precedents". I els reguladors del mercat hi podrien intervenir. Però, de moment, el setge continua en marxa.

Des de l’estiu passat el preu de les accions de GameStop va començar a augmentar quan una empresa d’inversions propietat de Ryan Cohen –fundador de Chewy, una botiga online de subministraments per a mascotes– va comprar una participació de la companyia i va entrar al seu consell d'administració. Al mateix temps, alguns fons apostaven perquè les accions de GameStop caiguessin en picat. L’empresa havia patit el salt dels consumidors al comerç online i a l’streaming, i la pandèmia l’havia enfonsat encara més.

Així funciona la venda a curt termini d'accions

La venda en curt (o venda al descobert) funciona així: un inversor, que espera que baixi el preu de les accions, agafa en préstec accions d’aquesta empresa a un altre inversor a canvi d'una comissió i les ven immediatament amb l’esperança que, quan el preu caigui encara més, les pugui tornar a comprar per un preu més baix. Aleshores les torna al propietari i s’embutxaca la diferència.

És un negoci arriscat. Si les accions augmenten, el venedor a curt termini està exposat a pèrdues teòricament infinites. (Al cap i a la fi, els preus de les accions poden continuar augmentant, tot i que només poden baixar a zero.) Per aquest motiu, quan una aposta surt malament els venedors a curt es precipiten a comprar les accions que van demanar prestades per poder tornar-les i cancel·lar les operacions. Aquest procés es coneix com a cobertura.

Això és el que està passant amb GameStop. Quan els petits inversors van començar a comprar-ne accions i opcions (molts dels quals impulsats per Wall Street Bets i altres fòrums), el preu de l'empresa va començar a augmentar, cosa que va obligar els fons de capital risc a venda curta a recuperar les accions prestades a un preu més elevat, cosa que encara en va disparar més el preu. En el llenguatge de Wall Street, es tracta d’una “petita espremuda”, una estratègia que de vegades fan servir els inversos professionals entre si.

En les últimes tres sessions de negociació, el preu de les accions de GameStop ha augmentat descontroladament. Dimecres, quan va augmentar gairebé el 135%, van canviar de mans 24.000 milions de dòlars en accions de la companyia. L’acció més negociada a Wall Street.

Els analistes expliquen que les accions de GameStop s'han desvinculat de les expectatives relacionades amb els beneficis que normalment determinen el valor d'una acció. "Invertir com estem veient a GameStop és humiliant per a aquells de nosaltres que mantenim la peculiar idea que els mercats de capital canalitzen els diners dels inversors cap a usos més eficients i productius", lamentava Tyler Gellasch, antic funcionari de la SEC (l’equivalent als EUA de la Comissió Nacional del Mercat de Valors espanyola) i que ara encapçala la Health Markets Association, una organització no lucrativa que promou la transparència als mercats financers.

Un negoci per a milions de petits inversors

Pablo Batista és un dels que pilota aquest frenesí. Des que la pandèmia va tancar el restaurant del centre de Manhattan on treballava com a cuiner ha estat negociant accions des de casa seva, al Bronx. Al principi Batista, de 25 anys, invertia per passar el temps durant el confinament, però des d’aleshores s’hi ha posat més perquè la seva inversió en accions de 4.000 dòlars s’ha incrementat a més de 67.000 dòlars. Es passa la majoria de dies a l’aplicació de missatgeria Discord, negociant accions amb antics companys de l’institut. "En aquest moment estic com aclaparat", assegurava sobre els 11.440 dòlars que va guanyar dilluns amb les accions de GameStop. "És ridícul. És una bogeria".

Gairebé des que es va crear internet, inversors, comerciants i especuladors s’han reunit en línia per intercanviar rumors, promoure les seves participacions i destruir les accions que venien a curt termini. A la dècada dels 90 aquests fòrums de missatges eren el lloc de trobada de converses alcistes sobre les populars accions tecnològiques que dominaven el boom de les puntcom.

La fal·lera actual recorda la dels anys 90, excepte que és més viral i està impulsada pel comerç d’opcions. Des de l’esclat de la pandèmia, milions de nord-americans (molts dels que no tenen feina o que treballen des de casa) han obert comptes d’intermediació i han començat a negociar activament a borsa, cosa que ha ajudat a alimentar rècords als mercats.

Els inversors minoristes no només compren i venen accions; també compren opcions, una mena d’instrument financer que dona al titular el dret de comprar o vendre accions. Les firmes de brokers han comercialitzat molt les opcions a aquests petits inversors, perquè són més rendibles.

I també hi ha Wall Street Bets, el popular fòrum de Reddit centrat en el comerç d’opcions, que s’ha convertit en una mena de fòrum públic on els inversors minoristes coordinen el seu poder de compra col·lectiu en objectius que són més propensos a disparar els preus. En les últimes setmanes van començar a aparèixer publicacions al fòrum en què es destacava la gran quantitat d’accions de GameStop que s’havien venut a curt termini, i es demanava explícitament a altres persones que en compressin accions i opcions per augmentar-ne el preu.

"Reuniu les tropes, germans, perquè la guerra es podria acabar ben aviat", escrivia un comentarista anomenat Gardeeon el 19 de gener: "Vosaltres controleu el poder, GME no va a la Lluna, sinó als límits de l’Univers observable".

És legal el que s'ha generat a Reddit?

Aquestes crides directes a les xarxes socials perquè els inversors coordinin el seu comportament van sorprendre molts reguladors, perquè es mouen al límit de la manipulació dels mercats. Dimecres la SEC va dir en un comunicat que estava "supervisant activament la volatilitat del mercat actual".

Els advocats diuen que les plataformes com Wall Street Bets són increïblement difícils de controlar i no queda clar que hi hagi hagut violacions de la llei de valors. "Si simplement genera entusiasme perquè la gent surti i faci augmentar el preu, sense més, no crec que sigui il·legal", afirma Andrew Calamari, advocat de valors de Finn, Dixon & Herling i exdirector de l'oficina de la SEC a Nova York. Tot i això, és eficaç.

Melvin Capital, un respectat fons de capital risc dirigit per Gabe Plotkin, un antic operador del gegant dels sector Steven A. Cohen, va generar la ira de Wall Street Beets divulgant amb documents que tenia posicions a GameStop. (Les posicions són opcions que generen beneficis si cauen les accions.)

Les apostes del fons li van anar malament –el Wall Street Journal va informar que va caure un 30% només les primeres setmanes de gener– i Melvin va assegurar dilluns que dos fons més grans, Citadel i Cohen's Point 72, hi havien entrat per injectar 2.752 milions de dòlars al vehicle. Un portaveu de Melvin va afirmar que el fons havia tancat la seva posició a GameStop.

Citron Capital, un venedor en curt que havia fet declaracions públiques per suggerir que caurien les accions de GameStop, també n'ha sortit ferit. Dimecres Andrew Left, el seu director, va reconèixer en un vídeo a les xarxes que havia cobert la majoria de la seva posició curta "amb una pèrdua del 100%".

Justin Speak, un pastor evangèlic de 27 anys de Califòrnia, i la seva dona, que recentment havia deixat la feina per cuidar els fills, van guanyar 1.700 dòlars a GameStop la setmana passada. Speak va dir que fins ara havien destinat principalment els diners a comprar un llit nou. I va descriure la sensació de frustració que sentia pels bons resultats que havia tingut el sector financer des de la crisi del 2008.

"Hi ha una mica de catarsi en tot això de guanyar diners a costa del seu patiment", va afirmar sobre els seus modestos guanys amb GameStop. La seva dona ho va dir de manera més contundent: "Eat the rich" (mengem-nos els rics).

Copyright The New York Times

stats