La crisi de preus

Gas, llum i aliments continuen encarint el cost de la vida

L'IPC creix un 3,3% a Espanya a l'abril i s'allunya de la tendència a la baixa del conjunt de la zona euro

Gas natural
3 min

BarcelonaL'encariment del gas natural, l'electricitat i l'alimentació han tornat a impulsar a l'alça els preus a Espanya aquest mes d'abril, segons les dades avançades de l'índex de preus al consum (IPC, l'indicador que mesura l'evolució del cost de la vida) publicades aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Així, els preus de béns i serveis de consum de les famílies han crescut aquest mes un 0,7% en relació amb el març, una dècima més que la darrera taxa mensual registrada. En comparació amb un any enrere, la pujada és del 3,3%, també una dècima per damunt del creixement del mes anterior.

Evolució dels preus de béns i serveis de consum
Índex en què 100=gener 2020

Malgrat això, l'IPC subjacent (el que no té en compte ni l'energia ni els aliments frescos, més volàtils) va continuar la moderació iniciada fa uns mesos i es va situar un 2,9% per sobre que a l'abril del 2023, una xifra quatre dècimes per sota que la taxa del mes passat. És la primera vegada que l'IPC subjacent se situa per sota del general des del novembre del 2022.

Creixement dels preus a Espanya
Taxa de variació interanual de l’IPC i de l'IPC subjacent. Dades mensuals

Segons l'INE, l'increment de l'IPC es deu sobretot a l'encariment del gas natural "davant de la baixada de l'abril del 2023", així com dels preus dels aliments, que també han crescut a un ritme més elevat que un any enrere. A més, tot i que l'electricitat ha baixat de preus respecte al març, ha caigut a un ritme menor que l'any passat, la qual cosa també ha tingut un efecte negatiu sobre la inflació.

"L'estratègia del govern estatal de tornar de cop a un IVA del 21% a la factura de la llum ha estat arriscada i està tenint segurament un impacte negatiu", ha apuntat en un comunicat el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Carlos Puig de Travy. En aquest sentit, el mes passat l'IPC ja va patir una pujada pel final de la rebaixa de l'IVA a l'electricitat després de quasi dos anys retallat al 5%.

Pel que fa al preu dels aliments, Puig de Travy ha dit que cal "estudiar bé què està passant en aquest sector", ja que els preus es mantenen elevats des de fa molts mesos. "Les autoritats han de prendre decisions urgents perquè l’encariment de la cistella de la compra afecta moltes famílies", diu. 

A l'altre extrem, l'abaratiment de productes de cultura i oci ha servit per frenar l'encariment del cost de la vida. Aquesta caiguda de preus és habitual, ja que enguany la Setmana Santa va caure al març i és en aquest període quan, a causa de les vacances, acostuma a augmentar la demanda i el preu de l'oferta cultural, per tornar a moderar-se el mes següent.

Les dades d'aquest dilluns són un avançament de les definitives, que l'INE confirmarà, juntament amb les xifres desglossades per comunitats autònomes, el 14 de maig.

Canvi de tendència respecte a la UE

Espanya va ser un dels països de la Unió Europea amb menys inflació durant el 2022 i el 2023, però aquests últims mesos la tendència s'ha revertit. "Ens situen fora de la línia que segueixen els països de l'eurozona, que estan en el camí de la moderació", destaca Puig de Travy, que recorda que mentre que els preus continuen "pujant" a Espanya i Catalunya, la resta d'Europa manté una línia descendent de la inflació: al març els preus a la zona euro van augmentar un 2,4% interanual.

El Banc Central Europeu (BCE) –igual que la majoria de bancs centrals del món– es marca com a objectiu a llarg termini una inflació anual lleugerament per sota del 2%. El final a escala global de les restriccions per la pandèmia va provocar colls d'ampolla en la indústria i escassedat de components i matèries primeres que ja van fer augmentar els preus a finals del 2021 molt per damunt del límit del BCE. A Europa aquesta situació es va agreujar amb la invasió russa d'Ucraïna el 2022, que va fer disparar el preu del gas natural i el petroli per l'alta dependència del continent del subministrament energètic rus.

Des de mitjans de l'any passat l'IPC ha anat moderant el seu creixement a tota la UE i s'acosta a la taxa del 2% desitjada per les autoritats monetàries, però a Espanya s'ha enquistat entre el 3% i el 4% des del gener (amb l'excepció del febrer, quan es va situar ene l 2,8%). Aquest estancament va arribar després d'una primavera i un estiu amb una forta moderació de la inflació, que al juny va arribar a caure puntualment per sota del 2%.

stats