Contingut patrocinat

Gasos renovables, l’aposta de Naturgy per a la transició energètica

La companyia energètica es proposa incrementar l’ús del biometà,un dels gasos renovables amb més potencial de desenvolupament a l’actualitat

Planta de biometà de Naturgy a Cerdanyola del Vallès.
4 min

L’amenaça de la crisi climàtica obliga, amb urgència, a implementar nous models energètics que permetin reduir les emissions d’efecte hivernacle i, en conseqüència, la dependència dels combustibles fòssils convencionals. En aquest sentit, gasos renovables com el biogàs i el biometà tenen un “paper significatiu en la consecució dels objectius de descarbonització establerts per la Unió Europea”. Així ho detalla l’informe El biogás y el biometano como palanca clave en la descarbonización de la economía española, elaborat per la consultora PwC España i el Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas (CIEMAT) i publicat per la Fundación Naturgy.

El biogàs i la seva transformació en biometà tenen la particularitat de ser un dels “principals gasos renovables amb més potencial de desenvolupament” a Espanya, subratlla l’estudi. El seu ús no només afavoreix la reducció de les emissions de CO₂ sinó que també utilitza grans quantitats de matèria orgànica, que, si no s’aprofita, genera un impacte negatiu sobre el medi ambient. A més, tal com explica l’estudi, amb la transformació de la matèria orgànica s’aconsegueix un combustible molt versàtil, semblant al metà, capaç de ser utilitzat en qualsevol aplicació de la indústria. Aprofitant els residus orgànics per obtenir biogàs i biometà, doncs, s’afavoreix la millora del medi ambient i es fomenta l’economia circular, “un dels principals pilars sobre els quals es reafirma la Unió Europea”, apunta el text.

Naturgy, líder en gas renovable a Espanya

En una ferma aposta pel desenvolupament de les energies renovables, Naturgy porta a terme una cartera de projectes de connexió de plantes de biometà a les seves xarxes que suposarà la injecció de prop de 6 TWh/any. Això farà que lideri el desenvolupament a Espanya del gas renovable, com un dels eixos de descarbonització a mitjà i llarg termini.

En aquest sentit, l’energètica ha anunciat que adaptarà la planta de biometà instal·lada a l’explotació ramadera de Porgaporcs, al municipi lleidatà de Vila-sana, per poder injectar gas renovable a la xarxa de distribució del grup l’any 2023. L’empresa energètica invertirà 1,5 milions d’euros en aquest projecte, per avançar en l’objectiu que l’any 2050 tot el gas que circuli per les xarxes de distribució sigui d’origen renovable.

La planta de biometà de Vila-sana serà la tercera que Naturgy explotarà de forma comercial a Espanya i la segona de la companyia ubicada a Catalunya. L’estiu vinent aquesta instal·lació aportarà 11,8 GWh/any de biometà a la xarxa de distribució de gas, equivalent al consum anual de 3.150 llars. La generació i consum d’aquest gas renovable evitarà l’emissió a l’atmosfera de més de 2.450 tones de CO₂ a l’any, fet que equival a plantar gairebé 5.000 arbres.

La planta de Vila-sana és hereva del projecte LIFE Methamorphosis, que es va posar en marxa l’any 2019 amb fons europeus. Aleshores Naturgy va destinar el biometà produït a usos de mobilitat. L’any 2020 el gas renovable generat es va transportar a Saragossa perquè fos utilitzat en el transport urbà de la ciutat, i va generar un estalvi d’emissions de 2.900 tones de CO2. 

La companyia té un altre projecte pioner a Catalunya. Es tracta de la planta Elena, ubicada a Cerdanyola del Vallès. Aquesta planta va ser la primera que va injectar gas renovable procedent d’un abocador a la xarxa de gas espanyola. La fita es va assolir el juny de l’any passat, i actualment la producció és de 12GWh/any de biometà, energia que equival al consum anual de 3.200 llars. Amb aquesta producció, s’evita l’emissió a l’atmosfera de 2.400 tones de CO2 a l’any, una quantitat equivalent a plantar 5.000 arbres. La companyia també opera una altra planta de biometà a Bens (La Corunya). Aquesta va ser la primera planta de biometà de la companyia i està situada a l’estació depuradora d’aigües residuals de la ciutat. 

Complir els objectius de descarbonització

La xarxa de distribució de gas de Naturgy està preparada per distribuir gasos renovables, factor clau en el compliment dels objectius de descarbonització gràcies a les inversions que ha realitzat la companyia els darrers anys. Actualment, a través de la filial Nedgia, Naturgy compta amb gairebé 5,4 milions de punts de subministrament de gas natural en 1.150 municipis espanyols. El seu actiu principal són els més de 55.500 quilòmetres de xarxes que permeten fer arribar el subministrament energètic de gas natural i la distribució de gas renovable, així com d’hidrogen en el futur.

La xarxa de distribució de gas de Naturgy està preparada per distribuir gasos renovables.

El gran potencial de gasos renovables a Espanya

Segons dades de la Comissió Europea, Espanya és el tercer país amb més potencial de desenvolupament de biogàs a Europa. Aquest potencial, unit al de la resta de gasos renovables, podria arribar a cobrir més del 50% de la demanda total de gas l’any 2028. Així mateix, i amb els incentius adequats, l’any 2030 Espanya podria estar produint 20 TWh de biometà, que suposarien el 8% de la demanda convencional (residencial i industrial) de gas natural.

Malgrat aquestes dades, la Hoja de Ruta del Biogás, fruit de la participació de diferents agents econòmics, administracions i ciutadania, no estableix uns objectius de producció i consum en relació als gasos d’origen renovable per aconseguir la neutralitat climàtica l’any 2050. El document preveu que l’any 2030, com a mínim l’1% del gas consumit a través de la xarxa de gas natural sigui de biometà, mentre que “la quota estimada per al biometà en països líders a escala europea s’estima que serà del 10% del consum final de gas l’any 2030 o fins i tot un 20% en el cas d’Alemanya”, segons declaracions d’Oscar Barrero, soci líder del Sector Energía de PwC, en un comunicat emès per la consultora.

Els autors de l’estudi publicat per la Fundación Naturgy sostenen també que “l’ajuda institucional és primordial per poder facilitar i donar suport al progrés d’aquesta tecnologia i aprofitar els seus avantatges energètics i ambientals”. Finalment, els experts conclouen que una altra de les claus per al desenvolupament d’aquests gasos renovables a Espanya és el desenvolupament definitiu d’un sistema de garanties d’origen per als gasos renovables, la digitalització de les xarxes de gas i la simplificació dels procediments administratius per construir les plantes. L’estudi conclou que és necessari que s’estableixin “mecanismes de suport i un marc normatiu i fiscal que reguli les aplicacions no elèctriques del biogàs”.

Què són el gas i el biometà i d'on provenen?

Tal com descriu l’informe El biogás y el biometano como palanca clave en la descarbonización de la economía española, el biogàs “és aquell combustible que es genera en mitjans naturals o en dispositius específics per les reaccions de biodegradació de la matèria orgànica, mitjançant l’acció de microorganismes i altres factors, en absència d’oxigen, i el contingut energètic del qual es deriva predominantment del metà”; el biometà, per la seva banda, és “aquell gas renovable que s’obté d’un procés de refinat del biogàs fins a assolir una composició i poder energètic molt similar al del gas natural, fet que permet utilitzar-lo amb la mateixa finalitat”.

stats