El gegant dels xips que ingressa 189 milions d'euros al dia
El primer fabricant mundial de xips, TSMC, millora ingressos un 40% en plena crisi d'abastiment mundial
PequínLa taiwanesa TSMC, líder mundial en producció de microxips, ha tancat el 2022 amb excel·lents resultats. La multinacional ha vist augmentar la seva xifra de negoci un 42,6% en l'últim exercici i esquiva amb nota la desacceleració del sector.
Les bones xifres es deuen a la superioritat tecnològica. La companyia fabrica alguns dels xips més avançats per a empreses capdavanteres com Apple, Qualcomm, Intel o Nvidia. Gran part dels bons resultats es deuen al xip A16, de 4 nanòmetres, per a l'iPhone 14. Els telèfons intel·ligents representen el 40% d'ingressos de l'empresa.
TSMC, inicials de Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, ha sabut esquivar hàbilment els problemes. La xifra de negoci del 2022 és de 69.304 milions d'euros (ni més ni menys que 189 milions d'euros al dia). Les dades del quart trimestre han consolidat el compte de resultats: els ingressos van sumar 19.149 milions d'euros, un 42,7% més que el mateix trimestre de l'any anterior, i el benefici net va assolir els 9.032 milions d'euros en el trimestre, un increment del 78% anualitzat. En el conjunt de l'any, va guanyar 11.879 milions.
El sector dels semiconductors encara arrossega la disrupció que va provocar la pandèmia. La fabricació de microxips per a indústries com l'automobilística encara no s'ha recuperat, i la demanda de productes electrònics de consum s'afebleix. Els bons resultats no impedeixen que l'empresa es prepari per a una desacceleració global del sector tecnològic: la invasió d'Ucraïna, l'augment dels preus de l'energia i una inflació desbocada repercutiran en les vendes, i està previst que el mercat mundial de semiconductors caigui un 5,3% el 2023. Alguns analistes creuen que la companyia pot experimentar el primer descens de vendes en quatre anys.
En declaracions a la premsa, Wendell Huang, vicepresident i director financer de TSMC, assegurava que preveuen que l'empresa "acusarà l'impacte de la debilitat de la demanda dels mercats finals i els ajustos d'inventari". Tot i això, l'empresa confia en una recuperació a la segona meitat de l'any.
Noves fàbriques a la vista
TSMC va confirmar els seus plans d’augmentar la producció fora de Taiwan: ha començat a construir una fàbrica de microxips a l’estat nord-americà d’Arizona, que estarà operativa el 2026. Suposarà una inversió total de 37.050 milions d'euros i produirà xips de tecnologia avançada de 3 nanòmetres.
El conseller delegat de la multinacional, C.C. Wei, va assegurar en roda de premsa que tenen plans per construir una segona fàbrica al Japó i valoren instal·lar una planta a Europa, possiblement a Alemanya, dedicada exclusivament als xips per a la indústria de l’automoció.
També va ratificar l'aposta per la nova tecnologia de fabricació de xips de 3 nm. Tot i l'alta inversió en disseny i la complexitat del procés, durant el quart trimestre ja s'han començat a produir. No s'espera que en aquest any contribueixin significativament als ingressos totals, però sí que serà la tecnologia del futur.
La guerra comercial i tecnològica entre Washington i Pequín, sumada a les amenaces de la Xina sobre la sobirania de Taiwan, que considera una província rebel, empenyen TSMC a diversificar la producció en altres països.
D'altra banda, els Estats Units han aprovat una nova legislació que restringeix al gegant asiàtic l'accés a microxips d'última generació i equipaments per produir-los. Les sancions s'apliquen a totes les empreses que treballin amb fabricants xinesos, encara que siguin d'altres països. La normativa intenta bloquejar el desenvolupament tecnològic de Pequín, però té un alt cost per als fabricants de microxips, inclòs TSMC, ja que els limita un mercat important.
TSMC, creada el 1987, lidera el mercat global de microxips amb una quota de mercat del 54%, molt per davant de la seva principal competidora, Samsung, que només controla el 17%. Però el que fa realment imbatible la companyia és que el 90% dels processadors i el 65% dels semiconductors d'última generació surten de les seves fàbriques.
El fabricant taiwanès és l’empresa cotitzada més valuosa d’Àsia i aporta gairebé el 15% al PIB de Taiwan.