Macroeconomia

El gegant immobiliari xinès Evergrande, a punt d'ensorrar-se

La companyia acumula 250.000 milions d'euros de deute cada cop més dubtós i es tem l'efecte de la seva fallida sobre el sistema bancari del país

Cordó policial davant la seu d'Evergrande, a Shenzhen, per contenir les protestes dels inversors
15/09/2021
3 min

BarcelonaL'alerta roja no pot sonar més fort: la Xina està a prop de viure el seu propi Lehman Brothers. Un dels gegants immobiliaris més importants del país, Evergrande, sembla abocat a la fallida, i tenint en compte que són diverses les empreses que formen part del grup i la importància del sector immobiliari al país, d'aquest moviment se'n desprendria un efecte en cadena que podria posar en una situació molt complicada el sistema bancari xinès i, per defecte, la segona economia més gran del món. Malgrat que aquest conglomerat, propietat d'un dels homes més rics de la Xina, Xu Jianyin, ha intentat rebaixar públicament la dimensió dels seus problemes, d'acord amb el discurs mediàtic l'únic interrogant que hi ha en l'aire és si el govern xinès s'obrirà a rescatar la companyia.

Perquè malgrat que Evergrande ha negat rotundament que l'empresa estigués en aquest punt de no retorn, sí que ha admès que està fent front a “dificultats sense precedents”. Això és un deute que puja fins als 1,95 bilions de iuans (250.000 milions d'euros, aproximadament) i que cada cop és menys probable que torni als creditors. Les últimes avaluacions de les agències de qualificació de deute com Fitch o Moody's ja parlen de "bo porqueria". A banda, el grup ha perdut aproximadament un 80% del valor a borsa en el que portem d'any. L'estocada final, però, ha estat un comunicat d'aquest dimarts a la borsa de Hong Kong en què reconeix que dues de les seves filials no han pogut fer front a determinats pagaments i s'ha oficialitzat per primer cop el risc d'insolvència.

De teories sobre l'origen d'aquesta crisi interna n'hi ha moltes, i possiblement l'explicació més raonable es pot trobar en una combinació de totes. La companyia atribueix els problemes de liquiditat precisament a tota aquesta espiral de desconfiança inversora i a les alarmes de les agències de qualificació del deute. Segons Evergrande, és aquest flux d'informació negativa el que ha frenat les vendes i ha minat la seguretat de potencials clients.

Però la companyia porta anys pivotant del negoci immobiliari a diversos altres sectors: dins del grup hi ha una empresa energètica dedicada al vehicle elèctric, un parc d'atraccions, una empresa d'aigua mineral i alimentació i un club de futbol, el Guangzhou F.C., entre d'altres. Aquest desplegament empresarial s'ha aconseguit a base d'endeutament, que, segons els analistes, s'ha vist interromput tant per la crisi del covid com per diverses decisions governamentals orientades a prevenir l'especulació i a refredar un mercat immobiliari molt al límit. Per exemple, l'empresa acostumava a vendre projectes abans que estiguessin acabats, i ara un nou límit legal a l'endeutament l'hi prohibeix. A això s'hi han sumat també problemes no directament relacionats amb aquest sector, com per exemple que Evergrande no ha aconseguit els ingressos esperats amb la subsidiària dedicada al vehicle elèctric. 

L'estratègia per sortir del forat

Així, sense el nivell d'ingressos a què estava acostumada i amb un deute tan inflat, a l'empresa no li ha quedat més remei –tal com explica en un comunicat aquest dimarts– que estudiar amb assessors financers “la situació de liquiditat de l'empresa” i la seva possible reestructuració. Segons Bloomberg, Evergrande ha contractat amb aquesta intenció Admiralty Harbour Capital i Houlihan Lokey: aquesta última empresa presumeix d'haver treballat en 1.400 casos d'aquest estil, entre els quals el de Lehman Brothers. 

Mentre la companyia estudia formes de sortir airosa d'aquesta situació sense saber si el govern xinès la rescatarà o no, alguns dels afectats per la crisi ja han mostrat la seva disconformitat amb la situació: aquest dimarts prop d'un centenar d'inversors i accionistes de la companyia s'han concentrat a les portes de la seu a Shenzen, al sud-est de la Xina, per exigir respostes. 

stats