Gin Xoriguer ha perdut el 40% de facturació des de l'inici de la pandèmia
Les exportacions són l'únic eix de l'activitat empresarial que s'ha mantingut
MAÓLa destil·leria Xoriguer és una de les empreses menorquines més tradicionals de l'illa. La crisi sanitària també ha afectat les vendes dels productes relacionats amb una marca el producte estrella de la qual és el gin. El gerent, Adolfo Vilafranca, ha reconegut que la caiguda de facturació des de l'inici de la pandèmia és d'un 40%, xifra que contrasta amb el lleuger increment que s'ha detectat en les exportacions, que representen el 27% de la facturació total de l'empresa. Vilafranca admet la dificultat de gestionar en un any tan difícil com aquest i detalla on s'ha centrat la davallada dels nombres generals: "Tres dels quatre grans nuclis d'aportació econòmica s'han desplomat completament. Depenem del turisme, que no hi ha hagut, de l'oci nocturn que s'ha vist reduït o suspès i de les festes, que no s'han celebrat. L'únic sector on hem millorat lleugerament el volum de negoci són les exportacions, tot i que en cap cas compensen la caiguda general d'ingressos del 40%".
Els països més demandants del producte de Xoriguer a l'àmbit internacional són Alemanya i els Estats Units. Pel que fa al mercat intern, les vendes a Mallorca hi han disminuït un 60%. De tota manera, Vilafranca s'ha mostrat especialment preocupat per la fallida de l'oci nocturn: "Aquest sector ha baixat entre un 50% i un 60%", i afegeix: "Quan analitzes una empresa i et diuen que no ha facturat, com ens va succeir a nosaltres els mesos de març i abril, i has de fer front al pagament de nòmines, la Seguretat Social i els impostos, o tens recursos per sobreviure un temps o és inviable. Fa vertigen pensar que hi ha empreses que fa deu mesos que no tenen ingressos. Anam cap als dos anys de no facturació i serà molt complicat".
A més, Vilafranca continua analitzant la rellevància de l'oci nocturn per a les empreses que comercialitzen productes a aquest sector: "Estam tremolant perquè no sabem quants no podran pagar, quins tancaran i, dels que sobreviuran, quins podran realment arrancar la temporada". D'altra banda, el gerent de la destil·leria Xoriguer és moderadament optimista amb vista al 2021: "Fa tres setmanes pensava que seria un bon any; fa dues, que seria pitjor que l'estiu anterior, i ara crec que no serà bo, però tampoc tan horrible com el 2020". Finalment, sobre la celebració de festes patronals, Vilafranca manifesta: "Vull pensar que sí que hi haurà festes, perquè arribarem a un punt que un poc de marge ens hauran de donar, no podem estar sempre lligats de mans. Dependrà del nivell de vacunació, especialment l'intern, però cal esperar. Les primeres són les de Sant Joan, a final de juny i no l'1 de maig, quan suposadament el 70% de la població hauria d'estar vacunat. S'han suspès la Setmana Santa, la Fira d'Abril i les Falles, i ara estam pendents de la decisió sobre Sant Fermín".