Economia11/02/2021

Glovo avança 21 M€ a la Seguretat Social pels casos judicials amb repartidors

L'empresa provisiona les cotitzacions a la Seguretat Social de les denúncies per falsos autònoms

ARA
i ARA

L'empresa de repartiment Glovo va pagar al mes de desembre 20,8 milions d'euros a la Seguretat Social pels casos de repartidors que la Inspecció de Treball havia considerat falsos autònoms, segons ha informat el diari El País. Segons la companyia, no es tracta d'un pagament definitiu, sinó d'un "aval del deute estimat" en cas que tots els casos denunciats pels inspectors acabin sent considerats una relació laboral.

Glovo va demanar un ajornament del pagament a l'octubre però en va denegar un de posterior, per la qual cosa va acabar abonant els diners requerits el 28 de desembre. Sempre segons El País, els expedients oberts corresponen a inspeccions dels anys 2018, 2019 i 2020 i l'empresa dirigida per Oscar Pierre ha regularitzat uns 11.000 treballadors els dos últims anys, fruit de les inspeccions laborals, motivades sobretot per les denúncies de sindicats.

Cargando
No hay anuncios

És a dir, la Inspecció considera que els riders mantenen una relació laboral amb Glovo i, per tant, és la mateixa empresa qui hauria de donar d'alta aquests treballadors i pagar-ne les corresponents cotitzacions a la Seguretat Social, a diferència del que passa en realitat, que són els treballadors els que abonen les seves cotitzacions pagant la quota d'autònoms.

Una portaveu de Glovo ha declarat que la companyia catalana continua "defensant i apostant pel model a Espanya", alhora que manté "un diàleg fluid amb les diferents administracions per abordar i aclarir qualsevol assumpte administratiu que sigui requerit". L'empresa defensa que el Tribunal Suprem no ha creat jurisprudència sobre la relació entre els repartidors i les plataformes online de repartiment, per la qual cosa insisteix que cada denúncia té les seves particularitats i cal analitzar-les per separat.

Cargando
No hay anuncios

No obstant, al setembre el mateix Suprem va considerar provada la relació laboral entre un repartidor i Glovo argumentat que els riders "no disposen d'una organització empresarial pròpia i autònoma" i la plataforma no és només un intermediari, sinó una companyia que presta un servei de missatgeria. Ahir sindicats, empreses de repartiment i el govern espanyol van acordar de manera informal considerar que els riders són assalariats.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a l'avançament de quasi 21 milions d'euros, Glovo indica que és el deute total de diversos casos judicials encara oberts amb els seus riders, per la qual cosa l'ha hagut de provisionar. La companyia indica que es tracta d'un tràmit administratiu habitual i que podrà recuperar els fons si els tribunals resolen a favor seu els contenciosos pendents.

La xifra de 20,8 milions d'euros representa un 9,5% dels 218 milions que va facturar l'empresa en 26 països el 2019. Així mateix, la companyia va tancar aquell exercici, l'últim amb resultats publicats, amb unes pèrdues d'explotació de 190 milions.