Glovo tanca els seus supermercats 'fantasma' en sis ciutats espanyoles i planteja un ERO
Inspecció de Treball multa la plataforma a Astúries per vulnerar la 'llei rider'
BarcelonaLa plataforma de repartiment a domicili Glovo tancarà part de la seva xarxa de supermercats fantasma, el servei conegut com a Super Glovo, a les ciutats de Bilbao, Pamplona, Las Palmas, Tenerife, Granada i Alacant i presentarà un ERO per a un centenar dels seus treballadors, prop del 10% de la plantilla d'aquesta branca de negoci. Segons ha avançat El Periódico i ha pogut confirmar l'ARA, la resta de botigues i establiments de Glovo en aquestes ciutats "continuaran estant disponibles amb total normalitat".
Així doncs, els centres de Super Glovo de Barcelona, Madrid, Saragossa, València, Sevilla, Màlaga i Palma seguiran operatius. Es tracta de centres logístics on l'empresa emmagatzema els productes que els usuaris compren en línia i on els treballadors els recullen per repartir-los. Glovo ha pres la decisió de deixar d'operar en algunes ciutats "davant el difícil accés a capital i inversió i després de l'evolució insuficient del volum de negoci registrat els últims mesos".
En un comunicat, el sindicat UGT ha assegurat que l'empresa ha "retallat la remuneració salarial" de la resta de treballadors dels supermercats de Glovo –l'única divisió on tots els riders són assalariats– i ha eliminat complements, com ara el plus del transport, el de treball en festiu o el de vestidor. El sindicat opina que cal "construir empreses solvents que garanteixin ingressos i condicions dignes als seus treballadors i que no practiquin la competència deslleial sobre la base de desregular les condicions dels seus treballadors".
Primera multa sota la 'llei rider'
D'altra banda, com també ha avançat El Periódico, la Inspecció de Treball ha emès la primera multa contra Glovo per incomplir la coneguda com a llei rider. Si bé no és la primera vegada que se sanciona l'empresa de repartiment a domicili per utilitzar falsos autònoms a la seva flota de missatgers, sí que és la primera vegada que finalitza una actuació que té en compte operacions posteriors al 12 d'agost del 2021, quan va entrar en vigor la llei impulsada pel ministeri de Treball espanyol.
Aquesta sanció arriba com a avantsala de les multes milionàries que prepara l'autoritat laboral contra la plataforma digital un cop liquidi el 2024 les actuacions a Barcelona i Madrid; i per a les quals Delivery Hero, la matriu alemanya de Glovo, té reservats fins a 400 milions d'euros per pagar sancions potencials.
Ara Glovo ha estat sancionada per ocupar de manera fraudulenta 49 riders a Astúries. La Inspecció de Treball ha acreditat que el model flex, que és el que va posar en marxa Glovo per esquivar la presumpció de laboralitat que estableix la llei rider, també incompleix amb la normativa. Així doncs, la policia laboral considera que l'organització i el control del treball continuen pivotant sobre l'algorisme de la companyia catalana.