Bankia tornarà al negoci immobiliari l'any que ve
El seu president, José Ignacio Goirigolzarri, assegura que no va patir cap ingerència política per presentar o retirar ofertes pel Banc Popular
SantanderBankia tornarà al sector immobiliari l'any que ve. El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha recordat aquest dimarts que aquest any serà l'últim en què el banc estarà sota el procés de reestructuració i limitacions de Brussel·les, cosa que permetrà que l'entitat pugui tornar a "tenir oberts camps que fins ara no ens podíem permetre", entre els quals, Goirigolzarri ha posat d'exemple "la promoció immobiliària, en un bon moment del cicle".
Goirigolzarri ha matisat després que no espera donar gair pes a aquest negoci i que no tindrà un impacte considerable als comptes del banc, sobretot els primers anys posteriors a la fi del veto. "Vull deixar clar que no coinvertirem amb els promotors sinó que finançarem la promoció immobiliària, som banquers, que quedi clar", ha etzibat finalment.
El Popular va trucar a Bankia
Tan aviat com el Banc Popular va obrir la porta a candidatures per estudiar la seva integració, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va afanyar-se a dir que Bankia ho estava estudiant, i l'entitat en mans de l'Estat es va posicionar com una de les principals postulants. Aquest dimecres, el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha detallat que es va analitzar amb profunditat l'operació i que va ser el banc ja absorbit pel Santander qui va trucar a Bankia perquè estudiés l'operació, i ha reiterat que "en cap cas hi va haver ingerència política a l'hora de decidir si estudiar-ho o si rebutjar finalment l'operació.
"Ens van trucar del Popular per si volíem analitzar el banc i vam dir que sí, creient que era la nostra obligació des del punt de vista professional", ha afirmat el president de Bankia, que ha afegit que, deu dies després van decidir continuar aprofundint en l'operació fins que van arribar a la conclusió que "malgrat tenir tota la lògica industrial, tenia un risc d'implementació" que no podien assumir. Per a Goirigolzarri, "el Popular era massa gran per a Bankia", i ha posat d'exemple el fet que la capitalització de l'entitat que presideix és de 12.000 milions, mentre que el Santander ha hagut d'ampliar 7.000 milions per fer front a l'operació.
Goirigolzarri ha defensat tot el procés i ha assegurat que era "absolutament necessari" per a l'estabilitat del sector financer, però ha demanat la màxima transparència, ha apuntat que cal que "s'investigui el que s'hagi d'investigar", de la mateixa manera que ha defensat que es reclami que es publiquin els informes encara no publicats.
Fusió "imminent" Bankia-BMN
A banda, Goirigolzarri ha secundat el que ahir va afirmar el ministre d'Economia, Luis de Guindos, que havia avançat que "durant les properes setmanes" s'acabarà de resoldre la fusió definitiva entre Bankia i BMN que el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) ja va recomanar. Així, Goirigolzarri ha assegurat que es manté l'agenda fixada i que serà aquest quart trimestre –les properes setmanes– quan es culmini el procés.
Goirigolzarri ha defensat l'operació i ha assegurat que "els solapaments amb BMN són els més petits de qualsevol tipus de fusió que es pugui imaginar", però no ha detallat quines previsions de reestructuració hi ha. Sobre si el mercat financer espanyol ha de continuar consolidant-se, Goirigolzarri ha fet una crida a la reflexió i ha recordat que a Espanya les principals entitats concentren el 72% del crèdit, mentre que a la resta de països europeus és molt més poc significatiu. "No veig que un escenari d'Espanya amb menys de quatre o cinc grans bancs sigui bo per a Espanya", ha conclòs.