El Govern rectifica i amplia les possibilitats per optar als 855 milions dels ajuts covid-19

S'augmenta a totes les CNAE, s'hi inclourà la despesa que s'hagi liquidat amb patrimoni propi i s'amplia el termini 15 dies més

Un bar tancat durant la pandèmia
3 min

PalmaLes ajudes covid-19 per a empreses i autònoms tindran una segona oportunitat per poder arribar a més afectats. Després de veure que el ritme d'inscripcions havia estat molt baix a només quatre dies de la finalització del procés, i amb els agents socials elaborant moltes queixes, el Govern ha decidit rectificar i ampliar la cobertura de les ajudes. Així doncs, s'han estipulat una sèrie de canvis que, segons han indicat tant el Govern com patronals i sindicats, faran que molts dels afectats que no tenien dret a subvenció ara en tinguin.

El Govern ha rectificat tres elements molt importants dins de les condicions de la subvenció. En primer lloc, ha ampliat a totes les CNAE (Classificació Nacional d'Activitats Econòmiques) les empreses que poden optar a l'ajut; és a dir, que qualsevol empresa que pugui demostrar que la seva facturació va caure més d'un 30% del 2019 al 2020, que el 2019 van tenir beneficis i que no tenen deutes amb la Seguretat Social o Hisenda, són aptes per demanar la subvenció. A més, un altre tema molt important que preocupava seriosament les patronals era el tema del deute. Si una empresa no podia demostrar que tenia un deute amb proveïdors, amb crèdits bancaris o de salaris pendents, per exemple, no podia demanar l'ajut, malgrat que hagués pagat del líquid de l'empresa aquests deutes en el moment que van tenir lloc. Ara, amb la modificació que planteja el Govern, mitjançant la demostració de les pèrdues del període que comprèn el reial decret i un informe d'auditoria posterior, també es podran demanar ajudes per aquests deutes pagats a partir del patrimoni de l'empresa. Alhora, cal tenir en compte que també s'augmenten 15 dies a partir de dia 28 de juny per continuar demanant les ajudes.

Una altra notícia positiva per a empreses i autònoms és que qui ja havia demanat la subvenció podrà modificar-la. Això significa que si una empresa, per exemple, només havia pogut demanar una quantitat de doblers perquè era el deute que tenia vigent, ara amb la nova modificació hi podria afegir les pèrdues que va tenir durant el període marcat i optar a una suma més alta i ajustada a la seva realitat. En la compareixença en roda de premsa, la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha constatat que es tornaran a fer unes jornades informatives per aclarir dubtes i solucionar els dubtes que es puguin generar. Després d'una setmana i mitja de l'obertura de la subvenció, s'havien registrat 5.200 sol·licituds entre empreses i autònoms, una xifra molt baixa sabent que la xifra total d'empreses és de 30.000.

Crida als autònoms

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha volgut manifestar diverses vegades la crida que fa als autònoms de les Illes Balears a sol·licitar aquesta subvenció. "Volem que els 855 milions es reparteixin a tants autònoms i empreses com sigui possible i ho farem", ha reiterat, a més de fer esment que, si hi ha autònoms o empreses que tenen deutes amb la Seguretat Social, se'n pot demanar un ajornament i pagar el deute amb la mateixa subvenció dels ajuts covid-19. La crida als autònoms no és en va, ja que només s'han presentat 3.000 autònoms fixos als ajuts, cosa que fa que, en aquesta situació, només es destinarien sis milions d'euros dels 855 als autònoms. Per aquest motiu, la consellera Rosario Sánchez ha volgut destacar que el model de sol·licitud és molt senzill i que no es reclama cap mena de documentació en el moment que es fa.

Satisfacció de patronals i sindicats

Els agents socials han valorat molt positivament la modificació que han rebut les condicions per optar als ajuts per a empreses i autònoms. El president de PIMEB, Jordi Mora, ha catalogat aquests ajuts dels més importants de la història de les Illes i que s'han d'aprofitar, i bé, costi el que costi. Ha volgut evidenciar que el gran problema és el reial decret i que en l'àmbit autonòmic hi havia poc marge per modificar-lo. Però, així i tot, reconeix que s'ha millorat i amb escreix. "Els 855 milions d'euros es repartiran, no tornarem cap euro a Madrid", ha dit el president de PIMEB, paraules que el vicepresident de CAEB, Rafel Roig, ha subscrit, a part de deixar constància que el diàleg entre el Govern i patronals ha estat fluid i útil. Finalment, els sindicats també han donat suport a les modificacions, però també reivindicant, sobretot des de CCOO, el fet que no s'oblida la necessitat de continuar recuperant els treballadors dels ERTO i, alhora, respectant-ne els drets.

stats