Fons europeus

El govern aprova el pla per rebre 94.000 milions dels fons europeus entre transferències i préstecs

L'executiu confirma que vol simplificar els avals en la segona convocatòria del PERTE elèctric

La ministra d'Economia, Nadia Calviño, en roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest dimarts.
20/12/2022
3 min

MADRID94.300 milions d'euros dels fons europeus. Aquesta és la quantitat de diners que formen part de la segona fase del Pla de Recuperació i que el govern espanyol té intenció de demanar formalment a Brussel·les a principis de l'any que ve perquè l'executiu comunitari respongui al cap d'uns dos o tres mesos. Per això, aquest dimarts ha aprovat el pla que recull les línies mestres sobre com es gestionaran aquests diners i, sobretot, on aniran a parar.

Una part dels diners (la més petita) són transferències directes: 7.700 milions d'euros que Brussel·les va aprovar després de constatar que la caiguda de l'economia espanyola en el primer any de pandèmia va ser molt més pronunciada del previst. Després, s'hi afegeixen fins a 2.600 milions, també en forma de transferència, del pla Repower UE (20.000 milions d'euros), presentat per la Comissió Europea al mes de maig. Un pla que va néixer arran de la crisi energètica actual amb l'objectiu d'impulsar la transició energètica (emmagatzematge energètic, desplegament de les renovables, reforç de les interconnexions i les infraestructures gasistes). De moment, però, és tot just un acord polític.

Finalment, el gruix del paquet se l'enduen els préstecs: 84.000 milions d'euros que es volen concentrar en el sector privat. Tindrien un tipus d'interès fix que s'aniria "ajustant" al cost de finançament de l'emissió del deute per part d'Europa. Sumant-hi els diners que Espanya ja ha rebut i té assignats, l'Estat rebrà un total de 160.000 milions d'euros dels fons europeus, i es convertirà així en un dels socis membres més ben parats d'aquest mannà.

Impuls dels PERTE

Un bon grapat dels diners serviran per reforçar els projectes estratègics (PERTE) que canalitzen la inversió per a un sector concret, com el del cotxe elèctric, a través de projectes tractors (per exemple, la fàbrica de bateries). En concret, els dotze PERTE rebran els 7.700 milions addicionals en transferències i 18.600 milions en forma de préstecs. En total, 26.300 milions d'euros.

El que en surt més ben parat és el PERTE dels microxips, seguit del PERTE de l'hidrogen verd i el del vehicle elèctric. Precisament, arran del desenllaç de la primera convocatòria del PERTE del cotxe elèctric (només es van adjudicar 792 milions de 3.000 milions) fonts governamentals han confirmat que de cara a la segona convocatòria es negociarà amb Brussel·les per "simplificar" els avals que les empreses han de presentar per rebre els diners, tal com va avançar l'ARA. "Malgrat les condicions estrictes [del projecte], ha sigut força exitós", afegeixen les mateixes fonts, que reiteren que en un futur volen fer-ho amb molta més "agilitat" per arribar dins el termini i en la forma escaient al 2026, data que a priori posarà punt final a l'execució del Pla de Recuperació i, per tant, al compliment amb les inversions i fites.

Ampliació del calendari

En aquest sentit, fonts governamentals han ratificat que Espanya vol plantejar ampliar el termini d'execució del Pla de Recuperació, és a dir, el calendari. "A la vista de com va l'execució a la resta d'Europa, convindria reflexionar si el termini del 2026 no és massa just. Plantegem que seria bo endarrerir-ho", apunten les mateixes fonts, i reconeixen que aquesta segona fase és un "repte addicional". De fet, part del sector empresarial s'ha queixat que els fons europeus no estan arribant al teixit productiu.

Sigui com sigui, caldrà veure si això requeriria revisar també els temps d'algunes inversions i fites i, per tant, si aquesta nova fase no només estarà vinculada a noves propostes, sinó a mesures ja existents i calendaritzades. Des del govern espanyol, però, no s'ha donat cap detall.

Reforç dels ICO

Pel que fa a la resta de diners vinculats als crèdits, es distribuiran en 12 fons diferents. Entre aquests, n'hi haurà un destinat a inversions per a les comunitats autònomes (20.000 milions en forma de crèdits sota "condicions preferents" que permeti a les comunitats donar préstecs per invertir en matèria social, habitatge, turisme, entre altres). També un fons de 15.000 milions fins al 2026 per reforçar els crèdits ICO, entre els quals hi haurà una nova línia dedicada a la inversió "verda", es recuperarà el fons de suport a la solvència de les empreses estratègiques (4.000 milions d'euros) aprovat durant la pandèmia del covid i en vigor fins aquest 30 de juny i es farà una aportació al fons RED desenvolupat arran de la reforma laboral, entre d'altres.

stats