PANDÈMIA
Economia03/04/2020

El Govern calcula que la nova crisi castigarà 300.000 treballadors com a mínim

Segons les previsions de la Conselleria de Treball, es presentaran 18.000 ERTO a les Balears, als quals caldrà sumar les persones que quedin a l’atur

Maria Llull
i Maria Llull

PalmaLa crisi econòmica provocada per la pandèmia del coronavirus afectarà com a mínim “300.000 treballadors de les Balears”, segons els càlculs del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela. Per entendre la magnitud d’aquesta xifra, basta recordar que l’afiliació mitjana a la Seguretat Social a les Illes va ser de 506.882 persones al llarg del 2019. És a dir, un 60% del mercat laboral balear patirà les conseqüències de l’aturada gairebé completa de l’activitat productiva. El Govern preveu que es puguin arribar a presentar 18.000 expedients de regulació temporal de l’ocupació (ERTO), que afectarien més de 200.000 treballadors. Cal afegir a aquesta dada la de les persones que perdran la feina per acomiadament o perquè no els renovin el contracte, a més de les que no es podran incorporar al mercat laboral durant la temporada alta: en total, són unes 100.000 persones més.

“No descartam que pugui ser pitjor”, indica a l’ARA Balears Negueruela. “Cada mes, s’hauria d’incorporar més gent que no ho farà perquè el turisme patirà un impacte molt fort”, afegeix. La situació no deixarà de ser paradoxal, perquè les Illes seran la primera comunitat a sortir de la crisi sanitària i la darrera a deixar enrere la crisi social i econòmica”, segons explica Negueruela. De fet, una vegada que acabi l’alarma sanitària, els primers sectors a reprendre l’activitat seran “la indústria i la construcció”, apunta el conseller. En canvi, el turisme en serà el gran damnificat perquè és previsible que mercats emissors, com el Regne Unit i Alemanya, encara no estiguin en condicions de sortir tant per l’evolució de la pandèmia com per l’impacte en el consum. “S’han d’establir mecanismes perquè les empreses aguantin, però no m’atrevesc a dir quan s’iniciarà la recuperació”. Per això, el Govern ja reclama amb insistència que l’Estat adopti mesures especials per a les Balears.

Cargando
No hay anuncios

Els treballadors temporals que no es podran anar incorporant als seus llocs de feina a causa de la crisi seran un dels sectors més afectats. Segons les dades de la Conselleria, hi haurà entre 65.000 i 70.000 persones en aquesta situació, només a l’abril. D’altra banda hi ha els fixos discontinus, que han de ser cridats per treballar i poder ser incorporats als ERTO. “Ho hem dit de manera clara: se’ls ha de cridar i ficar dins dels ERTO perquè estiguin més protegits. Si no es fa, ho farem nosaltres. Esper que es comencin a tramitar a partir d’aquesta setmana”, diu Negueruela. De moment, les dades de l’atur de març han mostrat una informació parcial de la situació, perquè l’estat d’alarma es va decretar a mitjan mes. Així i tot, són històriques: març va acabar amb una pujada interanual del 15% i 62.769 aturats.

Acomiadament d’eventuals

Cargando
No hay anuncios

Una de les preocupacions que tenen ara els sindicats és l’acomiadament de treballadors temporals que ja havien estat contractats i que no s’inclouen en els ERTO de les empreses. “S’està acomiadant entre un 70% i un 80% dels eventuals, malgrat que se’ls podria ficar en un ERTO”, apunta el secretari general de CCOO, José Luis García. Les empreses que ho fan al·leguen “causes que no són el coronavirus, com la no superació del període de prova o una baixada del rendiment”. El reconeixement de la improcedència d’aquests acomiadaments i el pagament de les pertinents indemnitzacions, que “són molt baixes”, “fa molt complicat que es pugui tirar endavant una denúncia”, afegeix.

El secretari d’Acció Sindical de la Federació de Serveis d’UGT, José García, assenyala que el seu sindicat també rep “múltiples casos d’acomiadament de treballadors eventuals, que són els més febles”. Però considera que “hi ha mecanismes per defensar-los”. “Aquests acomiadaments han de ser considerats nuls. Els contractes s’han de suspendre amb un ERTO i la relació laboral s’ha de reiniciar quan acabi l’expedient”. El maldecap més gran d’aquest sindicalista és què passarà “quan acabin l’emergència i els ERTO per força major”. “Hi haurà gent sense prestació i això serà un problema greu”, apunta.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, fonts de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca asseguren que no tenen constància d’acomiadament de treballadors eventuals i que bona part dels associats estan recorrent als ERTO. Sobre la recuperació de l’activitat i un probable inici de la temporada, la incertesa és total.

Moltes empreses han començat a preparar nous ERTO per quan acabi l’estat d’alarma, comenta l’advocat laboralista José Manuel Raya. “Si d’aquí uns mesos les coses continuen així, sí que s’hauran de fer expedients de regulació de l’ocupació (ERO)”, que ja no seran de caràcter temporal. Raya considera que, amb les mesures actuals, “s’ajorna la destrucció d’ocupació”. Segons l’advocat, el fet d’haver de mantenir sis mesos els treballadors quan acabin els ERTO “pot arribar a obligar les empreses a tancar”. De la mateixa opinió és el gestor Jaume Català. “La gran qüestió és si l’empresari podrà donar feina mig any. Hi ha empreses amb molts anys de recorregut que tancaran”, diu.