Economia 22/06/2021

El Govern estudia fer canvis a la convocatòria de les ajudes pel covid-19

Només han arribat 4.000 propostes de les 33.000 que esperava el Govern fins dilluns 28

3 min
Només el 13,3% de les empreses previstes han demanat l'ajuda covid-19.

PalmaDesprés de les crítiques rebudes per part de les patronals, el Govern es podria estar plantejant fer canvis dins la convocatòria de les ajudes pel covid-19. Segons les dades del mateix Executiu, només 4.000 empreses han demanat l'ajuda, és a dir, un 13,3% del total que el Govern havia contemplat en un principi. Així i tot, no serà un procés senzill, ja que cal recordar que aquesta ajuda, que comporta 855 milions d'euros, és d'ordre estatal.

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball Iago Negueruela, ha volgut fer patent a la roda de premsa d'aquest dimarts que hi ha altres comunitats autònomes com les Canàries o el País Valencià que estan en una situació similar i que s'han entaulat conversacions per intentar donar una solució a la problemàtica. El conseller no ha concretat quin tipus de canvis es podrien introduir, però sí que ha dit que s'anunciaran en els pròxims dies i que seran pactats amb els agents socials. La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha parlat d'això mateix aquest matí a la presentació dels nous crèdits ISBA. S'ha emparat amb les paraules del conseller Negueruela, però ha advertit que "s'està revisant la convocatòria per saber què pot dificultar el marc normatiu que se'ns ha donat i poder-ho resoldre".

Cal deixar constància que els agents socials han estat molt crítics amb el sistema de repartiment d'aquestes ajudes per empreses i autònoms. Segons van explicar PIMEM i la CAEB, les ajudes estan vinculades a factors com el de la necessitat de poder demostrar un deute. Aquests factors fan que si una empresa o autònom no s'havia volgut endeutar d'un principi, ara ja no podran demanar l'ajuda i no recuperaran aquests diners. Alhora, aquests i altres factors de la convocatòria fan que les petites i mitjanes empreses, molt més relacionades amb l'economia familiar, en surtin més perjudicades que no les grans empreses que sí que es van endeutar des del principi de la crisi sanitària.

Crítiques del PP i CAEB

D'altra banda, el secretari general del PP balear, Toni Fuster, ha criticat que les condicions per accedir a les ajudes han provocat aquesta manca de demanda i ha recordat que "aquest import s'haurà de tornar si les empreses no han agafat o sol·licitat l'ajuda". "El temps ens dona la raó", ha afirmat, a més de remarcar que el PP va advertir que "rere d'aquest gran anunci de màrqueting i publicitat hi havia una lletra petita de requisits que feia molt complicat sol·licitar aquestes ajudes".

Fuster ha reclamat que "es flexibilitzin els requisits" i que l'única condició per rebre les ajudes sigui una caiguda del 30% en la facturació –a hores d'ara, aquests doblers només es poden emprar per pagar deutes amb proveïdors, així que les empreses que han fet un esforç per no tenir-ne, no les poden rebre–. A més, els populars volen que "les empreses de qualsevol sector puguin rebre les ajudes, i no només les programades pel Govern".

La CAEB també s'ha expressat respecte de les possibles modificacions de la convocatòria. Ha demanat que s'ampliï el termini per presentar propostes fins més enllà del 28 de juny, quan teòricament havia d'acabar. A més, ha proposat flexibilitzar els requisits perquè les empreses i autònoms "es puguin beneficiar directament dels 855 milions destinats a les Balears". La seva presidenta, Carmen Planas, ha llançat una crida perquè els autònoms i empreses de les Illes puguin aprofitar "fins al darrer euro de la totalitat de les ajudes". Alhora, ha volgut evidenciar la realitat que ha anat observant d'ençà que es va iniciar el procés i ha dit que el cronograma de sol·licituds revela que els terminis en els quals s'estan aprovant les ajudes "suposa un obstacle per a una gran part del teixit productiu."

stats