Sectors productius

El Govern crea un nou Observatori del Comerç, el segon en dos anys

Aquesta eina analitza les principals dades del sector, encara que no diferencia el petit comerç de les grans superfícies ni detalla l'impacte de les grans plataformes online

Un carrer comercial de Palma.
13/03/2024
2 min
Regala aquest article

PalmaEl Govern ha presentat aquest dimecres l'Observatori del Comerç que han posat en marxa la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació i la d'Empresa, Ocupació i Energia, el segon que s'ha fet en dos anys: l'anterior va ser una iniciativa de les patronals del sector i la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica de Juan Pedro Yllanes i es va engegar a principi de 2022. Ara bé, l'Executiu ha remarcat que es tracta de la primera eina d'aquesta mena completament pública i que fa servir dades oficials. Això sí, es tracta d'una informació que no distingeix l'estat del petit comerç –cal recordar que les empreses amb un o dos treballadors suposen el 55% del teixit comercial– respecte de les grans superfícies comercials i que no informa sobre l'impacte que les grans plataformes de comerç electrònic tenen en el teixit comercial de les Balears.

"Estam limitats a fonts oficials com l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i l'Ibestat", ha dit la directora general d'Economia i Estadística, Catalina Barceló, qui ha assenyalat que "el Govern reclama més detall" respecte de les dades del sector. "Voldríem arribar a diferenciar el màxim, perquè les percepcions són diferents segons el perfil de l'empresa. Però depèn de la disponibilitat de les dades", ha afegit. Així i tot, malgrat les mancances i que existeix un observatori anterior, tant Barceló com el director general d’Empresa, Autònoms i Comerç, José Antonio Caldés, han destacat que aquesta eina "era una reivindicació històrica del sector". Caldés també ha remarcat que el Govern ha parlat "amb els majors experts del món" en matèria de comerç, encara que no ha detallat quins són aquests experts i ha fet referència a "una persona" de la qual no ha donat el nom.

Més vendes i menys empreses

Una de les primeres dades significatives del nou observatori és que, malgrat que han augmentat un 2,7% interanual les vendes del comerç, tant del petit com de les grans superfícies, ha minvat de manera significativa el nombre d'empreses del sector: si l'1 de gener de 2022 hi havia 10.012 empreses dedicades al comerç, l'1 de gener de 2023 n'eren 9.309 (un 7% menys). Pel que fa al mercat laboral, en el comerç hi treballen 48.332 persones, un 2,2% més que fa un any.

Malgrat l'increment de les vendes, la percepció del sector no és bona i les expectatives són més optimistes a Espanya (-4,6%) que a les Balears (-4,9%). "És habitual que les percepcions dels comerciants de les Illes Balears siguin més prudents, malgrat que les perspectives d’aquest primer trimestre de 2024 són les més favorables des del 2013. Per tant, es preveu una activitat del sector dinàmica, en línia amb la resta d’indicadors", ha reflexionat Barceló sobre aquest pessimisme de les empreses de comerç.

D'altra banda, l'Observatori inclou les dades de despesa turística, unes xifres que també es poden trobar habitualment a l'Enquesta de Despesa Turística (Egatur) de l'INE. Els turistes varen gastar a les Balears 278 milions d'euros el darrer trimestre de 2023 i 1.861 milions el conjunt de l'any, la despesa més gran des de 2017 i un 34,6% més que el 2022.

stats