L’Estat amenaça amb frenar el retorn de la paga extra als funcionaris catalans

L’executiu espanyol estudia portar al Constitucional el decret català

Meritxell Batet és la ministra responsable de la Funció Pública.
X. Grau / E. Escriche
18/04/2019
3 min

BarcelonaEl decret per retornar als funcionaris de la Generalitat la paga extraordinària del 2013 que no van rebre per les retallades es va aprovar al Parlament amb el suport de tots els grups polítics, inclòs el PSC. Però ara el govern socialista de Pedro Sánchez en qüestiona la constitucionalitat. Ho va avançar dijous La Vanguardia, i el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ho va confirmar.

Aragonès i el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, van denunciar que el govern del PSOE “vol impugnar” al Tribunal Constitucional el retorn de les pagues extres als funcionaris. L’executiu socialista “fa el que no es va atrevir a fer el PP”, va lamentar Aragonès.

L’executiu espanyol ha enviat un requeriment al Govern per negociar el retorn de les pagues extres del 2013 i el 2014 i així “evitar el recurs d’inconstitucionalitat”. En plena campanya electoral, la ministra de Política Territorial i Funció Pública i també candidata del PSC, Meritxell Batet, va haver de sortir al pas assegurant que el govern espanyol vol obrir una negociació sobre el decret català però dient que “en cap cas” qüestiona l’augment de sou i la paga extra dels funcionaris.

El vicepresident Pere Aragonès va dir a Twitter que, mal que els pesi, el Govern seguirà “retornant els diners perduts durant la crisi”. I el conseller Puigneró, de qui depèn la funció pública, va insistir que la Generalitat “defensarà els drets socials i laborals dels catalans”.

Segons la carta que el ministeri ha enviat a la Generalitat, l’executiu de Pedro Sánchez veu “determinades discrepàncies” en els articles 1 i 2 del decret llei del Govern i demana parlar-ne en el marc de la Comissió Bilateral per obrir una “cooperació per evitar el recurs d’inconstitucionalitat”. El ministeri va dir que es tractava d’una qüestió “tècnica” i que es podria resoldre amb un “acord interpretatiu” del decret.

Fonts del Govern van insistir que el decret llei “és legal” i que es mantindrà “ferm en la defensa dels drets dels treballadors”, ja que el possible recurs al TC “suposa un greuge important contra els drets econòmics dels treballadors públics i un greuge comparatiu amb els treballadors públics de l’Estat”, que ja han rebut les seves pagues extres íntegrament. La posició oficial del Govern, però, quedarà definida en el primer consell executiu després de Setmana Santa.

El pacte

El Govern va deixar de pagar les dues pagues extres anuals del 2012, el 2013 i el 2014 per la crisi. El 2016 es va pactar el retorn de la paga del 2012 en tres anys (2016-2018). I el desembre passat es va pactar tornar les pagues del 2013 i el 2014 en un màxim de quatre anys. El Govern va aprovar un suplement de crèdit de 814 milions d’euros per començar a pagar l’extra del 2013.

Batet: no acabarà al TC

La ministra Meritxell Batet va haver de sortir dijous a la tarda a dir que el pagament de les pagues està garantit, i així ho va dir a CCOO i la UGT en una reunió que va mantenir a petició dels sindicats. Batet va dir que el procediment obert és “ordinari, d’informació addicional i diàleg”, i que també s’ha aplicat a Galícia, Extremadura, les Canàries i Astúries. La ministra espera que es pugui negociar en un termini breu i tancar un acord. “Penseu que no acabarà al Constitucional”, va reblar.

Les posicions enfrontades de les parts

Govern: volen dinamitar el retorn de les extres

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, va acusar l’executiu espanyol de “voler dinamitar” a través del TC el retorn de les pagues extres dels funcionaris catalans. “Des del govern de Catalunya diem a Pedro Sánchez que defensem i defensarem els drets socials i laborals com a drets nacionals d’aquest país”, va dir. El vicepresident, Pere Aragonès, va denunciar que “el PSOE fa el que no es va atrevir a fer el PP”.

Sindicats: és “inadmissible”

Els sindicats de la funció pública de Catalunya van qualificar dijous d’“inadmissible” que el govern espanyol es plantegi presentar un recurs davant el Tribunal Constitucional. CCOO va recordar que el decret va ser aprovat per unanimitat al Parlament el mes de març passat. Segons el sindicat, seria una mesura en contra dels interessos dels treballadors públics, “prou castigats, perquè se’ls deuen les pagues extres del 2013 i el 2014".

stats