Telecomunicacions
Economia19/12/2023

L'Estat torna al capital de Telefónica 26 anys després

La SEPI comprarà fins al 10% de l'empresa de telecomunicacions que va ser privatitzada l'any 1997

MADRIDDe l'avís al fet. La Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI, l'entitat del ministeri d'Hisenda que gestiona les empreses públiques o amb participació pública) entra a l'accionariat de la multinacional espanyola de telecomunicacions Telefónica, segons ha informat la mateixa SEPI a través d'un fet rellevant publicat aquest dimarts a la tarda a la Comissió Nacional de Mercats i Valors (CNMV), en una informació confirmada més tard pel govern espanyol a través d'un comunicat.

El consell de ministres ha donat llum verda a l'adquisició per la SEPI de fins a un 10% del capital social de la companyia que presideix José María Álvarez-Pallete. Segons les xifres que mouen fonts del mercat, adquirir un 5% de Telefónica hauria suposat uns 1.000 milions d'euros. Per tant, la compra de fins a un 10% es tradueix en uns 2.000 milions d'euros. La decisió arriba com a resposta a la recent compra de quasi una desena part de la companyia per part de l'empresa de l'Aràbia Saudita Saudi Telecom (STC Group). De moment, però, la teleco només ha consolidat la compra d'un 4,9% del capital de Telefónica.

Cargando
No hay anuncios

Amb aquest moviment la SEPI no només es convertirà en el primer accionista de la companyia, sinó que Telefónica tornarà a tenir capital públic després que l'expresident José María Aznar la privatitzés l'any 1997. "Telefónica és una companyia líder en l'àmbit de les telecomunicacions, tant a Espanya com a escala internacional", destaca la SEPI en el seu comunicat, on afegeix que "amb una vocació de permanència, la participació de la SEPI permetrà proporcionar a Telefónica més estabilitat accionarial perquè la companyia assoleixi els seus objectius i, en conseqüència, contribuirà a la salvaguarda de les seves capacitats estratègiques".

Cargando
No hay anuncios

Per completar l'operació, però, la SEPI encara haurà de dur a terme un seguit de tràmits per a l'adquisició completa del 10% del capital. Fonts de la SEPI expliquen a l'ARA que, d'entrada, el consell d'administració de l'organisme haurà de conèixer i aprovar l'acord del consell de ministres per iniciar així el procés i executar l'operació. Les mateixes fonts expliquen que "com és habitual en aquestes operacions" la SEPI comptarà amb un assessor financer i un intermediador de borsa per a la compra dels títols. La intenció, segons la SEPI, és fer-ho en el "mínim temps possible" per "minimitzar l'impacte a la cotització".

Cargando
No hay anuncios

L'apressat retorn de Los Angeles

Quan la SEPI va informar que "explorava" entrar a Telefónica, el govern espanyol ho justificava pel rol clau de la teleoperadora en l'economia. El cert, però, és que rere aquest moviment de l'Estat hi ha l'opció que l'operador saudita STC passi a ser el seu principal accionista. El gegant de les telecomunicacions de l'Aràbia Saudita ha adquirit per ara un 4,9% del capital de l'empresa de manera directa, i la resta (un 5%) el té a través d'instruments financers. Aquesta pota de l'operació és la que necessita el vistiplau del govern espanyol (és necessari quan es vol adquirir entre un 5% i un 10% de certes empreses estratègiques, com és el cas de Telefònica en relació amb el sector de la defensa). Fonts coneixedores de l'operació apunten, sobre la culminació de l'operació, que a l'empresa saudita es respira molta tranquil·litat, sobretot després de veure l'enrenou que va suposar l'anunci. De fet, tres mesos després de l'operació, STC segueix sense formalitzar la sol·licitud d'autorització per complementar l'operació.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que ara a Telefónica vegin amb bons ulls el moviment de la companyia saudita –fins i tot parlen d'operació "amistosa"–, en el seu moment va generar un fort rebombori perquè ningú se l'esperava. De fet, José María Álvarez-Pallete no ho sabia, asseguren fonts coneixedores de l'operació. Tampoc ho sabia el govern espanyol. Quan la notícia va sortir publicada, Pallete va haver d'agafar un avió des de San José (Los Angeles) fins a Madrid per calmar els ànims del consell d'administració i recollir tots els dubtes dels membres que el formen, entre ells el president de la Fundació Bancària La Caixa i de Criteria (hòlding de La Caixa), Isidre Fainé. Després es va reunir per primer cop amb STC i va ser en aquesta cita on va aclarir tots els dubtes. Precisament, i arran de l'anunci de STC, Criteria, que té un 2,49% del capital, ha anat adquirint més accions de Telefónica, fins al punt que la seva inversió aquest 2023 ja frega els 80 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

La ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha destacat que l'entrada de capital públic a Telefónica vol donar "estabilitat" i que "va en la línia" del que passa en altres països de l'entorn, com Alemanya i França, on els governs tenen el control d'una part important del capital d'operadors com Deutsche Telekom (Alemanya) i Orange (França). Més enllà de la visió estratègica, però, l'Estat també haurà d'afrontar l'ERO que en aquests moments està negociant a la companyia i que per ara afecta gairebé 4.000 empleats.