Banca

El govern espanyol avisa que l'opa al Sabadell amenaça l'estabilitat financera

El ministre d'Economia explica que va conèixer el moviment per una trucada del president del BBVA

El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, en roda de premsa després del consell de ministres d'aquest dimarts.
14/05/2024
3 min

Madrid"Una excessiva concentració [del sector bancari] pot conduir a la inestabilitat financera". És una de les advertències més dures a les quals s'aferra el govern espanyol per mostrar-se contrari a l'opa hostil que el BBVA ha llançat sobre el Banc Sabadell després de la negativa d'aquest a negociar la seva adquisició per part del banc bilbaí.

L'avís l'ha fet el ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, durant la roda de premsa d'aquest dimarts posterior al consell de ministres. Quan la premsa li ha preguntat sobre la contundència amb la qual l'executiu de Pedro Sánchez ha respost a l'operació bancària, Cuerpo no només ha apuntat a l'estabilitat financera, sinó també a la "vertebració territorial", així com a la "inclusió financera". Tots ells són els "motius de fons", en paraules del ministre, pels quals l'opa hostil és vista amb especial preocupació al govern espanyol.

Pam a pam. Cuerpo s'ha encarregat de recordar que un dels "elements lesius" de l'opa hostil és la inestabilitat financera. "Ho ha comentat també el Banc d'Espanya, que una excessiva concentració [del sector bancari] pot conduir a la inestabilitat financera o fins i tot a problemes pel que fa a la transmissió de la política monetària", ha dit. Respecte a aquestes dificultats a l'hora de transmetre la política monetària del BCE, Cuerpo ha posat d'exemple l'últim maldecap reputacional de la banca espanyola: la remuneració dels dipòsits. "En el seu moment, que no es traslladés la pujada dels tipus d'interès a la remuneració dels dipòsits ens va portar a demanar a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que mirés si davant d'aquesta absència de transmissió dels tipus als dipòsits hi havia una falta de competència", ha recordat el ministre.

Aquest dilluns el titular del ministeri d'Economia va aprofitar la trobada amb la presidenta del consell de supervisió del Banc Central Europeu (BCE), Claudia Buch, per traslladar-li aquest i altres arguments. L'organisme supervisor tindrà un paper clau en el desenllaç de l'operació.

Per a Cuerpo, però, hi ha dos elements més de preocupació al voltant de "l'excessiva concentració" que es podria desencadenar en cas que l'opa hostil tirés endavant.

D'entrada, a ulls de l'executiu, una reducció de la competència pot suposar "un risc" per als clients en termes d'inclusió financera, un element que els últims anys ha marcat la política econòmica del govern espanyol, sobretot després de la guerra que va obrir el metge ja jubilat Carlos San Juan i que va acabar amb un pla acordat entre el govern espanyol i les patronals bancàries per revertir l'exclusió financera. "Fa anys que estem treballant per aconseguir la inclusió financera i serveis personalitzats", ha reiterat Cuerpo, que ha posat especial èmfasi en les zones rurals, així com en l'accés als serveis financers de persones que tenen diversitat funcional.

El segon element preocupant de cara a una excessiva concentració té a veure amb la "vertebració territorial". A ningú se li escapa, tampoc al ministre, el pes del Sabadell en territoris com Catalunya o el País Valencià: "Tots som conscients de la concentració de l'activitat [del Sabadell]" en aquestes comunitats. "Per a nosaltres això és un element important a l'hora de valorar l'impacte [de l'opa]", ha dit Cuerpo, que també ha recordat el paper de l'entitat d'origen català pel que fa a l'activitat creditícia al voltant de la petita i mitjana empresa.

Una trucada de Torres

Alhora, però, Cuerpo també ha fet referència a motius de "forma". El ministre ha explicat que es va assabentar de la intenció del BBVA per una trucada del mateix president de l'entitat, Carlos Torres. "En vam tenir coneixement a través d'una trucada del mateix president del BBVA un cop s'havia pres la decisió al consell d'administració", ha afirmat Cuerpo aquest dimarts. El ministre ha apuntat que "l'element de la forma és important, perquè suposa i pot suposar un punt de volatilitat i incertesa addicionals als mercats".

El BBVA va anunciar l'opa hostil el passat dijous 9 de maig. Des d'aleshores, la cotització a la borsa de l'entitat ha caigut un 6,4%, fins als 9,73 euros l'acció (preu d'aquest dimarts a les tres del migdia). Pel que fa al Sabadell, el comportament ha estat el contrari i, tot i que no té res a veure amb l'impuls que va viure quan el BBVA va anunciar que estudiava adquirir-lo, ara fa dues setmanes, la cotització es manté estable i lleugerament a l'alça: els últims cinc dies ha incrementat un 1,9%, fins als 1,85 euros l'acció.

Tot i el pols del govern espanyol, al BBVA es respira tranquil·litat, o com a mínim això transmetia la setmana passada el seu president: "Els governs acabaran veient les bondats de l'operació", afirmava Torres.

stats