Economia29/08/2017

L’Estat vol recentralitzar els ajuts als aturats de llarga durada

Demana a les comunitats que cedeixin temporalment la competència per prorrogar el pla Prepara

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

MadridJustament avui fa 15 dies que bona part dels aturats de llarga durada que acabin d’esgotar l’últim subsidi no poden demanar l’ajut de 400 euros que sí que havien pogut sol·licitar fins ara les persones en la mateixa situació. Aquesta subvenció era la que preveia l’anomenat pla Prepara, que va caducar el 15 d’agost i que el govern de Mariano Rajoy encara no ha prorrogat. Un dels motius pels quals no es va renovar és perquè a finals de juliol el Tribunal Constitucional va considerar que l’Estat vulnerava la carta magna centralitzant la gestió d’aquest subsidi quan hauria de ser competència autonòmica. Ara l’única solució que ha trobat el govern de Mariano Rajoy es demanar a les comunitats que, mentre intenta arreglar la situació, cedeixin aquesta competència als serveis estatals perquè els afectats pugin tornar a accedir al subsidi al més aviat possible.

Cargando
No hay anuncios

Així ho va anunciar ahir la ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, davant la comissió d’ocupació del Congrés de Diputats, convocada de manera extraordinària per abordar com donar continuïtat al pla Prepara. Tot i això, la ministra va trigar 35 minuts a fer referència al pla i va començar la seva intervenció fent gala de la recuperació del mercat de treball i d’una sortida de la crisi “a l’espanyola: sana, sòlida i social”. I, quan finalment va abordar la qüestió, Báñez no va aportar una solució clara sinó que va defensar que l’única manera de recuperar aquest subsidi ràpidament és que les comunitats autònomes cedeixin “temporalment i de manera extraordinària” la seva competència al Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE): “Ja hem explicat a les comunitats que l’única opció viable és arribar a un acord per unanimitat en el qual les comunitats encomanin al SEPE la gestió del programa Prepara”, va defensar.

Però per què ha sigut impossible prorrogar-lo abans? No només per la sentència del TC, sinó perquè normativament el programa no podia renovar-se. El pla Prepara preveu que aquest ajut es mantingui mentre l’atur superi el 18%. El segon trimestre d’aquest any, però, l’atur va baixar al 17,2%. Si no torna a pujar al 18% amb la fi del repunt estival de l’ocupació aquest setembre, el decret llei no es pot renovar com a tal sinó que s’ha de modificar.

Cargando
No hay anuncios

Unificació de tots els programes

Tot i que la ministra Báñez va assegurar ahir que hi havia un decret preparat per abans del 15 d’agost per anticipar-se a la finalització del programa, la reunió amb els sindicats no va ser fins el dia 14 i les comunitats no van rebre fins ahir mateix l’esborrany. “Han anat tard amb tot, han esgotat els terminis i fins aquest matí no hem rebut l’esborrany”, explicava ahir a l’ARA Mercè Garau, directora general del SOC. L’objectiu del govern espanyol es centralitzar la gestió mentre s’unifiquen els plans que hi ha per a aturats de llarga durada actualment (PAE, Prepara i RAI) i aleshores repartir el que pertoca a les comunitats complint “en tot moment el mandat constitucional”, segons Báñez. Per això, la intenció de la Generalitat és accedir a la petició de l’Estat, “perquè ningú es quedi sense prestació per culpa d’aquestes decisions”, assegura Garau.

Cargando
No hay anuncios
LES CLAUS

1. Què és el pla Prepara?

Una subvenció d’entre 400 i 450 euros de sis mesos de durada per als aturats de llarga durada o amb responsabilitats familiars que han esgotat l’últim subsidi. Tot i això, hi ha més requisits per permetre-hi l’accés i, per això, a la pràctica no totes les persones aturades de llarga durada poden acabar-lo cobrant.

2. Per què no es va prorrogar a l’agost?

El pla Prepara es va aprovar el 2012 com un ajut temporal mentre l’atur es mantingués per sobre del 20%. Quan es va arribar a aquest llindar, es va donar continuïtat al programa a través d’un decret llei que va establir un nou límit al 18%. Al juliol, però, l’atur va baixar fins el 17,2%. A més, el TC el va decretar inconstitucional.

3. Per què el TC el considera inconstitucional?

Perquè aquest pla no només suposa una subvenció sinó que inclou plans actius d’ocupació, que són competència autonòmica. El PNB el va recórrer i el TC li va donar la raó, així que si es prorroga l’Estat ha de transferir els recursos per a la gestió a les autonomies.

4. Què ha decidit el govern espanyol?

La ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, argumenta que no es van anticipar a la fi del programa per falta de consens i ara considera que la millor solució és que el SEPE continuï fent-ne la gestió fins que es decideixi com s’inclou el pla Prepara a un pla general que englobi els tres que hi ha fins ara.

5. Què farà la Generalitat?

Segons la directora general del SOC, Mercè Garau, el Govern accedirà a cedir les competències temporalment perquè assumir-les ara encara retardaria més l’arribada de les subvencions als afectats. Això sí, la Generalitat no renuncia a les competències i confia que efectivament sigui una mesura estrictament temporal.