1. Què és el pla Prepara?
Una subvenció d’entre 400 i 450 euros de sis mesos de durada per als aturats de llarga durada o amb responsabilitats familiars que han esgotat l’últim subsidi. Tot i això, hi ha més requisits per permetre-hi l’accés i, per això, a la pràctica no totes les persones aturades de llarga durada poden acabar-lo cobrant.
2. Per què no es va prorrogar a l’agost?
El pla Prepara es va aprovar el 2012 com un ajut temporal mentre l’atur es mantingués per sobre del 20%. Quan es va arribar a aquest llindar, es va donar continuïtat al programa a través d’un decret llei que va establir un nou límit al 18%. Al juliol, però, l’atur va baixar fins el 17,2%. A més, el TC el va decretar inconstitucional.
3. Per què el TC el considera inconstitucional?
Perquè aquest pla no només suposa una subvenció sinó que inclou plans actius d’ocupació, que són competència autonòmica. El PNB el va recórrer i el TC li va donar la raó, així que si es prorroga l’Estat ha de transferir els recursos per a la gestió a les autonomies.
4. Què ha decidit el govern espanyol?
La ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, argumenta que no es van anticipar a la fi del programa per falta de consens i ara considera que la millor solució és que el SEPE continuï fent-ne la gestió fins que es decideixi com s’inclou el pla Prepara a un pla general que englobi els tres que hi ha fins ara.
5. Què farà la Generalitat?
Segons la directora general del SOC, Mercè Garau, el Govern accedirà a cedir les competències temporalment perquè assumir-les ara encara retardaria més l’arribada de les subvencions als afectats. Això sí, la Generalitat no renuncia a les competències i confia que efectivament sigui una mesura estrictament temporal.