Immobiliari

El govern espanyol posa fil a l'agulla per acabar amb els 'golden visas' i limitar els pisos turístics

El PSOE preveu portar a terme les dues mesures a través de la introducció de dues esmenes

2 min
Isabel Rodríguez després del consell de ministres.

BarcelonaEl govern espanyol ha iniciat una nova via per acabar d'una vegada per totes amb els visats d'or, també coneguts com a golden visas, que permeten a la població estrangera obtenir el permís de residència espanyol a canvi de la compra d'un habitatge de més de 500.000 euros. Aquests visats van arribar l'any 2013 de la mà del Partit Popular per incentivar la inversió estrangera i en una dècada se n'han concedit més de 14.500. L'executiu espanyol considera ara que aquesta mesura ha deixat de tenir sentit, tenint en compte l'actual tensió en el mercat de l'habitatge.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar a principis d'abril la seva intenció de posar fi a aquests visats per a inversions immobiliàries, un 33% dels quals van ser per compres d'immobles a la ciutat de Barcelona. "Al voltant del 94% dels visats per a inversors estan vinculats a inversions immobiliàries", explicava Sánchez. Ara la intenció de l'executiu és acabar amb totes les altres opcions que ofereixen els visats d'or, com ara invertir en dipòsits bancaris, deute públic, accions, fons d'inversió i projectes empresarials d'interès general. Per fer-ho, el PSOE proposa modificar la llei 14/2013, de 27 de setembre, de suport als emprenedors i la seva internacionalització, i, en concret, suprimir de l'article 63 al 67.

La demanda d'aquest tipus de visats relacionats amb la compra d'un habitatge s'ha disparat darrerament. Diverses consultores i immobiliàries han explicat a l'ARA que els últims mesos han arribat a doblar i triplicar el nombre de sol·licituds, que alhora serveixen a les grans fortunes per fugir de la incertesa política.

Dues esmenes

La via escollida és a través de la introducció d'una esmena al projecte de llei en matèria d'eficiència judicial i de defensa dels consumidors, una iniciativa legislativa que no té res a veure amb la qüestió, però que permet al govern espanyol posar fil a l'agulla. La intenció inicial del govern espanyol era eliminar els visats d'or a través d'una esmena a la llei de sòl, una iniciativa que va acabar retirant per evitar una nova derrota parlamentària pocs dies abans de les eleccions europees, ja que no tenia prou suports per tirar-la endavant.

També farà el mateix amb una altra promesa en matèria d'habitatge: aprofitarà la tramitació de la llei orgànica sobre eficiència judicial per donar capacitat a les comunitats de veïns perquè puguin vetar pisos turístics. Aquesta mesura la va anunciar a principis de mes la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, en la presentació de les conclusions del grup de treball que es va posar en marxa fa mig any per abordar el lloguer de temporada.

"El que volem és que sigui necessària l'autorització dels veïns, amb unes majories de tres cinquens, perquè es puguin instal·lar aquests pisos, de tal manera que aconseguim anar posant un element de racionalitat en l'auge d'aquest tipus de pisos", ha explicat aquest dimecres el ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, en una entrevista a RNE. Cuerpo ha explicat que estan treballant per presentar una esmena que canviï la llei de propietat horitzontal.

stats