Pensions

Totes les novetats de la reforma de les pensions

Govern espanyol, sindicats i patronal assoleixen un acord per retocar les jubilacions

3 min
Un grup de jubilats asseguts en una filera de bancs al passeig de Sant Joan de Barcelona.

MADRIDSegon gran acord entre el govern espanyol, els sindicats majoritaris (CCOO i UGT) i la patronal (CEOE) en un any i mig. Després de mesos de negociació, el ministeri de la Seguretat Social i els agents socials han consensuat retocar alguns elements de la jubilació, tal com ha anunciat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

"Ha sigut un treball ingent, amb moltes reunions i molta discreció", ha dit la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz. Aquest acord no implica una reforma profunda del sistema de les pensions –això ja es va aprovar en la passada legislatura–, però sí que comporta canvis en algunes modalitats de jubilació. A grans trets, implica millores pel que fa a la jubilació parcial i a la jubilació activa, incorpora un nou esquema de coeficients per anticipar la jubilació en professions perilloses i estableix un nou esquema de col·laboració entre la Seguretat Social i les mútues. Aquestes són les principals novetats.

Jubilació parcial

És un dels principals canvis. Els treballadors que ho vulguin podran jubilar-se parcialment a partir dels 62 anys –o de l'edat ordinària de jubilació que correspongui en funció de la carrera de cotització– si ho fan amb un contracte de relleu. La Seguretat Social, doncs, permetrà anticipar la jubilació parcial un total de tres anys (ara són dos anys). Ara bé, també reclamarà més anys cotitzats.

Abans de la sortida de l'empleat l'empresa ja haurà hagut de contractar una persona jove per formar-la i, un cop el treballador es jubili, aquesta ocuparà el seu lloc. El contracte de relleu haurà de ser indefinit i a temps complet i, com a mínim, caldrà que el treballador continuï dos anys més un cop el treballador sortint es jubili del tot. Pel que fa a la persona que s'aculli a la jubilació parcial, tindrà límits en la reducció de la jornada (el primer any haurà de ser una reducció d'entre un mínim d'un 20% i un màxim d'un 33%).

Incentius a la jubilació demorada

L'acord inclou millores pel que fa als incentius de la jubilació demorada (una opció per a aquells treballadors que, tot i tenir l'edat ordinària per jubilar-se, volen allargar la seva vida laboral) i es fan compatibles amb la jubilació activa. L'incentiu per endarrerir la prestació en cas d'allargar la vida laboral implica incrementar un 2% l'import de la pensió per cada període de demora superior a sis mesos i inferior a un any. A més, es manté la possibilitat de la percepció mixta (una part de l'incentiu es rep a través de l'increment de la pensió i una altra, en forma d'abonament). Són quantitats que es podran cobrar encara que s'accedeixi a la jubilació activa, perquè es fa possible seguir en actiu i cobrar la jubilació.

Requisits a la jubilació activa

L'acord també retoca els requisits d'accés a la jubilació activa i es milloren els percentatges de pensió compatibles amb la feina, és a dir, amb el salari, fins i tot per als treballadors autònoms. Si bé l'acord manté un any d'espera perquè el treballador pugui accedir a aquesta possibilitat, els assalariats podran compatibilitzar el 45% de la pensió amb el salari (el primer any), fins a poder compatibilitzar-ne el 100% a partir del cinquè any. També s'elimina el requisit que exigeix comptar amb la carrera completa de cotització per tenir accés a aquest tipus de jubilació.

Coeficients reductors

Un dels elements més importants té a veure amb els coeficients reductors, una via per avançar l'edat de jubilació en determinades activitats "de naturalesa excepcionalment penosa, perillosa, tòxica o insalubre, i que acusin elevats índexs de morbiditat o mortalitat", sense que la seva pensió es vegi perjudicada. Es modificarà el reglament perquè l'accés a aquests coeficients reductors sigui més àgil en alguns casos.

Millores per als fixos discontinus

També es modifica l'accés a les pensions i la quantia d'aquestes per als treballadors amb un contracte fix discontinu. En concret, es multiplicarà cada dia treballat per 1,5 a efectes de cotització. Recuperar aquest coeficient permet que, per exemple, sis mesos cotitzats equivalguin a nou mesos. Els fixos discontinus amb contracte a temps parcial es beneficiaran de la regla general de parcialitat: un dia d'alta a la Seguretat Social és un dia complet cotitzat.

Finalment, es recupera el sistema de reducció de les cotitzacions per contingències professionals a les empreses que hagin disminuït de manera considerable la sinistralitat laboral, el que es coneix com a prima. I es concreta el marc de col·laboració entre la sanitat pública i les mútues col·laboradores de la Seguretat Social. Així doncs, els metges d'atenció primària podran derivar, només en alguns casos, pacients a les mútues per fer-se proves diagnòstiques o de rehabilitació.

stats