El Govern espera rebre 78 milions d'euros de l'IVA pendent del 2017
L'Executiu balear també augura una bestreta superior a la de l'any passat, tenint en compte la suspensió del límit de despesa estatal
PalmaEl Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) s'ha reunit, encapçalat per la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero. En la reunió amb tots els consellers d'Hisenda autonòmics, en la qual hi era present la consellera Rosario Sánchez, s'ha tractat el finançament i els fons extraordinaris que han de rebre els diferents territoris de l'Estat per al pròxim exercici. Una característica dels pressupostos per al 2022 serà que s'hi inclourà la liquidació dels ingressos pendents de l'IVA del 2017, que havia quedat pendent de ser abonada. Per a aquesta partida, el govern de l'Estat predisposarà de 3.100 milions de fons extraordinaris, dels quals les Illes Balears n'esperen rebre 78.
Pel que fa al sistema de finançament autonòmic, el Ministeri ha comunicat un increment global dels recursos. Segons han explicat, la recuperació econòmica prevista farà que la recaptació tributària suposi un factor determinant a l'hora de l'augment de les bestretes. A més, es preveu una aportació extraordinària de 3.900 milions d'euros per als Pressupostos Generals de l'Estat de 2022, amb l'objectiu de saturar la ferida econòmica que va suposar l'exercici del 2020. Així i tot, són unes dades que encara no es coneixen amb concreció per a les Illes.
Més dèficit amb permís de la CE
Per al 2022, la suspensió de les regles fiscals i dels límits del dèficit continuaran en vigor. És una mesura que prové de l'extraordinarietat de la situació de pandèmia. Aquesta decisió prové de la Comissió Europea, que manté activada la clàusula de salvaguarda del Pacte d'Estabilitat i Creixement per dotar les administracions públiques de major flexibilitat per afrontar la recuperació econòmica un cop passada la crisi del covid-19. Així, el dèficit estatal per al 2022 s'estableix en un 5%, de manera que suposa un 3,4% menys que l'any vigent, el qual s'espera tancar en un 8,4%. Quant a les comunitats autònomes, de moment, de manera general, s'ha autoritzat un 0,6% de capacitat de dèficit orientatiu.
Aquesta permissió de dèficit per part de la Comissió Europea ve donada a causa de la projecció de creixement que té l'Estat per a aquest 2021 i per a l'any 2022. Segons ha informat el Fons Monetari Internacional (FMI), s'espera un creixement global del 6% per a aquest 2021 i d'un 4,9% per al 2022, després de l'actualització del mes d'abril. Aquest índex està per sobre del d'altres països europeus, com per exemple França, que té una previsió del 5,8%, o Alemanya, amb el 3,6%. Així, la capacitat d'endeutament de l'Estat sembla que és amb causa justificada, encara que l'FMI no ho dona per assegurat, ja que amb la situació pandèmica la invariabilitat de la situació i del mercat és una constant.