Economia19/03/2022

El Govern presentarà 30 mesures a Madrid per pal·liar els efectes de la crisi

Els agents socials s’han reunit aquesta setmana per consensuar les demandes que durà un comitè de consellers balears a la reunió amb les tres vicepresidentes de l’Estat i la ministra Montero

PalmaDilluns 21 un comitè de consellers de les Balears durà a Madrid un document amb 30 mesures per pal·liar els efectes de la crisi econòmica causada per la inflació i agreujada per la guerra d’Ucraïna. La sectorial estarà presidida per les tres vicepresidentes del govern de l’Estat, Nadia Calviño, Yolanda Díaz i Teresa Ribera amb la presència de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que rebran tots els consellers autonòmics amb les seves pertinents demandes. Finalment, Pedro Sánchez acabarà traslladant les mesures els dies 24 i 25 de març al Consell d’Europa.

Les peticions que fan els agents socials i el Govern estaran dirigides a rebaixar la pressió econòmica, que afecta de valent les famílies i les empreses illenques de sectors diversos. S’assenyalarà als preus de l’electricitat i del combustible, però també s’incidirà a poder garantir els subministraments i el transport a les Balears. S’ha de tenir en compte que la reunió de dilluns és sectorial, de manera que no es parlarà de situacions estructurals de les Balears, però sí de les peticions de subministraments i transports que són les que més afectaran les Illes.

Cargando
No hay anuncios

El document en qüestió està consensuat amb els principals agents socials de les Illes, que s’han mostrat “molt satisfets” amb el seu contingut. De fet, el secretari general d’UGT, Lorenzo Navarro, ha reconegut que “gairebé són dos textos”, perquè hi ha mesures més generals per a tot l’Estat i mesures “autonòmiques enfocades a la insularitat”. S’ha elaborat a partir de dues reunions, de dimecres i divendres, en què per part del Govern hi participaren –en funció de l’ocasió– la presidenta Francina Armengol i els consellers Miquel Mir, de Medi Ambient; Rosario Sánchez, d’Hisenda; Fina Santiago, d’Afers Socials; Mercedes Garrido, de Presidència; Juan Pedro Yllanez, de Transició Energètica, i Iago Negueruela, de Model Econòmic, Turisme i Treball.

Cargando
No hay anuncios

Mesures concretes

De fet, les organitzacions agrícoles i pesqueres tabé es van reunir dijous horabaixa amb la consellera d’Agricultura, Mae de la Concha, i la presidenta. La creació d’un “combustible professional” amb un límit de preu és una de les propostes que traslladaran a l’Estat. “Per poder desenvolupar la nostra activitat i produir aliments”, va assegurar en aquest sentit el gerent d’Unió de Pagesos, Sebastià Ordines.

Cargando
No hay anuncios

Dins les propostes concretes, el secretari general de CCOO, José Luís García, ha explicat que el seu sindicat ha demanat activar els sistemes RED, “una mena d’ERTO que vam negociar en la reforma laboral per als sectors més afectats”, ha reconegut García. Segons ha exposat el secretari general de CCOO, és perquè la situació no sigui la mateixa que a l’inici de la pandèmia i “hi hagi més protecció per als treballadors, perquè fins que no hi hagi mesures concretes, la cultura espanyola és acomiadar”.

En un àmbit general, la presidenta ja va donar indicis de per on anirien les demandes després de la conferència de presidents de diumenge 13 i també a la reunió de dimecres 16. Armengol va posar el focus en la necessitat de rebaixes fiscals específiques per als costos de l’energia o mesures per reduir els efectes de la insularitat. També va parlar de canviar el marc regulador de mínimis, mesures per a les persones més vulnerables i l’agilització de les inversions en renovables i autoconsum.

Cargando
No hay anuncios

En moltes d’aquestes mesures ha coincidit el president de PIMEM, Jordi Mora, qui ha explicat que creu que el document que es presentarà dilluns a l’Estat és “potent”. Mora ha assegurat que, en els temes més importants –la pujada de preus de l’energia i dels carburants–, “les Balears haurem fet els deures”. Més enllà, el president de PIMEM també ha reconegut que, entre d’altres, les propostes de la seva patronal se centraran a allargar els terminis de pagament dels crèdits ICO o intentar reduir la part fiscal dels carburants i combustibles. Mora també assenyala que han demanat que es fixi un preu màxim de l’electricitat i que es fomenti la competència perquè “s’acabi l’oligopoli que tenen les quatre empreses energètiques de l’Íbex-35”. De fet, la vicepresidenta tercera i ministra per la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ho va confirmar dijous, dient que l’Estat proposaria limitar el preu del megawatt hora (Mwh) al mercat majorista a 180 euros.

Cargando
No hay anuncios

Competència autonòmica

Així i tot, com es deia anteriorment, aquestes mesures són d’àmbit estatal o europeu, no autonòmic. És per això que, segons han confirmat CCOO i PIMEM, per a dimecres 23 hi ha convocada una reunió del pacte de reactivació econòmica. Hi participaran una altra vegada tots els agents socials adscrits i també el Govern. Allà es mirarà de pactar mesures que es puguin aplicar amb les competències que té l’Executiu. Una d’elles, que ha avançat José García i que suggerirà CCOO, és fer “una aposta decidida pel transport públic”, que voldria dir incrementar les freqüències i abaixar el preu de les tarifes. García ha explicat que “seria una mesura conjuntural; s’han de donar facilitats perquè no costi doblers anar a fer feina”.

Ara bé, igualment, el secretari general de CCOO ha confirmat que per al mateix dia 23 han convocat una manifestació per “fer pressió al carrer”. Ha assegurat que s’ha organitzat conjuntament amb entitats socials i partits polítics, per “protegir l’ocupació i les rendes familiars”.