ECONOMIA
Economia07/11/2020

El Govern ignora la proposta del clúster de biotecnologia per impulsar el sector

El grup, que engloba 15 empreses, demanarà ara que com a mínim s’arribi a invertir l’1% del PIB balear en recerca i desenvolupament el 2026

Kike Oñate
i Kike Oñate

PalmaEl Govern ha ignorat la proposta del Clúster Biotecnològic i Biomèdic de les Illes Balears (Bioib) per arribar a invertir un 2% del PIB en recerca i desenvolupament (R+D) d’aquí a 20 anys, segons explica el seu president, Joan Perelló. “Ara estam en màxims històrics i només s’hi dedica el 0,4%, que és una tercera part de la mitjana estatal i una cinquena de l’europea; és inacceptable”, afirma. El president del grup -creat fa deu anys i format per 15 empreses- va explicar ara fa sis mesos la iniciativa per impulsar el sector als representants de la Conselleria d’Educació i Universitat, quan l’Executiu preparava el pla de reactivació i transformació econòmica. No va rebre cap resposta fins aquest divendres, quan l’ARA Balears va contactar amb la Conselleria per demanar-li la seva versió. Finalment, el president del clúster es reunirà amb el Govern la setmana que ve i avança que proposarà que com a mínim s’intenti assolir una inversió de l’1% del PIB el 2026.

Per aconseguir aquest objectiu, Perelló comenta que cal incrementar anualment un 5% la inversió en R+D els pròxims sis anys. L’augment es pot finançar amb doblers del Govern i 184 milions d’euros addicionals dels fons europeus per a la reconstrucció. El clúster proposarà a l’Executiu que demani aquesta partida, que es repartiria al llarg dels pròxims sis anys. “No estam inventant res perquè el que deim ja s’ha fet. Copiam un model d’èxit”, assegura.

Cargando
No hay anuncios

El president explica que el daltabaix provocat per la pandèmia obliga a reflexionar sobre com construir una economia que no sigui tan dependent del turisme. “Cal fer un salt qualitatiu per aconseguir una economia basada en el coneixement”, apunta, i afegeix que reclamen inversió en recerca i desenvolupament perquè apostar per la innovació “no és suficient per canviar el model”. Les empreses privades de les Balears varen invertir 44 milions en R+D el 2018, i més de la meitat d’aquests doblers correspon a les 15 empreses que formen part del Bioib, segons Perelló. Si es posa en marxa l’increment del 5% anual, la inversió privada podria arribar a ser de 178 milions d’euros. Fonts de la Conselleria d’Educació asseguren que comparteixen la idea d’incrementar la inversió, però admeten que són processos llargs i diuen que hi fan feina.

Cargando
No hay anuncios

Perelló també va enviar les propostes del clúster al vicepresident del Govern i conseller de Transició Ecològica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes. Però no n’ha rebut cap resposta. Preguntat en una roda de premsa sobre per què no s’han tingut en compte les idees del Bioib, Yllanes va demanar paciència. “S’estan prioritzant el nínxols que poden generar llocs de feina”, va afirmar, i va afegir que escolten els actors implicats. Malgrat que la seva conselleria només té competències en innovació, Yllanes va dir que estan disposats a fer “qualsevol esforç” per impulsar la recerca i el desenvolupament.

Totes les mesures del Bioib haurien d’anar acompanyades de l’impuls de graus universitaris més especialitzats, segons el president del clúster. “Les poques empreses que feim recerca a les Illes tenim personal d’aquí, però la majoria és de fora”, comenta. “Caldria implementar graus com ara Biotecnologia, Farmàcia i Genètica, entre d’altres, perquè són perfils que no es troben a les Balears”, adverteix Perelló.

Cargando
No hay anuncios

Manca d’estratègia del Govern

El gerent del Clúster de la Indústria Química de les Illes Balears (Cliqib), Joan Miquel Matas, lamenta que el Govern no tingui una definició clara per fer les polítiques de clústers. “Les passes que s’han fet després de sis anys de Pacte de Progrés han estat molt tímides”, afirma, i afegeix que manca finançament. Considera que el repartiment de competències entre diferents conselleries dificulta aquest impuls. Malgrat tot, Matas diu que sembla que el Govern vol dedicar una part dels fons europeus de recuperació a la innovació. El Cliqib treballa per produir substàncies químiques que ara s’importen i que serveixen per produir biocides. L’Executiu balear ha demanat a l’Estat que aquest sigui un projecte estratègic perquè rebi finançament europeu.

Cargando
No hay anuncios