El Govern preveu que la taxa d'atur baixi del 10% el juliol

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball diu que la temporada s'allargarà fins al novembre

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, durant la seva compareixença
27/07/2021
6 min

PalmaEl conseller de Model Económic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha anunciat que la taxa d'atur administratiu –la que es calcula amb els registres d'atur i afiliació– baixarà del 10% el mes de juliol. "Les Balears són una de les tres primeres comunitats a estar per sota del 10%, i això no és triomfalisme per part del Govern, sinó una dada important", ha dit Negueruela, qui ha comparegut aquest dimarts davant el ple del Parlament. A més, el conseller ha indicat que la temporada es podrà allargar fins al novembre, un fet clau per a la reactivació i el mercat laboral de les Illes. "Tenim turisme i continuarem tenint-ne, i per això som la destinació que lidera la creació d'ocupació en una temporada molt complicada, però molt viva, molt més viva que a altres indrets de l'Estat i d'Europa", ha comentat. A més, ha assegurat que "l'estratègia del Govern, de la mà dels representants sindicals i patronals, ha funcionat". "Gràcies a l'estratègia de salvar vides, hem aconseguit ser un referent en seguretat sanitària i una destinació més fiable que altres", ha afegit.

El titular de Turisme ha indicat que l'objectiu de la Conselleria és "allargar la temporada turística fins ben entrada la tardor". "El novembre és la nostra aposta i l'assolirem", ha subratllat, i ha recordat que s'està treballant "en el foment de la connectivitat aèria i marítima", amb especial atenció "al mercat espanyol".

Les xifres turístiques

Pel que fa a les xifres turístiques, el conseller ha remarcat que "set de cada deu turistes alemanys" de l'Estat arriben a les Balears. "Vàrem ser els primers de l'Estat a obrir la connexió amb el Regne Unit i, a més, som el principal receptor d'italians i ciutadans dels Països Baixos, i un dels principals també per als països nòrdics". "El mes de juny, quatre de cada deu pernoctacions de turistes estrangers a Espanya varen ser a les Illes", ha continuat Negueruela, qui ha destacat que les Balears són també "la primera comunitat autònoma a superar les xifres del 2020, mentre que la resta continuen en negatiu i amb caigudes que en alguns casos superen el 70%".

Segons les dades que ha aportat el titular de Turisme, a Mallorca han obert més de 700 hotels –el 85% de la planta–, mentre que a Menorca el percentatge és del 95% i a Eivissa i Formentera se situa prop del 70%. "A més, l'aeroport de Palma és el primer en trànsit de tot l'Estat. Palma superarà aquest diumenge les 940 operacions, un 90% d'un dia similar del 2019", ha explicat, a més de subratllar que "Madrid se situa en un 66% i Barcelona, en un 70%".

Les dades d'ocupació

D'altra banda, Negueruela ha destacat que les dades d'afiliació a la Seguretat Social "tornen a créixer interanualment", mentre que les de l'atur "ja fa quatre mesos que es redueixen". "La setmana que ve tindrem xifres noves i la taxa d'atur administratiu davallarà del 10%, una fita que cap altra comunitat complia el juny", ha explicat, a més de recordar que la taxa d'atur administratiu va ser d'un 13,2% el juliol del 2011, d'un 14,1% el 2012, d'un 13% el 2013 i d'un 11,4% el 2014. Quant a l'afiliació a la Seguretat Social, el conseller ha apuntat que "el 15 de juliol es va assolir la xifra de 547.000 afiliacions", que implica un augment de "gairebé 20.000 llocs de feina en 15 dies", més de 1.300 llocs de feina nous cada dia durant la primera quinzena de juliol".

El titular de Turisme ha xifrat el creixement interanual de l'ocupació en un 5,6%, superior al 4,7% estatal. "Amb les previsions de les dades de juliol, l'economia balear se situarà ja en un nivell d'afiliació equivalent a un 95% del nivell del 2019", ha dit, i ha destacat que aquestes xifres s'assoleixen amb "menys turistes" que fa dos anys.

Negueruela ha defensat la gestió que ha fet el Govern de la crisi amb altres xifres positives, com la creació d'empreses. "Per primera vegada d'ençà de la crisi, pel juny tornam a registrar un creixement en el nombre d'empreses, un 3,5% més que el juny del 2020", ha assenyalat. Segons ha dit, aquesta tendència "queda refermada amb l'evolució de treballadors autònoms, que ja fa tres mesos consecutius que tenen taxes positives, un 4,2% més que l'any passat".

A més de reiterar que els Expedients de Regulació Temporal de l'Ocupació (ERTO) han estat un mecanisme eficaç de protecció per als treballadors, el conseller ha apuntat que el Govern ha demanat a l'executiu espanyol que allargui els ERTO més enllà del 30 de setembre.

Per últim, Negueruela ha anunciat que aquest dimecres es reunirà a Madrid amb la ministra de Turisme, Reyes Maroto i amb l'ambaixador del Regne Unit, Hugh Elliot, per analitzar la situació del mercat. A més, també assistirà a la conferència sectorial de Turisme, on es farà un repartiment del fons de l'Estratègia de Sostenibilitat Turística de l'Estat.

Les crítiques de l'oposició

Pel que fa a l'oposició, un dels diputats més crítics ha estat el portaveu del PP, Toni Costa, qui ha insistit que els consellers estan fent d'escut amb les seves compareixences a la presidenta del Govern, Francina Armengol. "En aquesta tribuna l'esperam a ella, que només ha comparegut una vegada per iniciativa pròpia", ha dit. Costa ha fet menció de les xifres del BBVA, que atorga un creixement d'un 8% a les Balears el 2021, "ni la meitat" de la caiguda de l'economia del 2020, d'un 23%. "El nivell d'endeutament de les empreses per superar la situació és descomunal", ha continuat el popular.

"Ha vingut a dir que la situació és molt bona i que n'han fet una gestió excel·lent. No han fet ni un senyal d'autocrítica. No té cert càrrec de consciència? Realment es creu tot el que ha dit?", ha qüestionat el portaveu popular. "Varen exigir esforços amb un únic objectiu: salvar la temporada turística. De què ha servit aquest esforç massiu?", ha tornat a demanar. Segons Costa, l'única manera de protegir la temporada era "vacunar, vacunar i vacunar". "Amb un 70% de la població vacunada, el juny la situació hauria estat molt diferent", ha afegit, i ha demanat "un poc d'humilitat" al conseller. Costa també ha reivindicat la llei de pandèmies que Pablo Casado va proposar al govern espanyol i ha reclamat a l'Executiu que "demani disculpes a l'hostaleria" per la gestió que s'ha fet de les restriccions.

Per la seva banda, el portaveu adjunt d'El Pi, Josep Melià, s'ha sumat a les crítiques del PP al to triomfalista de Negueruela. "No podem compartir el seu to triomfalista, que no fa autocrítica i utilitza les dades per conveniència", ha dit durant el seu torn. "Si tenen el mèrit quan els contagis són baixos, quan són elevats la responsabilitat també és seva, perquè les seves polítiques han fallat", ha continuat, i ha criticat la incapacitat de l'Executiu per fer complir les normes, "si no és que les tomben als tribunals".

D'altra banda, Melià ha ironitzat sobre la necessitat de "diversificar l'economia" de les Illes. "Fa sis anys que governen. Quan començarà el canvi de model productiu? Quines polítiques han fet per diversificar? Molt poc, perquè les Balears continuen depenent del turisme", ha continuat, a més de criticar "el fracàs absolut" de la política de canvi d'ús dels hotels obsolets i reclamar "campanyes per millorar la imatge" de l'Arxipèlag.

El portaveu adjunt de Ciutadans, Marc Pérez-Ribas, ha carregat contra la gestió del macrobrot vinculat a viatges d'estudis a Mallorca. "La cinquena onada es va iniciar a Mallorca. Vulguin o no, aquest és el relat que ha quedat. Així ho va dir la ministra Darias i els mitjans ho repeteixen constantment", ha comentat. "Som una destinació segura amb un Govern insegur que no controla la situació", ha afegit.

Per part dels partits que donen suport a l'Executiu, la diputada de Podem Antònia Martín ha reclamat "inversió pública" per tirar endavant polítiques socials i donar suport a treballadors i empreses.

La diputada de MÉS per Mallorca Joana Aina Campomar ha reivindicat un canvi de model productiu i ha criticat l'actitud del govern espanyol envers les Balears. No podem confiar que Pedro Sánchez tingui en compte la realitat d'aquestes illes. Ho hem d'exigir de manera contundent, perquè ja sabem què passa. Ho hem vist amb el REB: el règim fiscal està dins un calaix", ha explicat. "El futur no pot dependre de les decisions d'un govern o del fet que hi hagi botellades o no", ha afegit.

Per la seva banda, la diputada de Més per Menorca Patricia Font s'ha mostrat preocupada perquè les ajudes estatals siguin perquè les empreses puguin pagar els seus deutes amb els bancs. "A qui s'estarà salvant?", ha preguntat. La diputada del PSIB Pilar Sansó ha destacat que, malgrat que la situació sanitària no és bona, "hi ha temporada turística".

stats