Energia

La gran banca mundial pren partit a favor de les nuclears en la lluita contra el canvi climàtic

L'accés al finançament havia sigut un dels problemes que el sector tenia per créixer a les economies desenvolupades

ARA

BarcelonaCatorze de les companyies financeres més grans del món han acordat ampliar el seu suport a l'energia nuclear arreu del planeta, segons informa aquest dilluns el diari britànic Financial Times. Els bancs donen resposta així a un dels objectius marcats en la cimera climàtica COP28, de manera que els governs i la indústria energètica esperen que es pugui desbloquejar el finançament de noves plantes atòmiques per triplicar-ne la capacitat abans del 2050.

En una reunió dilluns a Nova York amb l'assessor mediambiental de la Casa Blanca, John Podesta, diversos bancs –com Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Citi, Morgan Stanley i Goldman Sachs– van assegurar que donen suport a l'objectiu marcat per la COP28. Els banquers no van detallar quins seran els passos concrets que faran per finançar més projectes, però podrien ser préstecs directes a les empreses energètiques per construir noves centrals, entrar al capital de les energètiques, ajudar-les a sortir a borsa o l'emissió de bons corporatius.

Cargando
No hay anuncios

Segons el Financial Times, els experts energètics consideren que la mostra pública de suport a l'energia atòmica per part de la indústria financera és un pas clau per incrementar la capacitat de generació d'electricitat a través de centrals nuclears, un element indispensable per reduir les emissions de diòxid de carboni (CO₂) i altres gasos contaminants i d'efecte hivernacle.

Cargando
No hay anuncios

De fet, el poc suport del sector financer ha sigut un dels elements que expliquen que als països occidentals s'hagi reduït de manera molt significativa l'obertura de noves centrals nuclears, després de dues dècades, els anys 70 i 80, en què se'n van instal·lar moltes. "Els directius més alts dels bancs ens deien que no hi entenien gens sobre la nuclear i que només sabien que era complicada i controvertida", ha dit al rotatiu londinenc George Borovas, cap d'energia nuclear del bufet d'advocats Hunton Andrews Kurth i membre del consell de l'Associació Nuclear Mundial. Borovas considera que el nou suport de la gran banca internacional demostra que les centrals atòmiques són "part de la solució contra el canvi climàtic" i no "un mal necessari".

El banc francès BNP Paribas va dir al Financial Times que sense l'energia nuclear serà impossible que l'any 2050 s'assoleixi la neutralitat d'emissions de diòxid de carboni, tal com estableix la COP28. En aquest sentit, les centrals atòmiques poden donar resposta a la intermitència de renovables com la solar i l'eòlica.

Cargando
No hay anuncios

La Xina és el país del món que més centrals nuclears ha obert recentment, i la majoria de noves plantes es concentren a l'Àsia i el Pròxim Orient. Els governs de les economies emergents veuen la nuclear com una forma ràpida i eficient d'assolir els objectius de zero emissions, i països com els Estats Units, el Regne Unit, Suècia i els Emirats Àrabs Units són alguns dels que han signat l'acord de la COP28 per triplicar la capacitat de generació a través de centrals atòmiques.

Malgrat això, els riscos de l'energia atòmica i la percepció negativa que en té una part destacable de la població –molt marcada per catàstrofes com les de Txernòbil el 1986 i Fukujima el 2011– fan que algunes grans empreses encara actuïn amb molta cautela a l'hora d'entrar a invertir en aquest sector. Tot i que la reunió amb la Casa Blanca va comptar amb la presència de la majoria dels grans bancs del món, algunes de les entitats participants de moment només hi han signat acords no vinculants, i algunes encara declinen participar en qualsevol acord per finançar noves centrals nuclears.

Cargando
No hay anuncios

Suport de les grans tecnològiques

A banda dels bancs, el sector de les nuclears també està guanyant adeptes entre les grans tecnològiques. Divendres passat el gegant de la informàtica Microsoft va tancar un contracte de vint anys amb l'empresa nord-americana Constellation Energy per reconnectar a la xarxa elèctrica el reactor nuclear de Three Mile Island, a l'estat de Pensilvània, amb una capacitat de 835 megawatts (MW). A més, el cofundador de la tecnològica Oracle, Larry Ellision, va anunciar que la multinacional està dissenyant un nou centre de dades que podria incorporar tres reactors nuclears petits.