Banca

Els grans aliats de l'opa del BBVA sobre el Sabadell

El BCE, el poder econòmic madrileny, una part dels fons i els empleats donen suport a una operació en què Competència té, per ara, un paper ambigu

Seu central del Banc Central Europeu, a Frankfurt.
17/05/2024
3 min

BarcelonaLa presentació de l'opa del BBVA sobre el Banc Sabadell va tenir l'inesperat efecte de posar d'acord governs de signe tan diferent com el valencià, el català i el central. També partits de tota índole, patronals i sindicats: el dijous 9 de maig el clam contra el banc d'origen biscaí va ser pràcticament unànime. Passada una setmana, a poc a poc afloren els suports que té una operació que situaria el BBVA com un dels deu principals bancs d'Europa i que suposaria la caiguda d'una empresa històrica catalana –així com la pèrdua d'un important centre de decisió–. Aquests són alguns dels aliats que ha trobat el banc presidit per Carlos Torres.

Banc Central Europeu

L'organisme supervisor dels bancs de la zona euro porta des del trauma de la Gran Recessió del 2008 apostant per un sector financer reforçat, amb grans bancs més sòlids que puguin resistir millor en cas de crisi. Aquest precepte general s'ha convertit en un mantra que Frankfurt repeteix amb una certa freqüència. Aquest mateix divendres ho ha dit Luis de Guindos, vicepresident de l'organisme. De Guindos ha explicat que els bancs europeus tenen un problema de valoració borsària i que, malgrat haver millorat, la seva rendibilitat queda per sota de les entitats americanes. L'exministre d'Economia del PP ha insistit en la recepta del BCE per a aquesta situació i ha advocat per una major integració del mercat de capitals i per les fusions bancàries, "especialment entre entitats transfrontereres". Fonts del mercat consultades per l'ARA explicaven que aquestes paraules, en el context actual, són un anunci seriós que el BCE dona suport a les ambicions del BBVA.

Els fons i el factor Mèxic

El BBVA ha de convèncer els titulars del 50,01% d'accions del Sabadell perquè l'operació tiri endavant. Al capdavant hi figuren importants fons internacionals, que poden tenir un estímul per acceptar la proposta: el 30% de sobrepreu sobre els títols abans que es conegués l'interès, fins als 2,26 euros. Fonts financeres han explicat que l'optimisme de Torres és absolut i en el si del banc blau es dona per fet que això tirarà endavant. Entre altres raons es posa la lupa sobre la figura de David Martínez, financer mexicà que és un dels principals accionistes del banc català i que té estreta relació amb el capital del seu país, on el BBVA té el seu principal mercat. Martínez, que es va abstenir, va ser l'únic conseller del Sabadell que no va votar en contra de l'oferta del BBVA.

El Madrid del gran poder

Els cercles econòmics tradicionals madrilenys donen suport a l'operació. Un reflex d'això són la postura de la majoria dels mitjans de dretes de la capital espanyola o les paraules de la CEOE el dia que es va conèixer l'opa, en què advocaven pel lliure mercat. La posició del PP és ambigua: malgrat que el president valencià va ser molt crític amb el BBVA i que Alejandro Fernández s'hi va manifestar en contra, Alberto Núñez Feijóo va ser tebi: si bé va dir que era important que l'operació no perjudiqués "els interessos generals dels llocs de treball, així com els drets dels clients", va manifestar el seu respecte pels "acords als quals puguin arribar empreses privades".

El curiós suport dels empleats

El sector financer fa anys que retalla llocs de treball –des de la gran crisi s'han retallat les plantilles en prop de 120.000 empleats– i això ha derivat en un augment de la pressió sobre els treballadors, situació que pateixen tant els treballadors del Banc Sabadell com els del BBVA. Les tradicionals bones condicions de la banca a l'hora de retallar plantilles, amb prejubilacions i baixes voluntàries, fan que en totes dues entitats hagin detectat que els treballadors veuen l'opa com una oportunitat. "En l'últim ERO ja ens vam trobar que vam lluitar per reduir l'afectació i al final els treballadors el que volien era plegar", expliquen fonts sindicals del banc d'origen biscaí. "Ara mateix hi ha poca gent que vagi contenta a la feina", afegeix una altra representant dels treballadors.

L'ambigüitat de Competència

Tot i que l'excessiva concentració bancària és un dels grans arguments contra l'opa, el cert és que la presidenta de la Comissió Nacional del Mercat i de la Competència (CNMC), Cani Fernández, ha fet unes declaracions que han causat sorpresa. "No necessàriament més entitats bancàries suposen més competència", ha declarat, en una frase que ha alçat més d'una cella als despatxos del Banc Sabadell. En qualsevol cas, la CNMC haurà de veure si la desaparició d'una nova entitat perjudica la competència només tres anys després d'haver donat llum verda a l'absorció de Bankia per part de CaixaBank.

stats