La guerra d’aranzels porta a una contracció del comerç mundial
El BBVA alerta de la primera pujada de l’atur a Espanya des del 2013 en el pròxim trimestre
BarcelonaLa treva en la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina ha sigut només un miratge. El govern de Pequín ha alçat de nou les armes i adverteix als Estats Units que prendrà “contramesures” pels aranzels sobre els seus productes anunciats per l’administració Trump. El ministeri de Finances xinès ha incidit en la idea que el país asiàtic “haurà de prendre contramesures” si els Estats Units finalment imposen nous aranzels del 10% sobre importacions xineses valorades en 300.000 milions de dòlars a partir del pròxim 1 de setembre.
Segons l’executiu xinès, la mesura nord-americana és una “seriosa violació” dels consensos assolits entre els líders dels dos estats, Xi Jinping i Donald Trump, i una “desviació del camí correcte per negociar i resoldre les diferències”. Malgrat que els Estats Units van anunciar que endarrerien fins al 15 de desembre part d’aquesta pujada d’aranzels, la Xina sembla no fer cas al retard en l’aplicació de la pujada aranzelària de Trump, que va reconèixer públicament que els gravàmens podrien “impactar” els ciutadans, cosa que fins ara havia negat rotundament.
El cas és que la guerra comercial entre els dos països, a més d’altres incerteses com el Brexit o els tambors de recessió a Europa, ja han obligat l’Organització Mundial del Comerç (OMC) a revisar a la baixa les seves previsions. L’OMC ha publicat aquest dijous el seu Baròmetre de Comerç de Mercaderies, basat en les ordres d’exportació, transport aeri de càrrega i altres indicadors, i el va situar en 95,7 punts, la pitjor xifra des del març del 2010.
Aquest índex -que fins ara es denominava Indicador de Perspectives del Comerç Mundial- indica una esperada contracció en els intercanvis quan se situa per sota dels 100 punts, i expansió quan sobrepassa aquesta marca, cosa que no succeeix des de fa un any. “La lectura de l’últim baròmetre suggereix que el comerç de mercaderies es mantindrà feble en el segon i el tercer trimestre”, conclou l’OMC en un comunicat. En les últimes xifres trimestrals de l’organització, les del primer trimestre, es va registrar un augment interanual d’un 1,2% en el comerç mundial de mercaderies, 2,8 punts menys que en el mateix període del 2018.
Alerta a Espanya
Malgrat la debilitat de l’economia europea, el Govern destaca el “dinamisme” de Catalunya. En un comunicat fet públic aquest dijous, l’executiu diu que l’economia catalana “avança amb dinamisme després d’un 2018 amb bones xifres”, en referència a l’informe anual sobre dades macroeconòmiques i indicadors socials i de benestar a Catalunya que va presentar al juliol la conselleria d’Economia i Hisenda.
Però el servei d’estudis del BBVA ha publicat un informe que preveu que el PIB espanyol del tercer trimestre podria créixer un 0,5%, la mateixa taxa que en els tres mesos anteriors, i estima un augment del 0,3% de l’atur registrat en el mateix període, la qual cosa suposaria el primer increment trimestral des del segon trimestre del 2013. BBVA Research alerta que hi ha una “pressió a la baixa” sobre el creixement econòmic i la creació d’ocupació.