Laboral

Guia de 'networking' per a introvertits

Consells per ajudar les persones tímides a establir noves relacions professionals

Dues persones se saluden en un congrés.
The Economist
09/09/2023
3 min

La vida corporativa porta moments estressants. Explicar males notícies al cap, fer front a una entrevista, fer una presentació important. Però si ets introvertit, poques coses són pitjors que el networking.

Arribes a un acte i trobes que, aparentment, tothom es coneix. Llavors mires amb més detall i distingeixes els altres patidors. Són la gent que llegeix intensament la descripció de la conferència. Miren l’e-mail al telèfon amb molta més intensitat que a l’oficina. Es mouen sense parar per tota la sala, com trossos de plàstic flotant per l’oceà esperant ser pescats. Seuen a la sala principal mentre els tècnics de so encara proven els micròfons.

Afortunadament, hi ha consells per saber com trencar el gel amb desconeguts. Desafortunadament, són terribles.

Un savi aconsella conversar amb la gent mentre es fa cua, perquè és més fàcil parlar amb la gent que hi ha davant i darrere. Has d’emboscar la gent a les escales mecàniques, als lavabos i a les cues perquè et donin l’acreditació. A la cua del cafè, obre la porta a futures feines i cafès deixant anar sis paraules incomprensibles: "Preparant-te per sentir la conferència principal?"

I segueix. Que no et faci por riure, perquè res rebaixa més la tensió en una sala que algú que no pot parar de riure. Aporta informació personal a la conversa, excepte si ets en una conferència sobre software de gestió de tresoreria amb finalitats comercials. Repeteix dues vegades el nom de l’interlocutor per semblar realment interessat. I pren notes de les converses per poder continuar-les més tard.

Ajunta tots aquests ingredients i tens la recepta de l’èxit:

"Preparant-te per sentir la conferència principal?"

"Què?"

"Preparant-te per sentir la conferència principal?"

"No sé què vol dir, això"

[Mira el nom a l’acreditació] "Keith, oi?"

"Eh... sí"

[Rient] "Seré pare, Keith"

"Keith?"

[Obre una llibreta]

Si és així com es fa networking, normal que la gent passi de pressa cap a la sala principal.

Fer contactes en una web com LinkedIn és menys estressant. No hi ha contacte visual i tothom coneix les normes. I totes les peticions d’amistat semblen una ajuda a la nostra carrera. Un article publicat l’any passat per Karthik Rajkumar, de LinkedIn, i altres coautors acadèmics va trobar evidències empíriques sobre el que sustenta tots els tipus de networking: Com que aporten informació nova, les relacions professionals poc freqüents i distants (anomenades febles) són més útils que els contactes propers.

Els responsables de la recerca van alterar aleatòriament l’algoritme que crea les recomanacions de Gent que potser coneixes que LinkedIn mostra als usuaris, per variar la prevalença entre connexions més fortes i més febles entre els usuaris de la plataforma. L’experiment va mostrar que amb els vincles més febles (per exemple, quan un parell d’usuaris tenien un únic amic en comú) hi havia més probabilitats de portar noves ofertes i canvis de feina que amb la gent amb 25 o més amics comuns. Això pot semblar el Nirvana per als tímids: comença a enviar massivament sol·licituds d’amistat a tothom, tanca la porta i espera que arribin les ofertes laborals.

Però no és tan fàcil. Fins i tot els contactes més dèbils necessiten atenció. Inclús a internet, interactuar amb la gent és més fàcil si ho trobes estimulant. Una enquesta de LinkedIn, feta per Joanna Davis, d'Augustana College, i altres autors, va trobar que ser extravertit era una mesura per predir l’habilitat per fer networking.

No hi ha una manera senzilla per als introvertits de fer networking. Tot i així, hi ha mètodes més intel·ligents que fer cua i esperar que el paio que no sap fer servir la cafetera sigui el bitllet a una carrera exitosa. El secret real és estalviar energia per gastar-la en la gent que segurament serà més interessant que tu.

En el regne de l’online, per exemple, l’estudi de Rajkumar no va trobar que, com més fluix sigui un vincle entre dues persones, millor. La millor relació per fer networking a LinkedIn és algú amb qui tinguis una vinculació moderadament feble: connectar amb una persona amb deu amics en comú augmenta marcadament la probabilitat de canviar de feina si es compara amb algú amb qui només comparteixes un amic.

Dit d’una altra manera, el networking funciona si saps identificar les persones que et poden aportar informació nova, però són prou propers al teu món per fer que aquesta informació tingui valor. En el món offline, una eina com ChatGPT hauria de facilitar trobar candidats útils en una llista de convidats a un acte. Però, malgrat això, encara hauràs de vèncer el teu instint i acostar-te a parlar-hi.

stats